Магазин

Како минимализам "мама инфлуенсерки" утиче на децу и њихово одрастање

Када помислимо на дечију собу и одећу, замишљамо веома вибрантне боје – плаве, жуте, розе, црвене, бројни дезени, играчке по поду, разнолик намештај... Ипак, нови естетски тренд, поготово међу мамама инфлуенсеркама, је минимализам. Многи се питају: да ли су неутралне боје и сведене форме добар избор за дечје окружење?
Како минимализам "мама инфлуенсерки" утиче на децу и њихово одрастање© Pexels/Victoria Rain

Минимализам је већ деценијама присутан у свим креативним сферама: модни и графички дизајн, аритектура, ентеријер, индустријски дизајн... У последње време се враћа на другачији начин, највише кроз тренд "тихог луксуза", али постаје популаран и на породичним Инстаграм налозима "инфлуенсер мама".

Инфлуенсер родитељи нису нов концепт, јер многе породице већ годинама бележе одрастање своје деце и деле њихова искуства са интернетом. Као део садржаја за пратиоце, многе маме поносно показују своје домове, који су веома сведени, неутралних боја, без визуелно нападног намештаја или детаља. Исти изглед имају и дечје собе, одећа, па чак и играчке.

Типичан дом у коме живе мала деца је најчешће пун боја и углавном не изгледа беспрекорно, као макета новог стана. Ипак, Инстаграм маме верују да минимализам у дому у коме деца одрастају може бити добар за њих. Верују да их визуелно прочишћен простор смирује, не уче да се везују да предмете, већ искуства. Многи сматрају да соба неутралних боја може значајно да подстиче креативност и деци омогућава више времена да се посвете једно другоме, науче да поштују и чисте простор у коме се налазе и смишљају забавне игре.

Наведени бенефити заиста звуче добро и учење деце да важност није у материјалном је увек добродошло. Ипак, "минимализам маме" (како себе називају) су често критиковане или исмеване на друштвеним мрежама. Када би се људи често питали зашто су домови у којима живе деца искључиво у монотоним, неутралним бојама, многи сматрају да једно од објашњења може бити визуелно истицање спонзорисаних производа. На пример, јарко црвена боца сока коју Инстаграм мама добије на поклон од спонзора ће се увек боље видети када је позадина фотографије у беж тоновима, него када би поред сокова били дечји цртежи, разнобојне играчке и дезени на намештају.

Постоје и многе друге примедбе на "минимализам маме". Поједини корисници друштвених мрежа сматрају да је приказ дома који је увек беспрекорно чист и организован, иако у њему живе деца, само још један приказ недостижног "савршенства" које се пласира на друштвеним мрежама. Важно је подсетити се да инфлуенсери имају само један задатак, а то је да изазивају жељу и потребу. Када пратиоци посматрају организоване рутине и чисте собе "мама инфлуенсера", без флека на зидовима, просуте хране на столу или играчака на поду, појављује се жеља за уређеном рутином и контролом која понекада делује недостижно у родитељству.

"Минимализам специфично привлачи мајке зато што захтева одређен ниво дисциплине, јер сугерише да мајкама, иако можда не могу да контролишу дете које не жели да спава или њихово одбијање да раде домаћи задатак или њихове болове у стомаку, (теоретски) могу да контролишу своје домаћинство," пише Сара Петерсен за "Тајм (Time)".

Ипак, многи брину да недовољно "шаренила" у животу бебе може имати негативан утицај на њихову перцепцију боја и креативност у будућности. Алис Скелтон, психолог који се бави разумевањем начина на који бебе посматрају боје са Универзитета у Сасексу, сматра да неутралне дечије собе нису штетне за децу. Међутим, за портал "Вајерд (Wired)" је објаснила да бебе, углавном у првих неколико месеци живота, боје виде мање интензивно него одрасли људи.

Другим речима, неутралне собе бебама могу деловати сиво и "испрано", што можда не звучи као најбољи избор за децу у развоју. Ипак, Скелтон је уверена да не постоје научно доказане нежељене последице одрастања у "беж собама" из два разлога: прво, сигурно је да деца не проводе цео дан у собама, а друго је да ће сигурно бити "упознати" са многим бојама, текстурама и визуелно стимулативном околином на другачије начине током одрастања.

Скелтон сматра да, иако минимализам није штетан за децу, бебе воле да посматрају јаке контрасте (јер им је вид слабији) и да није потребно ускраћивати им такву прилику ради одржавање специфичне естетике у кући. Додаје да занимљиви дезени бебама могу успешно одвлачити пажњу и дати родитељима "паузу".

С друге стране, Триша Стријано, професор психологије у Њујорку, која се бави проучавањем развоја мозга новорођенчади, за "Вајерд" је изјавила да јој се тренд веома допада.

Мишљења су подељена, али многи корисници мрежа, као и стручњаци, се могу сложити око једног: мајке широм света често трпе предрасуде због својих избора и приступа мајчинству. Паралела се може повући са "готик бебом", која је била велика тема на интернету пре неколико месеци, јер је њена мама украсила собу за бебу црним бојама и декорацијама за Ноћ вештица, због чега је била критикована. Различити обичаји, културе и личности родитеља ће донети другачије начине васпитања детета.

"Бити срећан и здрав родитељ, који ради оно што га чини срећним за добробит своје породице је сасвим валидно. Осуђивање родитеља, поготово мајки, је прешло на потпуно нови ниво," сматра дечји психолог Аманда Гамер. Било да је бебина соба у крем тоновима или пуна јарких боја, најважније је да су деца, али и родитељи, задовољни својом околином и стилом живота. Постоји бесконачно начина за развој дечије креативности и игре унутар, као и ван куће.

image