Магазин

"Носи и ходај": Како успавати бебу за само тринаест минута

Љуљање, вожња аутомобилом, пуштање класичне музике, звука фена за косу и усисивача...чини се да нема родитеља који није пробао разне тактике успављивања. Међутим, оно што многе од њих баца у очај је моменат када се једва успавана беба, одмах након спуштања у креветац - буди. Управо тим проблемом су се позабавили јапански стручњаци. Анализа различитих начина умиривања 21 бебе, показала је да постоји научна формула која може бити спас за родитеље који никако не могу успавати своје најмлађе.
"Носи и ходај": Како успавати бебу за само тринаест минута© Pexels/Kristina Paukshtite

Најновије истраживање које је спровео јапански Национални научни институт Рикен показало је да најефикаснији начин успављивања узнемирене бебе може трајати веома кратко: први интервал траје пет, а други осам минута.

Истраживачи су закључили да је најбоље држати дете у рукама и ходати пет минута. Када се беба умири и утоне у сан, потребно је љуљати је и ходати још тачно осам минута. Наведени приступ се показао као најефикаснији, јер се бебе не би поново будиле.

Испробано је четири различита покрета у трајању од тридесет секунди и упоређивале су се реакције беба. "Носи и ходај" је била најбоља од свих, чак више од љуљања беба у колевкама, док седење и држање бебе, као и стављање бебе у кревет, није имало никаквог ефекта.

Тим је затим тестирао дужину времена ходања и пет минута је било довољно да све бебе престану да плачу, а половина да заспи. Бебе се често одмах пробуде након што их родитељ положи у кревет, али тим истраживача је приметио да се пулс беба, који се убрза када крећу да се буде, није мењао ако су биле ношене додатних осам минута.

Закључили су да је осам минута идеално да бебе утону у дубљи сан и да их спуштање у кревет тада неће узнемирити. Нормална брзина ходања је била сасвим у реду, али је потребно ходати пуних пет, па затим осам минута без престанка. Научници су предложили да је најбоље правити кругове у соби, уместо ићи напред-назад.

Многи стручњаци сматрају и да је околина у којој беба спава веома важна. Соба мора бити замрачена, што такође помаже беби када треба да разазна када је дан или ноћ. Затим, соба не би требало да је исувише топла, јер бебе се могу узнемирити од врућине и тешко заспати. Такође, родитељи некада воле да пусте беби умирујуће звуке, али ако се беба на ово навикне, онда проблем може постати и успављивање без звукова таласа или кише. Због тога је најбоље да беба заспи у тишини или уз пригушене звукове околине.

На крају, важно је на време приметити када је беба поспана. Према стручњацима, знакови испрва могу бити веома суптилни, као што је губљење интересовања за разне стимулације, црвенило око обрва или очију, сисање прстију. Очигледнији знакови долазе када је беба видно узнемирена и почиње да плаче, што значи да је преморена. Тада је врло важно ходати и љуљати је препоручених тринаест минута, како би се поптуно смирила и заспала.

image