Магазин

Шта нам доноси ретроградан Меркур у Девици од 23. августа до 15. септембра

Меркур је опет ретроградан! Ипак, сваки знак даје му другачија поља деловања. Када је ретроградан у Девици, ћутање може бити злато, а ако смо решили да нешто кажемо онда је боље да имамо црно на бело чињенице, детаље, јер сигурно ће се наћи неко да пита "А одакле ти то?" Проблем је што то може бити и полиција. Дакле, на шта да обратимо пажњу, важи за све знаке.
Шта нам доноси ретроградан Меркур у Девици од 23. августа до 15. септембра© AI

Када је ретроградан у Девици, то је заиста као да смо на информативном разговору: где смо били, с ким, зашто... Већ могу да замислим родитеље у тој улози, у епизоди "Седи да разговарамо" са децом која нису више мала. Зато, као што није лоше за време ретро Меркура у Девици чувати ама баш све потврде и рачуне, пожељно је водити белешке где смо били и када – за случај ако нисмо криви да можемо да докажемо. Социјалне мреже ту играју велику улогу због хронологије догађаја, али је ово и ситуација када ће свако од нас провалити неку лаж, фејк профил, нелогичност која међутим уопште не мора да нас се лично тиче. Меркур је сада ту да опажа. Да ради свој посао, не мора уопште да нас дотиче то што смо открили. Може бити у питању особа до које сте случајно претрагом дошли на Фејсбуку и схватили да има седам профила, а немате појма ко је. Или сте на некој кафи успут нешто прокоментарисали што је другој особи отворило очи. Зато и књиге које нам сада други дају могу бити много корисније за нас него оне које бисмо сами одабрали.

Сада сазнајемо и од других све што никад нисмо ни помислили да питамо, ко је ко и шта ко има, колико фирми, ко му је братанац, у каквим је односима са сестром и одакле му је мајка (она обично буде добра жена, али се до ње дође на крају). Једно је сигурно, који год податак сад да вам је потребан – он може неким чудом да буде јавно доступан само нисте тражили док Меркур није кренуо ретро. Гугл претрага ће се усијати јер цео свет је као истурено одељење информативне службе. Одједном, тачно нам долази кључни појам за претрагу за који нећемо добити два милиона сличних података него само петнаест од којих је један баш тај. Па како то ради ум док је Меркур ретро у Девици? Попуњава празнине. И зато их лако види.

Слично ће се и супружници понашати. Имаће пуно тога да поделе једно с другим, али некако дешаваће се да су ретко када у прилици и сами. Увек неко прекида, телефон, поштар, деца, већ је време за посао. Па ће чувати то што им је на врху језика док не забораве, а онда се опет сетити баш кад је скоро немогуће на миру попричати, све исто као и јуче. Зато нема одлагања, али милитарна гестикулација је пожељна и сама ће се наметати. Знак очима, рукама, читање са усана, писање порука у шифрама. Мењање шифри је исто пожељно, ове старе су махом укућани и колеге провалили. Дођете на посао и видите ексел табелу која није ваша. Онда вам колега каже да је морао да одштампа са вашег компјутера јер се његов штампач заглавио. То одакле му шифра – не каже, ви не питате, јер Меркур у Девици се задовољава тиме што је повезао два и два – не мора да се свађа ни истерује правду. Ћути, памти и лупа рецке.

Сада нам се, као и увек када је Меркур ретро могу јавити људи које нисмо неко време чули. И опет, након кратког поздрава прелазимо на ствар/проблем/информацију због чега се и јавља. Али ако се јави и нека бивша љубав, можда није лоше пре него што се понадате да вам се јавља из сентименталних разлога питате 'Како могу да помогнем?' Међутим, Меркур у Девици не показује први карте, осим када је он тај који зове, заказује и испитује. У оваквим еx-љубавним случајевима радије ће да се прави блесав. Околиша, заврће, мења теме. Заправо прави притисак који није очигледан не би ли друга страна осетила да ће ускоро проћи моменат за оно што је разлог позива (јер ће бити глупо) па ће морати да груне са чим год, или јој лађе тону. Ретроградност овом Меркуру даје фину суптилност коју кад није ретро често потрошимо на тону ситних обавеза, таскова па се убрзамо и све радимо аутоматски. Е сад нисмо то. Више ослушкујемо. Успоренији смо али на начин да нам на време ствари не промакну. Да приметимо. Лоша ствар је што замишљени над оним што нам је скренуло пажњу (а што се и даље не мора лично нас тицати) можемо да пропустимо управо свакодневне рутине (у којима смо кад није ретро перфектни). Прескочимо их или време прође да ни не приметимо па закаснимо на састанак, побркамо датуме, заборавимо да изведемо пса, све оно што радимо баш сваки дан и где смо сигурни у себе јер имамо већ створену навику – е ту можемо да багујемо.

