Музика, кафа и омиљени парфем за бољу концентрацију на испитима
Излазак на испит представља велики стрес за све нас, ма колико добро познавали градиво и били сигурни у своје практично знање. Тим специјалиста са универзитета у Њујорку за све "тремароше" има добре вести - кафа, музика коју је компоновала вештачка интелигенција и омиљене мирисне ноте утичу на концентрацију и конгнитивне способности веома позитивно, а самим тим, учинак на испиту може бити знатно бољи. Своје истраживање ови научнци поделили су у научном магазину Сајентифик Рипортс.
Технологија мониторинга можданих активности показала шта нам побољшава когнитивне функције
Аутори научног истраживања користили су технологију мониторинга можданих активности у реалном времену, а добровољци који су учестововали у испитивању пролазили су кроз симулацију правог испита. Сваки од учесника добио је тест умствених способности, а током његовог решавања налазио се "под будним оком" трекера - посебних уређаја који су били фиксирани на руци и глави и који су мерили импулсе. Након прикупљања података, све добијене мерике унете су у посебан софтвер на бази вештачке интелигенције, а ради поређења резултата, учесници су поновили тест и без стимулатора.
Музика и кафа показали најбоље резултате
Резултати добијени уз помоћ софтвера показали су да је активност можданих таласа бета-дијапазона, који су повезани са врхунцем когнитивних способности, пропорционално расла када су испитаници слушали музику или пили кафу. Мелодије које су компоноване уз помоћ АИ технологија показале су се као најделотворније у подизању концентрације и продуктивности, док је одмах иза њих по утицају на когнитивне способности шољица добре кафе. На трећем месту нашао се омиљени парфем који је доказано, али у мањој мери, утицао на резултате приликом тестирања.
Ранија истраживања показала да кафа има снажан утицај и на превенцију Алцхајмера
У недавном истраживњу научника са Универзитета у Верони утврђено је и да екстракт еспресо кафе поже бити веома делотворан у борби са Алцхајмером. Наиме, захваљујући биолошким својствима самог екстракта, тау-беланчевине, које се у присуству болести деформишу и таложе стварајући групације у ћелијама мозга, почеле су да се разграђјују. Такође, кафа се показала корисном и у борби са бројним хроничним обољењима попут рака, метаболичких болести, Паркинсонове болести и депресије.