Магазин

Фокус покус: Месечни хороскоп за октобар 2023

Октобар ће ако ништа друго бити врло динамичан месец. Зато не треба да нас изненади ако на крају месеца затекнемо себе са потпуно новим фокусом. Највише ме подсећа на комуналце који су ето изашли да почисте све оно што ми одлажемо јер смо сентиментално везани или се нећкамо јер не умемо да донесемо одлуку. И Плутон ће у другој недељи месеца из ретроградног кренути у директан ход, као да га је тема одбацивања и закључивања, стављање тачака где је потребно тргла из дубоког сна.
Фокус покус: Месечни хороскоп за октобар 2023© freepik/freepik

Оно што нам је свима потребно овог октобра је савез рација и воље. Воља као да једва чека, посебно од 23. октобра када се више планета буде гомилало у Шкорпиону.

Попут реке која је жељна да свима покаже своју величину макар и поплавила све, тако ће и наша воља бити спремна да руши где је потребно, да мења окружење али и сами себе ћемо лако у том периоду довести до губитка контроле ако претходно рацио није поставио јасан циљ. Позитиван, афирмативан, нешто што је добро за нас. Нешто где се боримо за нешто, а не против неког или нечега. И управо ту ћемо бити на тесту.

Да ли можемо да се толико фокусирамо на предузимање акције ка личном бољитку, просперитету, оздрављењу и у буквалном и у метафоричном смислу, да нам то одједном буде толико важно да све остало можемо да игноришемо и не дозволимо да нас омета ни мало. Или ћемо ослушкивати вибрације из спољног света и допуштати да нас ускомешају, да праве вртлоге у којима ћемо се утапати јер смо вољу усмерили против неког или нечега, уместо за себе.

Боримо се против света и верујемо да тиме доказујемо сопствену исправност, храброст, снагу, моћ – а заправо је супротно. Па како нападамо не видимо да сами себе нападамо. Како се усмеримо на нешто не видимо цунами који нам се враћа да нас потопи, јер енергија је бескомпромисна, а планете у Шкорпиону су управо такве. Не воде дијалог са нама, не услишују наше молбе, само нам враћају оно што шаљемо или га проследе тамо где нам се налази Плутон у хороскопу. Ако вам је у 1. кући буквално нам се обије о главу, ако је у 2. 6. 10. - обије нам се о посао, финансије, каријеру, ако је у 4. или 5. - на наше ближње, ако је у 11. - на будућност и оно што нас тамо чека и т.д...

Рацио је зато важан јер ће нам без пардона целог месеца најављивати ако смо се занели у фантазији, уобличили догађаје по сопственом нахођењу не желећи да их видимо какви јесу јер би то било болно и непријатно искуство, просто нам неће дозвољавати да лажемо себе. Покушај да то урадимо сваки пут ће бити осујећен. На пример, умислимо да љубави има негде где је нема, и онда у недељи од 8. до 14. октобра нешто се деси што не само да нас осујети у претераним и нереалним очекивањима, већ испразни толико да можемо у тој недељи лако бити депресивни, малодушни, очајни. Или, убеђени смо у успех неког посла око кога се нисмо никада нешто посебно трудили, и онда  од 18. до 24. октобра будемо одбијени или доживимо одређену непријатност, шок за его.

Енергија је пријатељ одувек, због тога је Уран ту егзалтиран, па зато кажемо да некада и кад ствари нису добре – оне су заправо за нас најбоље јер нам показују пут или спречавају да наставимо даље погрешним путем.

Почетак месеца ће врвети од социјалних дешавања, успутних кафа, концерата, јавних догадјаја, венчања, крштења и других лепих догађаја (посебно од 5. до 21. октобра)

Венера ће од 9. октобра бити у Девици што заправо значи да није више у Лаву (где је била од почетка јуна). Након исцрпљујућег љубавног лета природно је да следи нега, лечење рана, опоравак – а нема боље Венере од ове у Девици за такве ствари. Па их можемо само мало "бустовати" одласком код терапеута, масера, у салоне за улепшавање и бригу о телу које сад треба некако да отпусти све грчеве, трзаје, бол и слике које буде анксиозност. Отуда бих више  сугесрисала да не инсистирамо на љубави током октобра већ опоравку, некада је јако корисно бити мало сам. Посебно важи за оне који су управо изашли из неке везе.

За парове који су у стабилним односима, Венера у Девици је онај период када правимо нове планове који укључују забаву, слободно време, ритуале које ћемо имати да се не би удаљили. Повезује на паметне начине, без силе и морања, да буде у складу и темпу свакодневнице. Али повезује. Негује. Лечи и оздрављује односе, доноси више смеха због обичних свакодневних ствари. И осећај може бити да нам више од тога за срећу и радост и није неопходно.

