Магазин

У реду је не бити "у реду", у ствари - нормално је

Нe само дa је у реду не осећати се "у реду", већ је то је од суштинског значаја, сматрају психотерапеути. Као људска бића, не можемо да бирамо само емоције које желимо да имамо. Избегавање патње је облик патње. Избегавање борбе је борба. Порицање неуспеха је неуспех.
У реду је не бити "у реду", у ствари -  нормално је© Unsplash/Nathan Dumlao

Сигурно сте се макар једном у животу, нашавши се у стресној ситуацији, сусрели са коментаром да без обзира на то колико је ситуација тешка, треба задржати позитиван начин размишљања, а да је "срећа ствар личног избора". Иако оптимизам и позитивно размишљање, као и коментари попут "гледај то са ведрије стране" сами по себи јесу често корисни, и за циљ имају саосећајност, концепт који одбацује све негативне емоције у корист лажно позитивне "фасаде" назива се токсична позитивност. Овај концепт може нанети штету, не дозволивши да се изнесе и освести доживљај и емоције проистекле из негативне ситуације.

Позитиван поглед на живот и ситуације у којима се свакодневно налазимо недвосмислено је добар за наше ментално здравље, међутим, у животу није увек све лепо и позитивно. Сви имамо негативна, па чак и болна искуства која нас веома често сачекају неприпремљене, а прихватање истих, ма колико она непријатна и болна била, важан су аспект менталног здравља.

Токсична позитивност доводи позитивно размишљање до неког вида генерализације, и не само да наглашава важност позитивног размишљања и угла гледања на неку ситуацију или догађај, већ пориче и одбацује сваки траг постојања људских емоција које нису позитивне. Она пропагира "само позитивне вибрације", чиме се особи која се нађе у непријатној ситуацији ускраћује некада и преко потребна подршка за суочавање са истом. За последицу, могу се јавити осећај срама, кривице, па чак и потпуног потискивања емоција како би се заобишле будуће непријатне ситуације и тиме нарушити ментално здравље.

Постоје методе за избегавање упадања у замку токсичне позитивности и развијање здравог приступа који пружа потребну подршку:

  • Не потискујте негативне емоције, управљајте њима - негативне емоције нису нужно негативне. Оне нам могу пружити важне увиде, али и помоћи у креирању путање којом ћемо се кретати на путу личног развоја.

  • Развијте став да је у реду не бити у реду - подсетите себе, али и друге да је сасвим прихватљиво не бити увек на "позитивним вибрацијама" и да су негативне емоције попут туге, љутње или беса сасвим нормалне и здраве.

Бити здраво људско биће подразумева да будемо свесни себе и начина на који себе представљамо свету. Ако себе препознате као заговорника токсичне позитивности, време је да престанете то да будете. Фокусирајте се на слушање и емпатичан приступ - уместо савета попут "ко зна зашто је то добро" или "све се дешава са разлогом", дајте саговорнику до знања да вам се може обратити за помоћ и подршку. У супротном, инсистирањем на овом једнодимензионалном начину размишљања, повређујете људе до којих вам је стало. Уместо да практикујете токсичну позитивност, тежите равнотежи и прихватању добрих и лоших емоција.

image