Магазин

Шта нам доноси Марс у Девици од 10. јула до 27. августа

Ко је економ у вашој кући? Ко увек зна када је време да се обнове залихе хране, када су брашно и со и шећер при крају, ко храни љубимца? Ко брине о роковима и зна да се баш данас мења постељина и узимају нови пешкири? Ко зна напамет бројеве телефона (за не дај боже) и да син сутра има контролни из математике? Па наравно, ваша жена.
Шта нам доноси Марс у Девици од 10. јула до 27. августа© freepik/ArtPhoto_studio

Можда је баш зато Марс у овом женском знаку принцип не само марљивости, поштеног рада већ и служења које не иде овде никако без гунђања. Просто природно је да она док чисти мало и полемише. Ето баш јој дошло да сад расправља о неком дијалогу са рођендана од пре недељу дана. Или набраја редом (по списку) шта све неће у животу. Неће да служи између осталог, и неће да је други користе као ови на послу. Шта је то што све нас док је Марс у Девици, како узмемо четку у руке или крпу, или се дохватимо неког већег сређивања, натера да се дуримо и свађамо са собом кад већ нема заинтересованих.

Шта смета овом Марсу?

Смета му заборавност других. Што окупирани собом заборављају ко им је створио услове да имају слободу коју имају.

Смета му кад се љубазност злоупотреби и искористи као прилика за "ајд' ми ово заврши..."

Смета му што не добије хвала. Нарочито на послу. О похвали да не причамо. Смета му што га подразумевају.

Смета му што од посла нема кад да прочита оних 36 књига на полици.

Смета му што је морао да одустане од снова због егзистенције.  

Смета му што се партнер(ка) стално такмичи уместо да сарађује. Што одговара на све и свја. Што увек мора њена да буде задња. Или његова, чак и кад ћути, као да је рекао и превише.

Смета му свака свађа у време одмора, било викендом или на путу. Око ситница, али каквих ситница! То треба измислити, сетити се тако нечег. Погрешног кофера, провере ваучера као да су сви остали неупућени, прегрејаног млека.

Смета му што га критикују, што му пребацују док разговарају у празно са зидом, као више за себе полемишу...

Зато што Марс у Девици и јесте критика и једна памучна, истанчана људска побуна спрам служења и дужности које се само нагомилавају. И све личи на слику неког претка који је зором ранио да на време захвати воду, нахрани овце, помузе краве, покупи шљиве, поправи трактор, 'приправи' доручак. Но, зато је ово врсни занатлија. Коме наравно да сметају ови новокомпоновани мајстори и зато им не верује пуно ако ништа не питају него све знају. Још више смета му милиција. Зашто кад није крив? Е баш зато. Што је увек некако испао на крају крив.

За све.

И зато ћемо милицију сад виђати како заустављају и киње на граничним прелазима или на путевима најбенигније и најпоштеније људе на свету. Само зато што носе униформу може им се. А возач градског аутобуса иако вас види да трчите, тик пре затвара врата и креће. Може се и њему. А онај пекар даје вам најхладнију погачицу од пре два сата јер би да је се ратосиља. И њему се може.

Како је доброћудност постала пакост у људима док је Марс у Девици? Иста она која их је затекла, пронашла некада али где од стида, бруке или баш због поштења нисмо реаговали одмах како је требало па зато на ситно чекамо да некоме вратимо... било коме. Ко налети! Неправда донесе многа зла људским душама, што је Штајнбек епски описао у 'Плодовима гнева':

"И у очима људи је немоћ; и у очима гладних расте гнев. У душама људи плодови гнева постају пуни и тешки, постају зрели за бербу."

