Магазин

Бородинска битка: Битка која је зауставила Наполеона пред Москвом

"Реци ми, стари, зар је тако Спаљена Москва дата лако Француској војсци тој? Каква се битка заподела? Било је, веле, дивних дела, не памти залуд земља цела тај Бородински бој", М. Љермонтов
Бородинска битка: Битка која је зауставила Наполеона пред Москвом© РИА Новости / Владимир Астапкович

На данашњи дан обележева се 211. година од Бородинске битке, у бици у којој је учествовало 37 генерала на руској страни, 10 су били Срби или српског порекла.

Окршај је познат и као Битка за Москву или Битка на реци Москви и борба се водила између руске војске, под командом генерала Михаила Кутузова и Велике армије Наполеона Бонапарте током Наполеонове инвазије Русије. У једнодневној борби између Руса и Француза погинуло је скоро 100 хиљада душа и битка се све до Првог светског рата сматрала једном од најкрвавијих борби икад.

Извори наводе да су Руси били спремни да умру до последњега, али не и да се повуку, о чему сведоче и Наплеонове речи.

"Од свих мојих битака најужаснија је она коју сам имао близу Москве. Французи су у том окршају показали да су достојни победе, а Руси су се прославили као непобеђени", говорио је Наполеон Бонапарта за Бородинску битку.

У Бородинској бици руске трупе су однеле огромну моралну победу над Наполеоном. Иако међу историчарима нема консензуса о томе чија је тачно војска однела победу на Бородинском пољу, нема сумње да је битка постала прекретница у Отаџбинском рату 1812. године. Француска војска је претрпела губитке који су је довели у критичну ситуацију, док је руска задржала потенцијал за даље повећање снаге.

Морална победа у Бородинској бици постала је огромна преломна тачка и током Отаџбинског рата 1812-1814, јер се сматра да је овај историјски моменат оживео патриотска осећања руског народа.

Кутузов и његова стратегија

Постављање Михаила Кутузова за команданта руске војске изазвало је пораст патриотизма међу војницима. Иако руска војска није била бројнија у односу на непријатеља, Кутузов је имао стратегију да води мање битке и користио се тактиком "спаљивања земље". То је подразумевало да чак и ако непријатељ напредује, стално наилази на спаљена места, без хране и места за смештај, што је отежавало преживаљавање.

Битка је почела у рану зору

Негде око 5 сати ујутру, 124 километара западно од Москве паљбом артиљерије са обе стране почела је битка која је трајала све до заласка сунца. Сматра се да је руска војска нанела тешке губитке француској, али је и она сама изгубила доста живота. Кутузов је након битке одлучио да се повуче са бородинске позиције и из Москве, а заједно са њим су се повукли многи становници. У међувремену је извео тзв. тарутински маневар, тачније разместио је војску и тако Французима спречио да иду на југ и на запад.

Значај Бородинске битке

Последице и значај Бородинске битке тешко је преценити. Ова битка не само да је помогла очувању независности Русије, већ јој је омогућила и да постане једна од водећих сила у свету. Наполеон је изгубио ауру непобедивости у очима светске заједнице. Ниједно наређење не мотивише војника више од непријатеља способног да згази вашу домовину.

Бородино је записан у историји као национални симбол Русије. У част овог догађаја подигнути су споменици, сликане слике, снимљени филмови. За 150. годишњицу Бородинске битке, у Москвије отворен јединствен музеј-панорама.

Утицај битке на руску уметност

Многи уметници сликали су композиције са темом Бородинске битке, од којих је најпознатија Бородинска панорама уметника Франца Рубоа коју је поручио Николај Други. Такође, Лав Толстој у делу "Рат и мир" је писао о борбама на Бородинском пољу, Љермонтов песму "Бородино", док је по поменутом Толстојевом роману редитељ Сергеј Бодурочки снимио филм са сценама инспирисаним овим историјским догађајем.

image