За сваки астролошки знак у октобру:

Ован и подзнак Ован

Фокус је на уредности на свим пољима. На послу, у љубави, здравствено. Довести све у ред, посебно након 9. октобра до када ће вам бити мука сопствене опуштености и препуштања да вас спонтани догађаји воде, да чекате на друге, да се прилагођавате. Враћате се у своје седло кад сами без чекања и договора решавате оно што вам је на листи. Од баналних ствари као што је заказивање зубара до озбиљнијих као што је предузимање корака у затварању старих послова и отварање нових. Регрутација нових радника ако сте власник фирме, а ако сте запослени могу вас регрутовати моћнији на тржишту од претходних. Финансијски успеси су могући све до јуна па свакако ово није време за одмарање већ трошење у раду.

Када се трошите ви сте срећни и тада вам и односи са другима буду бољи него када се опустите па атрофирате као кад недељу дана прескочите тренинг. Постанете нервозни, свадљиви. Овако је боље. Трошите се и имаћете снаге за све што вас чека. Циљ је можда још далеко, али много је важније да је циљ јасан, него да нисте сигурни на коју страну треба да кренете.

Крајем месеца вам се може учинити да сте жртва неправде, али пре него изађете некоме на црту проверите да можда нисте сами према себи били неправедни па да сте зато тај исход доживели као ниски ударац.

Бик и подзнак Бик

Кад год сте нервозни или вам није све како треба, а ви онда прелиставајте каталоге скупих вила, гледајте филмове са призорима који моментално буде чула и покрећу апетите који даље буде амбицију. Некада је тешко живети у свету који се не води лепотом и уживањем у животним задовољствима јер се можете осећати свако мало као да вас гледају испод ока. Зато је октобар месец када се такве ствари могу дешавати, када вам могу приговорити да сте нерадни, неозбиљни, нереални и слично, пробајте да их ставите на "мјут" и да не дозволите да вас преплаве убеђивањима која долазе из њихових егзистенцијалних страхова, спремности на жртву и неминовност трпљења - а који су тако далеко од вас.

Овај октобар дакле није ни по чему месец са којим имате ишта заједничко, ни пет минута не бисте издржали на заједничкој кафи. Зато се фокусирајте на оно што у себи имате вољу да сачувате, своје жеље и снове, своју угодност далеко од намученог света.

У љубави зато док прижељкујете смех и радост и онај успутни поглед или додир који подстиче машту и буди тело као да је пролеће по сред јесени, вероватније је да на дејту добијете три тома тешке животне приче која исцеди из вас снагу јер осујете сваки ваш покушај да их разведрите. Зато је боље да се дружите и виђате у октобру само са људима за које знате да  ће и најгоре животне ситуације увек умети да окрену на смех и спрдњу, и са којима је живот и даље леп. Није месец за експерименте и изазове... Држите се по страни да вас водурина Шкорпионска не однесе, браните своје цветне ливаде. Да, са једнорозима као заштићеном врстом.

Оно где вам може бити добро јесу свадбе и други догађаји са триста званица којих може бити средином месеца. После тога не излазите из куће.

Близанци и подзнак Близанци

Вама ће октобар бити као луна парк. Са вашарске стрељане на којој сте испуцали све ћорке и омашили све конзерве али се испразнили макар и у празно, идете на карусел јер тамо има музике, младости, лепоте, свих чари које вас наводе на дијалоге. Социјални императив да се осмех осмехом добија, да лепа реч повуче леп осећај и од других добије још и више, дешава се од 6. до 15. октобра. Након тога ето брига, нерешивих - тако ће вам изгледати, могу бити административне, могу бити везане за нешто старо што се вуче, што упорно потискујете а оно испливава, и што стварно не можете решити сами већ вам треба помоћ стручњака. Зато од 20. до 30. октобра потражите адвоката, економисту, архитекту, социјалног радника - било коју службу која одговара природи теме која вас мучи. Посаветујте се и будите спремни да платите за савет, јер Меркур у опозицији са Јупитером крајем месеца то тако налаже. Некада се онај који вас може најбоље посаветовати не налази у вашем телефонском именику.

Ако сте се недавно преселили ово је доба за уређивање, декорисање стана, па је куповина ствари за кућу могућа. Избегавајте за то недељу од 8. до 14. октобра када је Венера у лошем аспекту са Сатурном па као да сте купили све што нисте хтели, и све померите за период од 19. до 25. октобра када ће Венера имати леп тригон са Јупитером па је већа шанса да ћете бити задовољни.

