Магазин

На листи најбољих градова за живот у пензији нашао се и један из Црне Горе

Пред крај радног века увек се поставља питање "А шта даље? Шта сада, када имам све време овога света и не морам да устајем да идем на посао?" Неки пензионери одлучују се да се посвете баштованству, неки проналазе хобије и проводе време са породицом, а они трећи одлучују се да живот живе пуним плућима на другом крају света. Међу Топ 10 најбољих "пензионерских дестинација" нашле су се поједине западноевропске земље, али и једна комшијска чије лепоте очаравају свакога ко је посети.
На листи најбољих градова за живот у пензији нашао се и један из Црне Горе© Canva / kate_sept2004

Маштање о животу у некој светској метрополи у пензионерским данима данас је веома изазовно, будући да је један од пресудних фактора често лимитиран буџет у који би било неопходно "уклопити" закуп или куповину некретнине, свакодневне трошкове и - здравствену заштиту. Ипак, пензионери данас поред основних, имају и понеки "посебан" захтев који најчешће укључује забавне и рекреативне садржаје који ће разбити свакодневну монотонију и пружити осећаћј испуњености и слободе.

Усвајање "европског" начина живота све је популарније и на нашим просторима, а ових десет градова нашло се на списку најпривлачнијих "пензионерских дестинација".

Тавира, Португал

Древни португалски град Тавира смештен је у регили Алгарве, најпопуларнијем имигрантском делу медитеранског бисера. "Бије га глас" и да је најшармантнији град у региону који има сва традиционална обележја географског подручја на коме се налази: од бисерно белих зграда са типичним азујело прочицама, преко "чипканих" димњака па све до калдрмисаних уских уличица, Тавира одише духом старих времена пружајући све погодности градског живота.

Речица Гилао дели Тавиру на два дела, а сваки од њих носи своју драж: крцати ресотранима, градским трговима који врве од живота и пешчаним плажама на којима можете изнајмити бродић и крстарити Гилаом, делови града потпуно су аутентични и богати културом и традицијом.

Португал спада и у списак најприступачнијих европских земаља када је пензионисање у питању, будући да је за испуњавање квалификација за добијање боравка потребно тек око 1200 евра месечних прихода.

Анси, Француска

Атрактивни градић Анси љубитељима зимских спортова привлачан је због невероватних скијашких стаза, ипак, оне нису једино чиме се алпски бисер може похвалити: упоредо са титулом праве скијашке дестинације, Анси важи и за веома привлачно место за живот током целе године због прекрасних пејзажа и прегршт занимљивог садржаја.

За разлику од других врхунских скијашких дестинација у Француској, бајковити Анси право је космополитско уточиште љубитеља природе, уметности и историје - прави правцати музеј на отвореном. Летњи месеци посебно су испуњени манифестацијама - сваке године у јулу организује се улични фестивал Ноктибул, док је август резервисан за Фет ду Лак, догађај посвећен ватрометима.

Љубљана, Словенија

Рејтинг најбољих "пензионерских дестинација" не би био потпун да се на њему није нашла (релативно) комшијска Љубљана, која је од нашег главног града удаљена нешто више од 500 километара, односно око пет сати вожње аутомобилом. Окружена Италијом, Аустријом, Мађарском и Хрватском, у самом срцу централне Европе, Словенија је спој две крајности - са једне стране ту су планинске дестинације, док је са друге стране излаз на Јадранско море, али је у близини и Средоземно море које већина Балканаца сматра најлепшим морем на свету.

Престоница Словеније, Љубљана, један је од најљупкијих европских градића који и поред старинског изгледа ни по чему не заостаје од светских метропола и пружа савршене услове за живот током читаве године. Калдрмисане узане уличице, Тромостовје и симпатична успињача која води до Љубљанског дворца само су део шарма који Љубљана носи у недрима.

Попут португалског града Тавира, и Љубљана спада у списак најприступачнијих европских земаља када живот у пензији, а услов за испуњавање квалификација за добијање боравка је око 1400 евра месечних прихода.

Кашкаиш, Португал

Иако својим именом подсећа пре на Мароко или неку афричку земљу, Кашкаиш је смештен у Португалу, а његова обала званично је једна од оних са најбољим плажама у Европи. Богат садржај Кашкаиша употпуњују многобројни врхунски голф терени, преко стотину паркова и вртова, као и реномирани светски ресторани. Ту је и веома "пријатељска клима" у сваком смислу те речи: медитерански ваздух је ту да отвори сва чула, а гостољубива заједница досељеника - да се чак и миљама далеко од земље из које долазите осећате као код куће.

Кашкаиш је тек у последњих неколико година постао уточиште пензионера: своју историју започео је као сеоце рибара и фармера, да би се тек недавно трансформисао у градић са око 200 хиљада становника.

