Магазин

Кафа са лимуном: Да ли је вирални рецепт за мршављење заиста ефикасан

Један од најновијих трендова у исхрани је додавање цеђеног лимуна у јутарњу кафу. Многи инфлуенсери сматрају да напитак може значајно помоћи у мршављењу и ублажавању главобоља. Познато је да кафа и лимун имају разне бенефите за организам, али стручњаци упозоравају да ова комбинација може донети више штете, него користи.
Кафа са лимуном: Да ли је вирални рецепт за мршављење заиста ефикасан© Pexels/Kozjat

Многи фитнес инфлуенсери промовишу предности новог тренда и напитак називају "пречицом за мршављење". Тренутно постоји преко десет милиона видео клипова на ТикТоку о напитку за који многи сматрају да је био од велике помоћи за мршављење. Корисници постављају своје свакодневне рутине, у које су уврстили и кафу са лимуном као обавезни део јутра. Многи приказују свој напредак и упоређују телесну масу пре, и неколико дана после редовног конзумирања напитка.

Осим мршављења, поједини корисници описују да им је комбинација ових пића помогла у ублажавању главобоља. Клипови у којима људи наводно показују своје резултате достижу и по неколико милиона прегледа. 

Предности кафе и лимуна

Пошто лимун и кафа имају засебне бенефите, спајање две течности може испрва звучати као добра идеја. Кофеин и хлорогенска киселина, који се ослобађају приликом пржења кафе, представљају моћне антиоксиданте и стручњаци сматрају да смањују ризик од неколико врста рака. Кафа (у умереним количинама) је повезана и са смањеним ризиком од дијабетеса типа два, срчаних болести, Алцхајмерове и Паркинсинове болести... Поред кафе, добро је познато и да лимун има многе здравствене предности. Лимун и лимунов сок су добар извор витамина Ц и флавоноида, који могу умањити ризик од рака. Витамин Ц помаже и у одржавању јаког имунитета и васкуларног здравља.

Спајања лимуна и кафе - Ефикасни лек или заблуда

Ипак, стручњаци упозоравају да свакодневно конзумирање "кофеинске витамин бомбе" можда није најмудрији избор.

Пошто је кафа диуретик, многи тврде да у комбинацији са лимуном помаже у испирању штетних токсина и вишка воде из организма. Међутим, не постоје научни докази да овај напитак може бити заслужан за мршављење, а да у исто време "детоксира" тело више него што га човеков природни систем прочишћава. Јетра је највише задужена за испирање токсина и бројни нутриционисти сматрају да не постоји храна или пиће који убрзавају овај процес.

Многи верују да кофеин помаже у мршављењу, али доктори сматрају да су такви ефекти привремени, због начина на који кафа може брзо "проћи кроз организам". Поред тога, кофеин утиче на нервни систем и подстиче осећај повећања енергије, а утиче и на смањење апетита, што може довести до слабијег конзумирања хране и губљења килограма. Ипак, још увек не постоји сигурни доказ да лимун може бити здрав додатак витамина на наведене процесе.

Стручњаци верују да је за здраво мршављење важна целокупна исхрана, хидратација и физичка активност, као и да убрзање процеса (на здрав начин) није могуће.

"Иако волимо тренутно и брзо задовољство, не постоји чаробна пилула. Хидратација је неопходан део губитка тежине и општег здравља, тако да додавање лимуна у воду може бити врста мотивације за побољшање хидратације," објаснила је Пејџ Мендел за портал "Хелт (Health)".

Што се тиче утицаја напитка на главобоље, највећу улогу може имати само кафа. Код неких, кофеин може ублажити симптоме главобоље, јер затеже крвне судове и смањује проток крви према глави. За друге, кафа може бити јак окидач за бол у глави и нелагоду. На крају, у зависности од појединца, кафа може побољшати или погоршати симптоме, али не постоје научни докази да додатак лимуна има утицај на главобоље.

На крају, доктори су забринути јер верују да конзумирање кафе са лимуном (поготово на празан стомак након буђења) може имати негативни утицај на дигестивни тракт. "Овај напитак звучи као тежак одлазак у купатило. Додатна киселина из лимуна у комбинацији са кофеином, без икакве 'помоћи' протеина, угљених хидрата или масти може бити тешка за свакога са осетљивим варењем," сматра нутрициониста Морган Букхајмер.

Сигурно је да трендови који делују као да доносе брзе и ефикасне резултате могу "намамити" било кога да их испроба, али увек је важно обратити пажњу на изворе. Свачији отганизам је другачији и другачије може реаговати на одређен режим исхране или вежбања. Најбоље је препознати знакове, које тело може да шаље или тражити савет од нутрициониста и фитнес стручњака.

image