Кљуц кљуц кљуц.... и ако потраје, ето озбиљне свађе у којој обе стране ни не знају зашто се свађају важно је да рат петлова траје. Деца нису имуна, и они негодују. Зашто је моја играчка из киндер јајета безвезе? Као да су им лађе потонуле јер знају да заслужују боље а баш ко за инат друг добија савршену играчку. Само да могу да не видим шта је други извукао, и кад бих могао да не сазнам никада колика је плата колегиници и шта су урадили са пројектом који сам писао недељама... Само кад бих могао да испоштујем себе колико поштујем поштење само. Само кад би људи мало више поштовали труд и рад.

Зато постаје врстан критичар, аналитичар, проценитељ. Незамењив прецизни механичар, хирург или писац који увек налази праву реч. Са мало речи каже све. Смисли надимак за трен. Да поенту у секунди. Али му је свеједно жао па ето га и у психологији за час, објашњава вам да је ваша сестра искомплекисрана због изражене висине јер не може да нађе момка. То додуше пре њега нико није приметио, али свеједно. Ионако нико не обраћа пажњу, само осмех и идемо даље, јер само ако каже титула онда се важи. Е зато и њих мрзи. Титуле.

Зато и када примети оно што другима промакне – вероватно вам неће ништа рећи, а могао би да вам каже све. И да лажете себе и да се плашите старења, и да сте преокупирани собом, и да промена ваше фризуре и имиџа одаје потребу за љубављу, очај један у ствари, и да се такмичите са сином и да сумњате у свог мужа да је са вама због користи. Али ће одћутати јер мука је претешка, то он најбоље зна. 

Е такви смо сад ми сви и такви су људи око нас. Психолози нек одморе. Рећи ће нам све жена што продаје блитву и четке на пијаци и то за џабе и можда мало насмејати, јер истина се боље прогута ако смо на време научили да се смејемо сами себи. Попут хијена. Чиреве ћемо лечити у педесетим. Зато проблеми са киселином, горушицом и кожом, стомаком генерално.

А шта овај Марс у Девици воли?

Воли разговоре, дописивања, интелигенцију проткану хумором. Перфектни цинизам који попут шнајдерских убода прати линију од-до. То је онај што се смеје да не би плакао. То је онај који воли да чита и слуша како неко размишља. Прикупља информације али га ток нечијих мисли више фасцинира. То је онај који саосећа са вреднима али сам рад у ствари презире јер је створио класе а највреднији нису и најплаћенији. Нема поштења у раду. Само зноја и грчева.

То је онај што воли своје пријатеље јер мора са неким да искарикира све те непогоде од људи које је видео. Онај што је дирнут пажњом, а баш то никако да се сете да му дају. Безобзирност је свуда, а он није ту да би се лактао, наметао, силио.

Но, он је и онај који звоца, кињи, зашто не рећи уме да сруши сваку атмосферу ако њему није дан. Зна где су вам тастери за несигурност и ако су њега напеналили ево га где он то преноси на оне које може - на своје укућане које би требало да воли и сачува највише од себе. Када уме да прогута све увреде и задржи сабраност са другима - онда је мудар. Када не уме онда је као патак Дача који гунђа и добро му је тек кад остали преузму бар нешто од те увређености. Када се жена преиспитује да ли је било боље да није ништа рекла - то је моменат његове мале победе. Када дете мисли да је криво за нешто, јер је у дому превише пребацивања и критиковања иначе. Зато немојте сада претити деци да ће "доћи полиција" и немојте претити деци свеједно чиме. Учите их. Не лажите. Спремни су да чују како добар човек може постати киван на себе што нема снаге да се пошиба са целим светом само зато што је трен пре него се наљутио са тим истим светом простодушно људски саосећао.

Додаћу још и ово, за парове који имају проблем са зачећем овај Марс је међу најбољима, попут баштована који одржава свој врт и чије семе скоро увек проклија.

 

А како су хороскопски знаци док је Марс у Девици?

Ован и подзнак Ован

код вас је овај Марс на послу, међу колегама или запосленима који имају замерку. Можда ћуте, али је имају. И ма какво да вам је образовање, имаћете утисак да физикалишете и да сте ту за испомоћ за коју није потребно да мислите превише.

