Магазин

Најслађи представник лета: Лубеница, краљица летњих плодова обележава свој дан

Њеној неодољивој слаткоћи ретко ко може да одоли, а признаћете, освежава боље од било које друге воћке. Лубеница је многима прва асоцијација на лето, и омиљени оброк у врелим данима. Лубеница спада у поврће, и изврстан је извор витамина Ц, витамина А, калијума и магнезијума. Садржи доста воде, и помаже у избацивању токсина из организма. Оно што је занимљиво је то што је сваки део лубенице јестив, чак и кора. Светски дан лубенице обележава се 3. августа.
Најслађи представник лета: Лубеница, краљица летњих плодова обележава свој дан© unsplash / KamranAydinov

Светски дан лубенице најбоље је прославити, као што претпостављате, једењем лубенице. Било да са другим воћем направите салату, исцедите сок или једноставно исечете парче лубенице, најбитније је да сте изабрали најслађу, пише подгорички "Дан". 

Бирање лубеница покреће многе расправе, a за неке представља озбиљан изазов. Ево неколико савета како да изаберете најбољу:

  • Што је тамнији и жући део коре, који је додиривао земљу, то је већа вероватноћа да ће лубеница да буде слатка и зрела.
  • Баш оне лубенице које имају браонкасте шарице по себи су најслађе. Те шаре настају од тога што су пчеле више пута посећивале опрашени цвет лубенице.
  • Лубенице које су издужене су "мушке", и оне су воденастије. Уколико волите да ваша лубеница буде веома слатка, треба да бирате округле лубенице, тзв."женске".

Златна средина

Лубеница не би требало да буде превелика, а ни превише мала ако желите да буде слатка. Такође, требало да би да дјелује "тешко" за своју величину, односно када је подигнете да се изненадите колико је заправо тешка.

Петељка

Сува петељка говори да је лубеница зрела. Ако је петељка зелена, то значи да је прерано убрана и да вероватно није довољно слатка.

Сада када сте изабрали праву лубеницу, треба је исећи. Уместо да је сервирате исто као и сваког дана, поиграјте се и сервирајте је на оригиналан начин.

image