Магазин

"Здраво Господине Мајоре": Странац на тавану куће пронашао мистериозно писмо из доба Југославије

Друштвену мрежу Реддит пре само неколико дана "запалила" је објава једног странца, који је на тавану своје куће, у прашини и паучини пронашао писмо још из доба старе Југославије. Корисници са простора бивше Југе удружили су се и помогли му у преводу писма, а једно питање остаје без одговора - откуд писмо ту?
"Здраво Господине Мајоре": Странац на тавану куће пронашао мистериозно писмо из доба Југославије© Приватна архива

У протеклих неколико дана, братство и јединство бивших југословенских народа још једном је засијало у пуном сјају, а овога пута, разлог је објава једног странца на друштвеног мрежи Реддит. Наиме, корисник који је на овој мрежи уписан као @le4ouch, објавио је фотографију старог писма које је пронашао на тавану своје куће, а за помоћ око превода обратио се свима који су са ових простора и - није погрешио.

"Здраво Господине Мајоре"

У писму је, писаним ћириличним словима, прилично читким рукописом написано следеће:

"Здраво Господине Мајоре

Ево добисмо време да ви се јавимо да смо у путу добро прошли и ​​да нисмо имали никакве сметње у путу и да смо фала богу здраво и добро које и вама желимо од бога здравље.

Господине Мајоре, ми смо овамо нашли раднике, али они траже услове за рад јел они нам неверују кад ју ми причамо овако напамет, но ви пошаљите колко може да зараде за један сат, колко сати може да раде, дали обезбеђен стан и храна и за колко месеци имају стални посао и шта има тамо да се ради и колико могу да зараде за недељу дана и да ли имају стални смештај сваког дана.

Господине Мајоре, хтели смо да упитамо за ујкино здравље да ли иде на боље. (...) Ви и његови другови јели ви сте најближи рођаци, пријатељи земљаци, молимо вас да нам напишете писмо о ујкино здравље дали иде на боље или не.

Поздрављамо вас и Деду Капетана и Станка и Драгита Антића и све ваше друштво. А посебно поздравите ујка Милисава.

Пишите одма.

Златковић Петар, Лапово Варош

ул. 19. кб. 8. Србија, Југославија"

У дну писма, накнадно је додат још један део текста, из кога се може наслутити да је оно било послато из Лапова, које се налазило у тадашњој Југославији чак у Енглеску:

"Господине Мајоре, још нико није добио новац а већ је прошло месец дана, но ви то кажите ујка Милисаву, па нам пошаљите. Никада новац није путовао тако дуго откако је ујка у Енглеској."

Писмо је послао неко из југословенске тајне службе?

Међутим, упркос помоћи око превода, странац који је покренуо дискусију и даље је без одговора на најважније питање - како се то писмо обрело на његовом тавану, као и ко су главни актери радње.

"Немам појма зашто моји родитељи и ја имамо ово писмо, пошто нико у нашој породици није Србин или из тог дела Европе, колико ја знам", навео је он.

У низу коментара, један од корисника надовезао се објаснивши да је разлог због кога нико од његове породице не зна за то писмо тај што је писмо заправо послала југословенска тајна служба: Златковић Петар је заправо Златни Петар, Мајор је један од шпијуна и веза ка "мозгу операције", ујка Милисаву, а позадина читаве приче је крађа злата из Југославије и његов шверц у Енглеску. Колико је ова теорија истинита, остаје само да нагађамо.

Корисници се сложили: Овакав стил писања јасно осликава балкански менталитет

Међутим, осим што су странцу помогли да дешифрује писмо које је пронашао, Срби су ову прилику искористили и да се још једном дотакну теме балканског менталитета, у коме се новац и материјалне ствари нажалост још одвајкада вреднују више од међуљудских односа, па чак и вере. "Бог пише малим словом, мајор великим" и "Зезнуо их Мистер Мајор" само су неки од коментара испод објаве на Реддиту.

image