Теме којих ћемо се дотицати сада највише су теме посла и здравља. Посао као хоћу/нећу да променим посао, реименовања функција, фирми, промене у документацијама, гашења и отварања, све оно за шта нам је потребан врсни књиговођа и што је много боље него да радимо сами. Ово је проблем са радницима, огласи за посао који се обнављају јер се нико није јавио или јесте али су кандидати били неадекватни. Обнављање огласа и за продају плацева, пружање услуга, некима управо на тај начин сада може кренути посао за који мисле да је привремен а испоставиће се кроз годину-две да је трајан. Јер иако је ретроградан, Меркур је у добром аспекту са Јупитером па најављује перспективу. Ретро Меркур у Девици су пуне чекаонице, редови, спискови, прозивања како за посао, продужење докумената у МУП тако и код лекара па је вероватно појављивање више ранојесењих вируса.

Здравствено ово су сви картони, књижице, рецепти, лекарски извештаји, а највише лабораторијски са бројчаним вредностима.  Заказивање и отказивање прегледа, промене терапија, углавном лекарске консултације, мишљења и контроле. Велика је шанса да бар неко из куће (ако не сви) одемо код лекара било због рутинске контроле којој је време, или смо сви заражени неким вирусом. Дете код зубара, мама код гинеколога редовно а тата на гастроскопију због киселине у желуцу. И ауто мора на преглед, опет можда рутински јер следи регистрација или постоји проблем. Исто важи и за кућне љубимце па не занемарујете ако вам се учини да су променили понашање.

Како је Меркур у Девици заљубљеник у књиге, полице са књигама и оловке, често има своју књижару ако не издавачку кућу или можда само канцеларијски прибор. Свакако то су ствари које ће се сада добро продавати, и деца крећу у школу па од свезака до радних столова. Ово је и сав мајсторски прибор, алат, сви делови који се троше и мењају па је и ту промет сигуран али и мајстори у близини. Због ретроградности ипак чувајте рачуне и проверавајте да ли су вам све спаковали у продавници да се не би враћали. Посла ће бити за пица мајсторе, пекаре, конобаре, а од сервиса добро ће радити и сервиси бицикала и тротинета, пољопривредних возила. Ово је време када ћемо чистити све ситне ствари, микрохигијена за нове фугне или уклањање прашине из тастатуре, подмазивање свега што шкрипи да ућути. Избацивање свега што није више употребљиво.

Ово је љубав према етикетама, кад би могао цео стан би облепио називима где шта стоји а не да се неке фиоке нон-стоп отварају и хабају. Ово је и продавац књига који ће нас гледати попреко ако сваку књигу узмемо па прелиставамо јер јој тако ломимо корице. Осетљивост на све везано за папир, књиге нарочито. Од еснафа Меркур у Девици осим полиције и инспектора су и адвокати. Нотари, и они што излазе на терен и они што не излазе него раде правне послове у канцеларијама. Ово може бити период када се неки закон мења за адвокате па рецимо штрајкују, побуне се. Штрајк док је Меркур ретроградан у Девици могу повести и таксисти, комуналци, возачи градског превоза било у Србији или Енглеској, курирске службе, поштари, медицински радници – сви који су неопходни за функционисање сваког града на планети, а неадекватно признати и плаћени. То све је изражено посебно у недељи од 20. до 26. августа када се Меркур буде примакао тригону са Ураном и како буде ишао у тригон са Јупитером у првој половини септембра – неки захтеви ће и бити усвојени. Тако да сада није лоше побунити се – али само ако смо испуцали све кредите (није нам први пут пало на памет), а та лична побуна углавном се зове – давање отказа. Неком прихвате, а неком понуде знатно већу плату јер им је потребан, па остане.

Као што воли речи и књиге, ретроградан Меркур јако воли и да пише, али је стидљив да објављује. По томе ћете знати да ли треба да објавите или не, јер ако сте нестрпљиви и једва чекате реакцију – онда то што сте написали није добро. А ако сте незадовољни и мислите како може много боље, онда је добро али ћете вероватно ставити списе у фиоку до неког лакшег транзита за ову одлуку. Због тога се на овај транзит углавном штампају реиздања класика и кичерице. А ако дебитантски квалитетни романи угледају светлост дана то је зато јер су у оној фиоци из претходне реченице стајали пар година. Али писање за себе – то да. Јер нема бољег периода од ретроградног Меркура у Девици за разговор са собом на папиру. Да чујемо своје мисли. Сада је лепо написати некоме писмо. Може и укућанима. Сигурно ћемо рећи нешто више од телефонских порука.