Љубав -  ако је нова са особом из краја у коме живите или радите. За оне у везама, партнер постаје уморнији и нервознији у другој половини месеца па имајте мало више обзира и не узимајте све што каже здраво за готово, врло могуће да тако раздражљив није био кадар да боље срочи и буде асертивнији.

Рак и подзнак Рак

Октобар вама носи жишку да се пошибате са свима у кући па са свима у крају па и са целим светом. Па опет, не бих вас описала као свадљиве већ решене да овог месеца никога не толеришете. Једноставно, до свађа долази само ако вам се буду опирали, негирали, лагали себе или вас, тражили изговоре, покушавали да вас на било који начин демантују. То ће вас тек убацити у ратнички плам и онда док не машу белом заставицом нема предаје.

Можда ће изгледати као да сте преосетљиви, али заиста је све то само ваша воља која се сада ујединила са осећањима па вам лепо и кад другима није. Може вам се да тријумфујете попут победничког тима који слави док други морају да видају ране, броје грешке, кајања и слично. Како то и није ваша права природа, октобар доживите као прилику за одмор од сопствених осећања. Са децом ћете бити непопустљиви и строги, али тачни и исправни око чега се такође можете са партнером сукобити јер мисли да претерујете. Деца траже више активности, пробајте са спортом и сл.

У кући свакако тишине бити неће, сви желе пажњу и причају у глас, преотимају тему једни од других као у џез бенду који неуспешно импровизује кућну хармонију. То вам никада није проблем, на то сте навикли и имате своје механизме за искључивање или бег, али то што неће да вас послушају а не само саслушају - то вас сада озбиљно може наљутити и вероватно одатле и креће ова октобарска трансформација. 

Лав и подзнак Лав

Ауто може да се поквари, пут откаже, а започети преговори прекину. Но, нећете одустати него ћете силом или милом направити стратегију у ходу којом ћете све завршити и у року и супротно очекивањима многих. Када верујете ви у себе, вама подршка и није потребна. Већ од 20. октобра ствари се окрећу у вашу корист. Посао на помолу онима који га траже, иако може вам се чинити недовољно добар ако понуда стигне око 10. октобра а много је боље ако је око 21. октобра.

Проблем са мушким светом у породици или на послу, биће такође превазиђен након 12. октобра. Чак ће се утркивати да вам помогну, да вам се нађу. Мушкарцима је ово време за обнављање мушких пријатељстава и сусрете са екипом коју дуго нису срели или настављање привремено због лета прекинутих ритуала. Женама више период за сентименталне доживљаје, јер везе које сада почну могу бити озбиљне као и мушкарац који се сада појављује, озбиљан и чврсте воље, који зна у животу увек шта хоће.

Неки детаљ само из његове прошлости може вам бити недоумица из неких конвенционално породичних разлога, васпитања, али ако пребродите те изазове могућа је озбиљна веза. Лавовима који имају комбинације и успутне везе иде период страсти и изненадних ноћних сусрета за памћење, али будете ли љубоморни и у неком смислу напорни - нестаће у виду ластиног репа.

Девица и подзнак Девица

Венера је у вашем знаку, требало би да се радујете јер она се брине о вашем телу, психи, нервима, здрављу. Но, шансе да је таквом доживите су тек у последњих 10 дана месеца, док првих двадесет проведете умотани у ћебе са чајем и књигом у најбољем случају, ако то што читате нису старе преписке где попут Агате покушавате да прокљувите узроке који су довели до захлађења односа са партнером.

Посао вас чека, чини се да вас сви чекају док се мислима налазите на неком скровитом месту у свом уму и свету само вама знаном. Бојажљивост је нормална у октобру за све Девице у смислу да нисте посве сигурни шта је следећи корак, да ли остати или отићи са посла, како реаговати у односима, шта написати у поруци и слично. Венера је бар ту да све можете да одложите и ублажите неком радњом као дигресијом и ето вас где не размишљате више о Г-6 комбинацији већ пишете списак за куповину.

Проблеми на улици, са комшилуком, курирске пошиљке вам стижу једна дневно, ако није испорука готове хране јер вас је Венера улењила за кухињске послове.

У љубави пажљиво са собом, препорука је сачекати Венеру у Ваги у новембру, јер ова октобарска и кад не би то - оде на разговор о томе шта се десило, зашто, како је до нечега дошло, дакле пуно приче којом умарате себе. Крај месеца, 29. до 31. октобра су дивни дани да их проведете са пријатељима.

