Магазин

Од Сингапура до Београда: Младић из Сингапура прихватио православље и жели да постане свештеник

Сингапурац се већ са петнаест година крстио у Руској православној цркви, а када заврши студије у родном граду, планира да се пресели у Србију, где жели да упише Богословију и постане православни свештеник. За РТ Балкан је поделио како је развио љубав према Православној цркви и зашто је одлучио да ће баш Србија бити његов будући дом.
Од Сингапура до Београда: Младић из Сингапура прихватио православље и жели да постане свештеник© Приватна архива

Странци из различитих делова света се често заљубе у земље Балкана због богате историје и културе, дружељубивих људи, укусне хране, али један младић из далеке азијске државе је осетио посебну љубав према Србији на мање популаран начин - кроз религију.

Марк (Марко, како га пријатељи зову) је пореклом из Сингапура, а Србију је посетио више пута у протекле две године. Осим што је заволео људе и културу, схватио је да је пронашао православну заједницу какву до сада није имао у својој држави.  

"Одрастао сам у католичкој породици, а у Сингапуру су многи религијски правци измешани. Већином је заступљен атеизам и будизам, а мањи проценат су англиканци, то јест католици и протестанти. Када сам читао о историји цркве и теологије, православно хришћанство ми је привукло пажњу."

"У Србију сам први пут дошао са седамнаест година, поптуно сам. Остао сам око три недеље, али ми то није било довољно, па сам уштедео новац, поново се вратио и остао пуна три месеца," објашњава Марко, додајући да је уочио неколико великих разлика између људи из Србије и Сингапура.

"Занимљива ми је историја и култура Србије. Такође, људи у Србији су много љубазнији и пријатнији него у мом родном граду, увек су расположени за разговор, у Сингапуру су више резервисани." Ипак, Марко је схватио да је православна црква била његов главни разлог за развијање љубави према Балкану.

Додаје да православну заједницу у Сингапуру углавном чине Руси, Румуни и Грци. "Годину дана сам одлазио у православне цркве, па сам се са шеснаест година крстио у Руској православној цркви у Сингапуру, у Цркви Успења Пресвете Богородице. Данас углавном идем у руске цркве."

До сада је у Београду видео цркву Светог Марка, Светог Александра Невског, Храм Светог Саве и многе друге. Обишао је Саборну Цркву Светог Ђорђа у Новом Саду, а посетио је и цркву Свете Петке на Косову и Метохији. "Пуно ми је лакше да посећујем цркве у Србији, у Сингапуру морам да идем возом најмање сат и по времена да бих стигао до прве најближе православне цркве."

"Већина људи у мом окружењу, када су у питању обе државе, нису претерано религиозни. Чак и моји пријатељи у Србији су званично православни хришћани, али углавном сам једини који пости или увек иде у цркву недељом."

Марко тренутно студира музику у Сингапуру и када заврши, следеће године, планира да се коначно пресели у Београд, упише Богословију и постане православни свештеник. 

image