Бик и подзнак Бик

Можда је боље да сада идете на утакмице него да обарате мождане вијуге са неким у кафићима и клубовима. Критиком и експертизом око тема где се са другима не слажете лако сада можете да делујете изазивачки. Са децом педагошке методе раде посао, само ако имате стрпљења. Не лажите их, реците им какви све људи могу бити. Учите их да не буду наивни.

Близанци и подзнак Близанци

Кућа је имање. Дужност која захтева служење. А жена је инспектор. И увек је ту неко да вам замери и каже да сте се улењили или опустили превише. Пас љубимац дрема њему је све ово одавно познато, али вас може увући у неку непријатност јер је зарежао на некога код кога је препознао лоше особине, покварености и манипулацију баш као што полицијски проналази хероин.

Рак и подзнак Рак

Прекиди у комуникацији, усиљена комуникација. Ако је кренуло забавно пребрзо постаје досадно, вуче на филозофску расправу уместо на позив на дејт. Стани не форсирај. Брат или сестра напредују, путују, имају више новца јер имају више пријатеља.

Лав и подзнак Лав

Ви сад плаћате све од астролога, детектива, психолога, до лабораторијских анализа само да вам се направи фото робот и тачни пресек ситуације. Неке ствари из прошлости морате да отпустите. Око 21. јула је тачка преокрета.

Девица и подзнак Девица

Вама доноси приметну промену у изгледу, имиџу, стајлингу. Спремност да изговорите све што сте неко време уназад прећутали. Сад сте спремни. Доста посла и наметања од других. Са партнером у љубави или послу безуспешни покушај да ствари решите разговором средином јула.

Вага и подзнак Вага

Вас муче тајне. Као да вам ни снови не смеју отићи у недозвољеном правцу сада док су под будним оком критичког ума. Радост у првих десет дана августа, но и даље, у питању је само ваша радост, други можда не би разумели. Неко вас посматра а ви појма немате, или вас прати онлине. Погазићете неко обећање.

Шкорпион и подзнак Шкорпион

Ово је време за добре књиге, паметне и искусне учитеље и наравно пријатеље са којима је свака истина па и најгора – бритка оштрица ума што доноси и осмех јер радују вас сада мисли више него оно о чему говоре. Но ако вам неко не прија сада је период када ћете прекинути неки однос. Младима дописивање. Уљез у колективу. Појачана тензија средином јула, могућност повреде.

Стрелац и подзнак Стрелац

Надајмо се да немају због чега да вам пишу пријаве и да вас гоне, али одређени бирократски проблеми су могући током јула. Ваш дух уме да заступа овог Марса па се сигурно нећете осећати кривим. Младима свађе са родитељима, старијима упозорење да могу сада бити престроги према деци. То су те ваше васпитне методе које се нису ни десиле ако их река суза није испратила, да свима буде жао свих.

Јарац и подзнак Јарац

Иако мислите да сте у праву нисте у праву јер други имају сада већу моћ. Почетак судског поступка или пријаве. Тешкоћа да се нека истина докаже. Неправда у фамилији и породици. Свађе око аута или на путу, пред пут.

Водолија и подзнак Водолија

Некада је стварно решење за све секс. Као начин да спречите себе да кажете све што бисте рекли, као пређимо на ствар уместо да увредимо једно другог. Проблеми са водом у стану, храна у фрижидеру се квари и хронични недостатак новца за све што бисте желели. Могућа интензивна али кратка авантура са новом особом из колектива.

Рибе и подзнак Рибе

Неравноправна подела моћи у послу или партнерству. Пуно активности и новотарија на другој страни док код вас рутина царује. Будите љубоморни, после ћете да се објасните. Нов посао вас евентуално може преокупирати довољно да немате кад да мислите ни на кога. Помоћ од жена.

image