Магазин

Вештачка интелигенција "пије" воду, али стварно!

Да ли би нам вештачка интелигенција могла "попити" све резерве воде? Веровали или не, ма колико ово питање звучало апсурдно, оно је сасвим на месту, нарочито уколико је погледамо последње извештаје водећих технолошких компанија и научника који се баве истраживањем утицаја АИ технологија на животну средину. Ево само једног алармантног податка: на просечно 5 до 50 постављених питања, зависно од сложености, ЧетЏиПиТи "попије" пола литре воде!
Вештачка интелигенција "пије" воду, али стварно!© Canva / alexandraivankovich

Развој савремених технологија умногоме олакшава свакодневно функционисање, а вештачка интелигенција се "увукла" у скоро сваки део наших живота - ту је да нам припомогне када не можемо да пронађемо рецепт за неки колач, део је "смарт" система кућа и станова, а све више се користи и у саобраћају, имајући у виду да новији аутомобили имају безброј опција базираних на АИ технологијама. Ипак, ма колико нам таква решења била корисна и интересантна, њихов утицај на животну средину све више је приметан.

Вештачка интелигенција "пије" воду - и дословно и фигуративно

Водеће технолошке компаније Мајкрософт, Гугл и ОпенЕјАј недавно су и званично саопштиле да све већа имплементација технолошких решења базираних на системима са вештачком интелигенцијом за последицу има веће коришћење залиха воде, будући да процес изградње таквих система захтева хлађење, како они не би "прокували".

Системи воденог хлађења најчешће се налазе тик надомак база података и хала са серверима, а потрошња воде зависи како од броја пристиглих упита, тако и од сезоне - у врелим летњим данима, и АИ системи "пију" више воде, баш као и ми.

ЧетЏиПиТи "попије" пола литре воде на просечно 5 до 50 питања

Међу највећим потрошачима воде нашао се ЧетЏиПиТи софтвер са вештачком интелигенцијом који проналази одговоре на готово свако питање који корисници поставе - према прорачунима истраживача Калифорнијског универзитета, он "попије" 500 милилитара воде на сваких 5 до 50 питања, зависно од њихове комплексности. Још исто толико "попије" и када му поставите подпитање, или дате смернице на који начин желите да конципира одговор.

Ако узмемо у обзир чињеницу да је просечан број корисника овог софтвера 200 милиона људи дневно, и да сваки од њих постави просечно до 50 питања - то је сто милиона "попијених" литара воде у само једном дану!

Мајкрософт: "Годишња потрошња воде порасла за 34 посто од 2021. до 2022. године" 

У последњем еколошком извештају, компанија Мајкрософт објавила је поражавајући податак: коришћење воде те компаније на глобалном нивоу порасло је за 34 процента у само годину дана, од 2021. до 2022. године, што је драстично више у односу на претходне периоде!

"Реално је рећи да је највећи "кривац" за овакав пораст имплементација АИ система, као и сарадња са ОпенЕјАЈ компанијом", навео је Шаолеј Рен, истраживач Калифорнијског универзитета Риверсајд.

У изјави за Асошиејтед Прес, Мајкрософт је истакао и да компанија континуирано инвестира у истраживања, али и евалуацију потрошње електричне енергије и других, обновљивих извора енергије, паралелно разрађујући велике системе који би дали већи допринос развоју вештачке интелигенције. Такође, у појединим деловима Америке, у центрима за обраду података већ су имплементиране мере штедње воде као једног од најпотребнијег за живот природног ресурса, па се тако системи у Ајови хладе водом тек када њихова температура пређе 29,3 степена Целзијуса, што се сматра температуром која потенцијално може угрозити рад кључних компоненти.

image