Магазин

Пол Макартни на страни вештачке интелигенције: "У новој песми нема ничег вештачког!"

Популарни кантаутор Пол Макартни ових дана нашао се на страни вештачке интелигенције и стао у одбрану најновије песме групе Битлс која је компоновна уз помоћ софтвера Чувени члан Битлса навео је да је процес обраде оригиналног демо снимка тајао годинама, а обожаваоци нагађају да ли ће трећа песма са чувене касете "За Пола" коначно угледати светлост дана.
Пол Макартни на страни вештачке интелигенције: "У новој песми нема ничег вештачког!"Getty © Dimitrios Kambouris / Staff

Прашина која се подигла око најновије песме групе Битлс која је компонована уз помоћ вештачке интелигенције и рекреирања гласа Џона Ленона, не стишава се већ неко време, а у одбрану напредних АИ технологија прошле недеље стао је и сам Пол Макартни. У свом интервјуу за Би-Би-Си Радио 4, Макартни је изнео и своје мишљење о томе како ће вештачка интелигенција утицати на егзистенцију уметника у будућности, а прилику је искористио и да упозори да постоји велики број нагађања и забринутости, пренео је Гардијан.

У новој песми Битлса коришћен демо снимак из 70-их година

Макартни је навео да је за компоновање нове песме, чији су наслов и текст још увек мистерија, коришћен необјављени демо снимак снимљен још 70-их година прошлог века, а да је глас Џона Ленона "пречишћен" уз помоћ софтвера са вештачком интелигенцијом. Кантаутор није скривао узбуђење поводом премијере песме, а како је истакао, процес обраде постојећих снимака трајао је неколико година: "Надамо се да ћете их волети колико и ми", истакао је Макартни.

Обожаваоци групе Битлс ништа нису препустили случају, па су се дали у размишљање - која би то нумера могла послужити као основа за нову песму? Иако подељених мишљења, већина је сложна да је у питању Ленонова композиција "Нау енд Ден" ("Now and Then") из 1978. године, која се нашла на касети са ознаком "За Пола" коју је Ленон снимио пред саму смрт.

Чувена касета у руке преосталих Битлса доспела је тек 90-их година, када је Ленонова удовица, Јоко Оно, одлучила да је преда, а две од три нумере нашле су се и на пројекту "Антологија" који се састојао од три албума, документарног филма и књиге. Ипак, објављивање треће песме, "Нау енд Ден" ("Now and Then") сматрало се у то време неприкладним, а од сваког покушаја да је сними бенд је брзо одустајао.

Идеја о "вештачкој" песми потекла од документарца

Сама замисао да се почетни део демо снимка реконструише уз помоћ софтвера са вештачком интелигенцијом већ је виђена, а потекла је од снимања осмочасовног документарног филма о Битлсима "Д Битлс: Гет Бек" (The Beatles: Get Back), у коме је продуцент Питер Џексон користио веома сличну технологију за "пречишћавање" звука из архивских снимака. У њему је, уз помоћ вештачке интелигенције, глас Битлса одвајан од позадинских шумова како би се створио што бољи доживљај, а према оценама гледалаца, Џексон је итекако успео у својој замисли: готово 20 хиљада људи оценило је филм највишом оценом, а међу коментарима гледалаца бројни су они који су навели да су гласови Битлса у њима изазвали бурне емоције.

У интервјуу за Би-Би-Си раније овог месеца, Макартни је назвао вештачку интелигенцију и "страшном" и "узбудљивом" у исто време, и нагласио да је то нешто чиме се они тренутно баве: "То је будућност. Само ћемо морати да видимо куда то води", истакао је кантаутор.

image