Ретро Меркур у Девици је и када се неко врати учењу и читању и верујем да ће многи запоставити дигитални на рачун аналогног света. Биће више и дружења уживо и разговора.

Од литературе ово су писци које је прославило прецизно скенирање људских намера, мотива, тачни описи карактера као и општа тема људскости често у драматичним ситуацијама или трилер заплетима где указују на људскост као највишу вредност. (Харолд Пинтер, Ирвин Велш, Труман Капоти, Толстој, Лавкрафт, Хамсун, Сандрар, Ј. К. Ролинг, Мери Шели и др.)

Ово је и посао са родбином, братом или сестром који може сада наићи на препреку због сумње у даљу акцију или неку промену. Неодлучност која има своје разлоге. Добри аспекти око 5. и касније 26. септембра вероватно ће донети решење које може бити негде и задржавање истог стања ако се покаже да је брат рецимо био у праву. На притисак и силу овај Меркур се склања и повлачи. Чак и посао незапосленима сада може доћи преко брата, сестре, тетке, ујака, дакле из родбинског окружења или посао са њима.

Млади међутим, имају сада пуно брига и питања. А ево зашто. Упознају нове оквире људских релација као и животних сценарија и природно, сазревају, одрастају али да би то и ишло како треба морају прво да посумњају у оно како су до јуче посматрали живот и људе. Као када увиде да  добар човек није нужно и богат човек. Као и да од знања многи не живе чак и када имају дипломе. Као и када разумеју да су им родитељи (они исти који су им све што су могли пружали) у фрци са послом. Егзистенцијална криза младих се најбоље пролази литературом, крепљењем духа, воље и наде и развијањем љубави према дужности – да смо увек негде некоме потребни. Добра ствар је што ће баш зато неки студенти озбиљно загристи за јесење рокове и у фрци положити све испите. Сређивање собе, оштрење оловака, чишћење ципела, шетање/храњење љубимаца – сада су добре вежбе младима да искусе како испуњена дужност доноси олакшање и мир, и да је 'десна рука' која увек помаже, асистира она која увек буде благосиљана од оних којима је помогла – ту је уздах олакшања и вера да има смисла бити поштен, вредан и од помоћи. Што више им читати и са њима сада разговарати – а не критиковати што може развити комплексе.

Студентима исто савет да Меркур када је у Девици па још ретроградан, професор све види као да је полицајац. Нема ништа од преписивања, а покушај сналажења давањем непотпуних одговора говори му да лекције нисте читали више од два пута. То су поштене оцене, и поштен је и осећај љутње на себе ако се није учило.

Како је Девица задужена за варење и црева – ово су и дијареје, код деце рота вирус па имајте на уму. Медицинске сестре које долазе на позив такође ће имати посла, а многе ће отићи сада јер Меркур прави још два пута добар аспект са Јупитером што је посао здравственим радницима у иностранству.

На ретро Меркур у Девици рутинска саобраћајна полиција вам може тражити да им покажете опрему за прву помоћ у гепеку. Ово су савесни радници па ће и онај милиционер који нас сада заустави савесно обављати свој посао. Додуше, будете ли из истог села са мајчине стране или без изговора духовито а поштено нашалите се на сопствен рачун – можда вам и прогледа кроз прсте јер сте га купили тим описима и измамили можда осмех поштеним признањем – што му се дуго није десило. А милиција је сада тамо где су кукурузи, опет слика Меркура у Девици, или жито и сунцокрети. За неплаћене паркинг казне сада могу стићи пријаве и опомене и то од прошле године. Рачун вам је код комшије у сандучету, као да тихо најављује штрајк поштара, а курирска служба касни и не излази им се из возила него 'ако бисте да сиђете' јер их је страх да оставе возило непрописно и са пуним гепеком, а не што су лењи.

Од осталих проблема ово је класика: пробелми у сигнализацији, семафори у квару, трамваји у квару, падови ситема на граничним прелазима и поштама, промене летова и сл. Лабораторијске анализе поновите ако вам је нешто јако сумњиво, можда јесу туђе.

Како ће ретроградни Меркур у Девици утицати на вас:

Ован и подзнак Ован

Неки Овнови ће се подвргнути лаким медицинским захватима, естетским, козметичким, као и услугама које подразумевају одржавање тела. Али у љубави бићете највише склони да се бавите истрагама, вођени сумњом због ствари којих сте се сетили а десиле су се пре три године.

