Магазин

Истраживања показују: Очеви су срећнији од мајки када проводе време са својом децом

Тате су мање изложене стресу када су у питању деца - oво је закључак истраживања које је провела група научника како би проучили како се родитељи осећају кад је у питању одгајање деце. Студија је показала да је родитељство изазовна и родно условљена активност, а да очеви доживљавају више емоционалних добробити, попут веће среће, а мање стреса и умора од мајки.
Истраживања показују: Очеви су срећнији од мајки када проводе време са својом децом© freepik/senivpetro

"Родитељство је емоционално захтевно и веома родно условљено. Уочавамо родну неравнотежу у емоционалним наградама које доносе бриге о деци: очеви кажу да су срећнији, јер имају мање стреса и мање су уморни од мајки. Са друге стране, мајке које раде кажу да је и поред тежине посла, ипак теже бити добар родитељ", наводе аутори студије, преноси "Сајколоџи тудеј".

Студија под називом "Срећне маме, срећнији очеви: родна брига и утицај родитеља", показује да су тате срећније а објашњава и зашто. Истраживачи студије су анализирали специфичне активности бриге о деци како би утврдили где и када се активност одвијала, који је родитељ био присутан, колико је бриге било укључено и како је утицало на расположење мајки и очева.

Управо у овом истраживању је разматрано ко је шта радио у смислу задовољавања основних дететових потреба, као и ко је био укључен у игру или спорт, помоћ у раду домаћег задатка и ко је организовао дечје ванкућне активности попут заказивање лекара или ко је више возио дете на заказане обавезе.

Како би се одредио ниво стреса и среће родитеља, фокус је био на аспекту бриге, а не на количини утрошеног времена, јер је доказано да начин на који мајке и очеви проводе време са својом децом утиче на добробит мајки и очева.

Фактор стреса

За очеве који су учествовали у студији, емоционалне награде су биле веће: били су срећнији и мање под стресом, јер су се више бавили рекреативним активностима и мање стресним аспектима родитељства. Према истраживању, очеви имају виши ниво задовољства животом и осећају се повезанијима с децом од мајки. Осим тога, очеви пријављују нижи ниво депресије од мушкараца који немају децу, док су са друге стране, симптоми депресије чешћи код жена са децом, него код оних које немају децу.

Статистике кажу да мајке проводе 18 сати недељну радећи кућне послове, а очеви 10 сати. Поред тога, чак 53 посто мајки сматра да превише времена проводе са својом децом, док са друге стране, већина очева би желела више времена са својом децом.

У бризи о дец, очеви проводе око осам сати недељно (што је пораст у односу на два и по сата пре 50 година) у поређењу са 14 сати колико проводе мајке.

Студија процењује да су међу 18.000 родитеља који су испитивани, најмање срећни они који имају тинејџере, а мајке додају да су под већим стресом од очева. Истраживање наглашава да су тинејџерске године тешке за срећу и добробит родитеља у глобалу.

image