Магазин

Зашто прихватамо нове технологије, иако немамо поверења у њих

Људи често изражавају подршку за примену технологија које користе вештачку интелигенцију, иако не осећају потпуну сигурност и поверење у њих. Анализа показује да фактори као што су перцепција ефикасности вештачке интелигенције и "страх од пропуштања" новитета могу мотивисати људе да подрже и усвоје нове технологије, иако првобитно не постоји поверење у њих.
Зашто прихватамо нове технологије, иако немамо поверења у њих© Freepik/rawpixel.com

Аутори студије били су мотивисани брзим развојем вештачке интелигенције, као и њеном интеграцијом у различите аспекте друштва широм света, која се шири сваки дан. Свакодневно се анализирају АИ програми и пројекати, али људски ставови о њима још увек нису довољно истражени. С једне стране, многи радо прихватају технологије и ишчекују њихов даљи развој, други их не разумеју, нису заинтересовани и никако желе да их прихвате.

Постоји и посебна категорија људи, за коју се може рећи да је "комбинација" претходне две: Они који прихватају АИ технологије, иако немају поверења у њих или чак осећају страх од њихове непредвидиве будућности. Због тога, аутори анализе су покушали да испитају однос између савременог човека и технологије, тако што су учеснике студије питали зашто би човекжелео да подржи употребу технологија са АИ, чак иако јој не верује у потпуности.

Истраживачи су користили заједничку анализу анкета у којој је укупно учествовало око хиљаду људи, да би испитали преференце за разне атрибуте АИ технологија у различитим доменима, укључујући општу хирургију, полицијски надзор, аутомобиле који се самостално возе и модерирање садржаја друштвених медија.

Истраживачи су препознали "парадокс поверења", где су појединци подржавали употребу АИ технологија, иако су имали неповерењу у њих. Један од највећих фактора у прихватању АИ је била перцеприја аутономије. Другим речима, ако је појединац могао да учествује у одређеним процесима и "одлукама" које доноси АИ, онда је имао већу наклоност ка прихватању те технологије.

Демографски фактори су такође били важан део студије. Истраживачи су закључили да старији ретко подржавају АИ, док су, на пример, мушкарци показали већи ниво подршке и поверења од жена. Високо образовање је позитивно утицало на подршку и поверење, док је конзервативизам био негативно повезан са оба.

Истраживачи су такође пронашли доказе да, чак и ако људи изразе релативно мало поверења у технологије, вештачке интелигенције, њихово веровање у заштитне мере, перцепција ефикасности вештачке интелигенције, процене ризика и користи могу да их наведу да подрже употребу ових технологија.

Један занимљив фактор је и "страх од пропуштања новитета", то јест, ако појединац брине да ће пропустити нешто занимљиво и актуелно, радо ће прихватити вештачку интелигенцију, чак иако је у потпуности не разуме.

"Вештачка интелигенција се брзо развија у цивилним и војним применама широм света", рекла је ауторка студије Џули Џорџ, докторант на Институту за вештачку интелигенцију усмерену на човека (ХАИ) Универзитета Станфорд. "Важно је проучити јавно мњење у вези са нивоима подршке и поверења у различите технологије које подржавају вештачку интелигенцију. Разумевањем основа веровања појединаца у АИ, можемо боље проценити како се АИ развија и користи у друштву."

image