Вага и подзнак Вага

О не, ваша владарка Венера 9. октобра улази у Девицу. Опет у Пепељугу са овог летњег бала који је био напоран, хистеричан на моменте, али за памећње а то је једино што рачунате! Пепељуге, време је за сређивање себе, куће, служење свету. Код вас се овај сервис углавном своди на слушање других, мање на физички посао, те ћете вероватно током октобра бити незванично интервјуер, терапеут, исповедник, ризница свих тајни које ће вам други поверити а ви их заборавити ако нису биле узбудљиве.

Ваге које сада отпутују могу заменити пепељугу са плажом и песком у топлим крајевима, и даћемо им пет звездица за најпаметнији потез месеца.

Марс вас неће заобићи у погледу прехлада, па јачајте имунитет превентивно. Његова улога је и та да вам сада јача субјективност па је сваки покушај да разумете другу страну (ону која вас се лично тиче, а не оне који вам се исповедају) сада немогућа. Слушате а ништа не чујете шта жели да вам каже партнер или већ ко, него само чујете оно што вам не одговара, оно на шта имате реплику, коментар. Као адвокат сте који се само води својом страном истине. Вероватно зато Ваге и јесу добри адвокати.

Будите пажљиви од 5. до 15. октобра ако идете на неке естетске захвате, третмане лица и слично јер можда будете алергични или не будете задовољни исходом. Венера у Девици иначе није време за било шта естетско осим ако се не ради о медицинским проблемима који већ постоје и желимо да их решимо (чукљеви, чиреви, акне, младежи и сл)

Шкорпион и подзнак Шкорпион

Нема већег заљубљеника у еклиспе и све видове помрачења, фаталне догаћаје од вас, па ћу одатле и кренути. Соларна еклипса у Овну 14. октобра на вас ће утицати пре свега у сектору посла. Мрак или нови почетак? Како коме. А лунарна на оси Шкорпион - Бик 28. октобра у први план ставља ваш емотивни живот, партнерство, брак. Како ће и Марс тада бити у вашем знааку, сви су изгледи да је трансформација неминовна, и лична и заједничка, ако желите да везу сачувате. Морате да се суочите са потиснутим страховима, или не морате али ћете онда кињити другу страну и на њега пројектовати све најгоре, да бисте у новембру када Марс буде у Стрелцу имали зашта да се кајете или извињавате буде ли прилике. Поведите рачуна да некога не отерате из свог живота ко је добар само зато што не испуњава ваше захтеве.

Променљивост у понашању партнера вам свакако не прија, јер ви такво понашање само себи дозвољавате док други морају бити апсолутно предвидиви и строго контролисани са ваше стране, због чега сте заправо и детињасти у љубави.

Ствари дакле могу бити јако добре, али не без труда, напора, признања. Друга верзија је вама позната од раније, стиснете зубе, трпите, трпите, трпите док не прође. Пријатељи вам могу бити злата вредни у овом периоду јер охрабрују ону вашу нежну страну личности и примећују детаље које други не виде. У комуникацији са партнером избегавајте било какав вид манипулације од 16.до 22. октобра - ништа тиме нећете постићи. Будите директни и јасни или ћутите, боље је.

Стрелац и подзнак Стрелац

На умор рачунајте, али ће му разлози углавном бити позитивне природе. Пуно излазака, ноћних провода, касно одлажење у кревет, губите ред који и иначе тешко стичете, па лако мењате дан за ноћ, доручак за вечеру. У ствари, енергија вам не дозвољава да се наспавате. Тера вас на продуктивност, манијачки рад, креативност па чак и физикалисање. Спортске активности, секс, селидба или помагање у селидби и физичким пословима - све може!

Излазе вам у сусрет људи који су успешни и на добром гласу, виђени у јавном свету или утицајни у својој бранши. Како обично ни не питате за помоћ, могуће је да ће вам се сами понудити. Не одбијајте, ништа им не дугујете. Заправо то и јесте свет коме више припадате, који вас више поштује и у чијим очима сте вредни њиховог малог труда и услуге. Ваша веза са обичним светом коме сте ви углавном тај неко ко помаже и чини је ту највише јер вам одржава везу са личном добротом. И у том смислу, време је да однесете нешто тетки, донирате храну и одећу и почистите флајере из ходника зграде.

У кући проблеми са водом, време је да се зове водоинсталатер, а можда и мајстор за прозоре и паркет. Пазите да нешто не поплави, проверавајте вентиле. У организму- то су бубрези, мокраћни канали и зато је добро да у овом периоду пијете пуно течности и чајева.