Бик и подзнак Бик

Вама је овај Меркур за петама, па више описује оно што вам промиче тако да због детаља можда мало попустите на послу или направите серију грешака. Ипак у друштву приватно водићете главну реч и могуће је евоцирати неке успомене, по стоти пут препричавати смешне догађаје. Бићете срећни због деце и приметићете како су постали зрелији, али и озбиљнији што вас може мало растужити.

Близанци и подзнак Близанци

Вама су буквално пуне руке посла. Но, добра вест је да сте много тога сами и хтели – па није никакво морање у питању. Шта год да добро радите сада можете приметити да вам иде још боље, а моћ запажања је врхунска (али ће се више тицати других људи). У кући метеж, људи, гости, врата се само отварају и затварају – имате одличне савете али нико вас не слуша чак ни да завршите мисао до краја.

Рак и подзнак Рак

Ваша променљивост када се помножи са ћудљивошћу ретроградног Меркура у Девици можда ни сами себе у неким данима нећете препознати. Лако ћете улазити у улоге, уживљавати се из чисте досаде и заносити нечим само да вам буде забавно. Пазите да не претерате ако се буде тицало четовања и нових познанстава. Имајте на уму где је кочница и када треба стати са игром. Бићете доста напољу и са људима. Лоше конекције на онлајн састанцима, недовршени разговори.

Лав и подзнак Лав

Овај Меркур вас опушта у смеру угађања себи, па ћете обавити једну велику куповину само за своју душу. У смислу тензије ово је брига због ситуација у којима се налазе родбина и блиски пријатељи. Могуће је да вам неко затражи новац на зајам или ауто.

Девица и подзнак Девица

Осим што ћете причати сами са собом и наравно пазити да вас не виде кад то радите, ретро Меркур вас подсећа да је најбоље тражити нов посао када имате шта ново да понудите – па ће неке Девице сада прионути на курсеве и учење. Усавршавање као кључна тема и брига о здрављу правовремена. Дијета.

Вага и подзнак Вага

Занемарујете истину и чињнице. Можда ћете бити убеђени да је друга страна крива или имате рецимо представу о некоме – само потпуно погрешну. Дакле, сада вам процена не иде баш најбоље док је Меркур ретро. Важније је зато да се позабавите аргументима, оним што знате и да поруке и маилове прочитате више пута. Сваки пут ћете схватити да сте нешто погрешно прочитали или у погрешном тоналитету. Савет је да сада никако не реагујете исхитрено.

Шкорпион и подзнак Шкорпион

Сакупите мисли. Буквално. Мисли вам сада лете као птице пуштене на слободу и тешко ће вам бити да се сконцентришете, док је ова позиција идеална ако вам је посао иначе да обављате шест различитих ствари. Пишите. Књигу, писмо, тезе, подсетнике, рецепте... само држите оловку и мисли ће да слећу полако.

Стрелац и подзнак Стрелац

Обзиром да ће дуго бити у добром аспекту са Јупитером заправо нас и кад омета води ка решењима или нам даје на времену да боље размислимо и направимо план. Чак и животне велике планове о којима ће неки Стрелчеви сада размишљати. Ако имате разговор за посао може бити позитивно, а можда ће вам стићи и нова понуда са идеалним тајмингом и условима.

Јарац и подзнак Јарац

Вама овај ретро Меркур баш није био потребан. Можда ће то бити класична фаза када као да имате две леве руке. Или ће до вас стизати само непотпуне информације због којих ћете каснити у пројектима. Не реагујте на гласине и трачеве, пробајте да се искључите и радите само оно што је ваша дужност. Најнеугодније исксутво може бити откривање неке лажи или издаје. 

Водолија и подзнак Водолија

Коњункција са Ураном говори да ће Водолије највише журити и бити у социјалним акцијама па ће бити склоне да највише праве пропусте јер ко ради тај и греши. Неће вас заобићи ни сазнавање туђих тајни и откривање афера на послу. Конспирације вас могу занимати па би литература или серије таквог садржаја могле да вас на кратко примире.

Рибе и подзнак Рибе

Најбоље је ако сте на одмору или немате притисак на послу па можете да радите и од куће, и колико сами одлучите да је довољно. Свака врста контроле од других и наговарања, убеђивања биће разлог да почнете да смишљате изговоре, лажи и начине да се од осталих актера удаљите. А баш такав разговор или преписку са неким можете имати. Не потписујте ништа бланко само зато што неког познајете. Можда сутра добије отказ.

image