Магазин

"Скроловање" кажирпстом је искључиво за старце, тврди генерација Зед

Дигитални свет има бројна неписана правила, која, ако се прекрше, могу говорити много о "дигиталној писмености" појединца. Осим различитих функција одређених емотикона, стила писања коментара/порука, чак и начин држања мобилног уређаја може открити колико имате година и да ли сте у току са трендовима. Иако некоме може звучати као неважни детаљ, припадници генерације Зед верују да због "неправилног" коришћења телефона данас свако може бити исмејан.
"Скроловање" кажирпстом је искључиво за старце, тврди генерација Зед© Pexels/Andrea Piacquadio

Разлике у генерацијама се могу видети на стотине различитих начина, а савремено дигитално доба је створило много могућности за истицање разлика између млађих и старијих. Најновији детаљ који суптилно открива колико појединац отприлике има година је начин коришћења мобилног уређаја.

Према онлајн анкети коју су направили креатори познате игрице Кенди Краш (Candy Crush), како би упоредили разлике у односу према моблиним уређајима код различитих генерација, постоје чврсти докази да се начи коришћења телефона мења у односу на године. Открили су да осамдесет одсто припадника генерације Зед (1997. - 2012) и шездесет пет одсто Миленијалаца (1981. - 1996.) искључиво користе палац за мобилне телефоне на додир.

Другим речима, ако за прелиставање садржаја, дописивање и сл. користите кажипрст, онда је то знак да вероватно припадате "старијим генерацијама", као што су Бејби бумери (1946. - 1964.) или генерација Икс (1965. - 1980.).

Из анкете се такође сазнало да се четири од десет припадника генерације Зед осећа постиђено када у јавности искористе кажипрст за управљање телефоном. Претпоставља се да је разговор на ову тему започео када је један корисник "Редита" направио објаву у којој објашњава како Бејби бумери користе телефон: "Откључавају га веома агресивно и за све користе кажипрст, уместо палца, као диносауруси".

Ипак, више од половине Бумера је преко анкете изјаснило да не планира да промени своје навике, без обзира на потенцијални друштвени притисак, док је око четрдесет одсто Миленијалаца спремно да користи искључиво палац, ако би били исмевани за употребу кажипрста.

"Технологија се веома брзо развија и напредује, што доводи до великих генерацијских разлика у "дигиталној писмености". Као последице тога, млађе генерације, они који су одрасли уз технологију и брзо, дигитално доба, често "скролају" интуитивно и пасивно," објаснила је футуролог Ријанон Џоунс за "Њујорк пост". Могуће је да се различити ставови према технологији развијају зато што, док млађи природно "расту" уз мобилни, старији се морају привикавати и учити нова правила која виртуелни и технолошки свет свакодневно доносе. 

Поред начина прелиставања садржаја, постоје многе друге навике које често показују другачије перспективе међу генерацијама. На пример, старији људи ће често имати гласно појачан звук, како би чули позиве, док ће млађи углавом подесити "сајлент" режим на телефону, како би наменски избегли телефонски разговор и уместо тога се само дописивали или слали гласовне поруке.

На крају, сличне разлике у навикама млађих и старијих не би требало да раздавају генерације, већ да их спајају. Као што унук тинејџер може помоћи баки да, на пример, инсталира нову апликацију, он исто тако може научити многе корисне животне лекције и вештине од ње. Сигурно је да ће се дигитални свет све брже развијати и најважније је да се, вез обзира на разлике у годинама, што боље прилагодимо и међусобно подучавамо.

image