Свет

Маск почиње да тестира мождане чипове на људима

Нова технологија би могла да утиче на излечење бројних болести, укључујући гојазност, аутизам, депресију и шизофренију, али и да омогући телепатску комуникацију и претраживање интернета "у глави"
Маск почиње да тестира мождане чипове на људима© Tanjug/AP Photo/Michel Euler, Pool

Компанија за развој можданог чипа "Неуралинк", у власништву Илона Маска, спремна је да спроведе прва испитивања на људима пошто је за то добила одобрење америчког регулаторног тела Администрације за храну и лекове (ФДА).

Неуротехнолошка фирма је саопштила да зелено светло ФДА представља прекретницу будући да је компанији претходно одбијен захтев за клиничка испитивања на људима.

Одобрење "представља важан први корак који ће једног дана омогућити нашој технологији да помогне многим људима", навео је "Неуралинк" на Твитеру.

Циљеви студије нису објављени, а Маскова фирма је записала и да још не запошљава, те да ће ускоро објавити више детаља.

Маск очекује да мождани чипови утичу на излечење бројних болести, укључујући гојазност, аутизам, депресију и шизофренију, али и да омогуће телепатску комуникацију и претраживање интернета "у глави".

Изјавио је и да је до те мере сигуран у безбедност чипова своје компаније да би их уградио и својој деци.

"Неуралинк" је први пут аплицирао код ФДА за испитивања на људима почетком 2022, а тек у марту ове године Ројтерс је објавио да је агенција одбацила пријаву.

ФДА иначе тек треба да потврди одобрење издато "Неуралинку".

image