Магазин

Најстарији романтичан пољубац на свету могао се десити пре 48 хиљада година

Ранија научна сазнања указивала су на то да је пољубац измишљен у Месопотамији 2500-их година пре нове ере. Ипак, најновији закључак који су донели научници са универзитета у Невади први романтичан пољубац смешта у раздобље пре око 48 хиљада година.
Најстарији романтичан пољубац на свету могао се десити пре 48 хиљада година© Canva / Elena Ruxandra

Кажу да је пољубац универзалан: користи га око 90 одсто светске популације, а његов контекст није искључиво сексуалне природе - љубе се и деца, и пријатељи, па и партнери. Претходна сазнања научника о времену и месту настанка првог пољупца везивали су се за период око 2500-их година пре нове ере и подручје Месопотамије, међутим, научници са универзитета у Невади сугеришу на то да се први романтичан пољубац догодио много пре и на сасвим другом крају света.

Први пољубац се десио у Шпанији

У генетском материјалу изолованом из зуба пет неандерталаца који су лежали у пећини Ел Сидрон на северу Шпаније пуних 48.000 година, научници су успели да изолују ДНК бактерије Methanobrevibacter oralis, која код савремених људи (иако незнатно модификована) изазива болести десни. Ово откриће научнике је изненадило, будући да је сада готово сасвим сигурно да све што смо знали о пољупцу "пада у воду" - не само да он датира још из времена неандерталаца, већ и сугерише да су и у то време обе врсте, неандерталци и припадници Хомо врсте, размењивали пољупце и имали интимне односе.

"Ово откриће заиста боји свет другачијим бојама и пружа сазнања о њиховим личностима и ономе што су заиста били", навела је Лаура Вејрих, палеомикробиолог са универзитета Аделејд у Аустралији која је била укључена у истраживања.

Неандерталци јели печурке, маховину и пињоле

Научници су на основу зубног плака код пронађених остатака неандерталаца установили и чиме су се припадници ове врсте хранили, а будући да су јели све што им је било доступно у окружењу, и исхрана се делимично разликовала. Ипак, већина шпанских неандерталаца хранило се печуркама, маховином и пињолима.

Претходна сазнања везивала су први пољубац за Индију и Месопотамију

Након проучавања глинених плочица са клинастим писмом из долине Тигра и Еуфрата, истраживачи су открили да је љубљење био романтичан гест још пре четири и по хиљаде година, док су претходна истраживања везивала настанак пољупца за територију Индије и период око 1500-их година пре нове ере. Ипак, истраживањем на хиљаде оваквих плочица које садрже јасне примере љубљења које је било део романтичне интиме у древним временима, али и део пријатељстава или породичних односа, мишљење научника незнатно се променило: тада су они љубљење представили као обичај који је био практикован у многим древним културама у периоду од неколико миленијума.

image