Пафос, Кипар

Годинама источномедитеранско острво Кипар представља једно од омиљених "пензионерских дестинација" Европљана понајвише због веома угодних климатских услова и више од 300 сунчаних дана годишње. Па, ко не би волео да тамо проводи своје пензионерске дане?

Родно место грчке богиње Афродите, град на југозападу Кипра, званично се налази и на УНЕСКОВОЈ листи заштићених градова са великим културним наслеђем, а његова античка архитектура и многобројне грађевине од религиозног значаја само су део богате туристичке понуде коју Пафос може понудити. Обале са кристално белим песком пружају се дуж читавог острва, а одмаралишта на плажама важе за једне од најбољих у Европи.

Которски залив, Црна Гора

Комшијска Црна Гора је овај списак употпунила својим најлепшим бисером, Которским заливом, који је окружен високим планинама са једне и блиставим Јадраном са друге стране. Нестварни пејзажи који никога не остављају равнодушним само су један од разлога због кога се туристи, али и пензионери опредељују за ову регију: Которски залив познат је и по чаробном градићу Котор који се налази на УНЕСКОВОЈ листи заштићене светске баштине као један од најочуванијих средњевековних медитеранских градова.

Староградски трг усидрен је тик уз катедралу Светог Трипуна из 11. века, а и поред "винтиџ" изгледа града који подсећа на италијанска села, Котор је живахан и пун младалачке енергије. Готово сваки кутак града носи чаробну енергију, а још један разлог због ког је нама ова пензионерска дестинација једна од најзгоднијих је и чињеница да говоримо истим језиком.

Округ Клер, Ирска

Округ Клер простире се дуж западне обале Ирске и заузима веома посебно место у срцима својих становника, будући да представља право упориште ирског духа: будите сигурни да дружељубивости очаравајућег смисла за хумор у округу Клер никада не мањка. Његове драматичне планинске литице ишаране су шетачким стазама, а са врха се пружа фантастичан подглед на Атлантски океан, те је ово место прави рај за све који воле мало активнији животни стил. Клер је такође и једна од омиљених сурферских дестинација.

Једну од "отежавајућих" околности представља финансијски аспект за добијање визе који је, додуше, у складу са животним стандардом Ираца: кандидати који се одлуче да своје пензионерске дане проведу у округу Клер морају доставити доказ о минималном годишњем приливу од 50 хиљада евра.

Париз, Француска

Град-музеј на отвореном једна је од најатрактивнијих туристичких дестинација већ деценијама, а свака нова посета пружа прилику за откривање нових очаравајућих градских атракција. Град љубави, како га често називају, препун је културних и историјских локалитета, али и књижара, антикварница, подрума вина, вртова и музеја, док љубитељима гурманлука пружа и незаборавно искуство најбоље француске кухиње.

Париз је такође и јако добро инфраструктурно организован, те готово у потпуности елиминише потребу за аутомобилом, а на све то је одлично прилагођен за дуге опуштене шетње. Дакле, здрав живот у француској престоници неће тешко пасти чак ни старијим људима.

Ипак, Париз важи за један од најскупљих европских градова, те уколико се определите да своје пензионерске дане проведете баш тамо, будите спремни да за то задовољство издвојите позамашну своту новца.

Пополи, Италија

На тромеђи три апенинске планинске лепотице смештен је градић Пополи са свега пет хиљада становника, а овај бисерчић (јер је премали да би био бисер) представља апсолутно савршен избор за бег од ужурбаног живота током радног века и градске гужве која исцрпљује.

Овај средњевековни градић познат је и као Град воде захваљујући дуго успаваном вулкану који тутњи испод нивоа земље и многобројним термалним изворима који као последица његове активности настају. Још су древни Римљани открили чари лековитих својстава термалне воде Пополија, а кроз историју се у њему налазио и први центар за лечење који је нажалост уништен током Другог светског рата.

Модерне Терме ди Пополи отоврене су 1998. године и користе термалну воду са овог подручја за лечење на десетине различитих болести, а у самом пику сезоне примају и преко 1000 пацијената. Зашто не спојити лепо са корисним и пензионерске дане провести у овако једном здравом окружењу?

Валета, Малта

Од климатских услова, преко културног и историјског наслеђа па све до специјалитета медитеранске кухиње, Малта не само да је једна од најатрактивнијих "пензионерских дестинација", веч и једна од најпријемчивијих. Позната по титули Европске престонице културе 2018. године, главни град Малте, Валета, спој је западноевропске културе и медитеранског "опуштеног" начина живота. Уз то, стопа криминала је једна од најнижих у Европи, а здравствена заштита једна од најбољих.

За провођење пензионерских дана у Валети потребно је само изнајминти или купити некретнину, а просечна цена станова за изнајмљивање креће се око 800 евра месечно. У поређењу са Београдом и није тако далеко, а медитеранска клима свакако је далеко пријатнија.

image