Магазин

Торнадо и олуја из Италије и Словеније прете Србији? (ВИДЕО)

Метеоролози поново упозоравају на суперћелијску олују
Торнадо и олуја из Италије и Словеније прете Србији? (ВИДЕО)© TANJUG/ FOTO STA/ NEBOJŠA TEJIĆ

Нова снажна олуја погодила је данас италијанску регију Венето, а грађани су на друштвеним мрежама поделили снимке на којима се види да је услед олује дошло и до торнада.

Како преносе италијански метеоролози, олуја мањих размера напредовала је у суперћелијску током које се створио мезоциклон, тачније структура која се приликом ротације може претворити у торнадо, пренео је Инметео.

Торнадо се формирао дуж обале између градова Језола и Кавалина, док екипе на терену преносе да тренутно нема повређених као ни материјалне штете.

"Видели смо га из даљине, на срећу није направио штету", написала је жена која је објавила снимак торнада, преносе медији.

Ни Словенија није била поштеђена, па је словеначка агенција за животну средину саопштила је данас да су ту земљу захватиле снажне олује, које прате пљускови, јаки удари ветра, а у појединим местима и град.

Град је пао у Шмарју код Јелшаха, док се у Бледу дрво срушило на воз, али није било повређених, преноси РТВ Словенија.

Агенција за животну средину Словеније наводи да се очекује да хладно време са Алпа пређе на Словенију у току вечери и у среду, које ће донети јаче налете ветра, а у појединим местима велике кишне падавине и град.

"Зато смо издали наранџасти метео-аларм на подручју целе земље. Ипак, ово невреме ће бити краткотрајно и смириће се у току ноћи", поручила метеоролошкиња Вероника Хладник Закотник.

Упозорење РХМЗ: До викенда топло

Републички хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ) упозорио је да се у току вечери, на северу Војводине, очекује местимична киша и локални пљускови са грмљавином.

РХМЗ је раније данас објавио упозорење за 3. и 4. август, у којем се наводи да ће у четвртак и петак, на подручју Србије, бити претежно сунчано и веома топло време, са максималним температурама од 34 степена до 38 степени Целзијуса.

У Београду ће у том периоду бити веома топло са максималном температуром око 35 степени.

image