Љубав - следеће године ће многи од вас ући у брак, а до тада као сад у октобру, идете по свадбама, веселите се због среће других. За оне у везама октобар планира више излазака и уживања у заједничким активностима.

Јарац и подзнак Јарац

Ово може бити врло успешан период за вас јер је октобар као по вашој поруџбини скројен! Воља на врхунцу, детерминисан циљ, добра стратегија, комуникација само пословна и коју налаже конвенција (оно када се јавите на позив јер можда вам затреба ускоро та особа). Све то нарочито од 12. октобра. До тада могуће је да још разрешавате пословне планове, преговоре са шефовима, родитељима, партнером око одлуке коју сте планирали да обелоданите свима.

Не заборавите на дугове, Сатурн из Риба нас све подсећа да увек некоме за нешто дугујемо, а не само новац, па док су планете у Шкорпиону обиђите гробља, упалите свеће. Одржавајте ред. Онда ће и у вашем животу бити реда. Други би да завире у ваше емоције, да осете пулс ваших жеља, немира, страхова, љубавних уздаха - али нећете им приуштити то задовољство као и увек, све док се све не обистини и не оствари. Због тога ће вас околина провоцирати ако јој дозволите, не би ли извукла од вас неку живу реакцију и емоцију. Немате кад да им објашњавате ствари које су пропустили да науче о животу, јер да јесу добро би вас разумели, а за тривијалне разговоре, жалбе, препричавања како је на послу или у браку - немате времена. Ни потребе, ако већ нема добитка и за вас у томе.

Рођака из иностранства ће вас обрадовати у другој половини месеца (или јако блиска пријатељица) па је могуће да почнете са планирањем пута.

Јавно представљање је у периоду од 5.до 21. октобра, ако падне око 21. октобра добро се припремите, имајте спреман увод и закључак да не би "забаговали".

У љубави партнер ће имати увек неку лепу реч или шалу да вас разведри и насмеје. Повремено ће се понашати као краљ у кући било да ништа не сређује или је организација све по његовом (њеном) али то је ок, ако размислите - не угрожава вас, а треба им повремено приуштити тај луксуз. Соло Јарчевима, октобар је месец дописивања, пуно приче мало мање акције.

Водолија и подзнак Водолија

Финансијска криза и то озбиљна. Забринутост је оправдана и одраз ваше одговорности. Ипак, срећни сте ако сте успели да средите стамбено питање. Ако нисте прилика за то траје до јуна 2024. Иако је посао у октобру и новембру озбиљно угрожен (тражи стање приправности, даноноћни рад, припреме, логистику да спасете ситуацију или фирму), ипак ће вам донети гаранцију за будућност и још боље препоруке због искуства које тренутно живите или вас чека ускоро.

Крај месеца је за одмор, дружење и предах. Али до тада викенди и празници каао да не постоје.

Ако постоје нерешене судске ствари, и оне долазе на ред овог месеца. Правдољубиви сте али нисте наивни. Најбоље је да и сами ишчитате прописе који вас дотичу и да закон користите као превентивни наратив у комуникацији са ривалима. Док се други буду веселили по журкама и свадбама када Меркур буде у Ваги од 5. до 21. октобра, ви ћете заронити у папире, списе, старе и нове уговоре, бројати паре, враћати архиве платног промета.

У љубавном животу имате подршку партнера али то не значи да вас повремено неће кињити што мора да трпи вашу тензију. Партнер вам даје простора и време, на уштрб себе и својих жеља и због тога трпи па се свети, па опет даје, па трпи па се мало свети - што је океј.

Слободним Водолијама ово је период када кроз посао могу налетети случајно на неку стару причу која је увек могла да се настави тамо где је прекинута, па је и то могуће.

Рибе и подзнак Рибе

Слично као и код Јарчева, ово може бити месец фантастичних резултата за вас јер сте успели да групишете своју снагу око ваше воље и усмерите је у правцу вере и визије - тамо где одувек знате да сте кренули најзаобилазнијим путевима који постоје. Добри и корисни разговори су око 24. октобра док неколико дана пре тога можете бити забринути јер вам се неко не јавља, не одговара, или почињете тада да сумњате али не задуго. Ипак је све добро. Физичка активност вам прија па само крените.

У љубави ћете имати чаробне тренутке око 20. октобра и крајем месеца док су први дани октобра као и период око 9. октобра када Венера буде имала квадрат са Сатурном - дани када можете бити одбијајући другој страни. Као да сте толико тада заронили у нешто ваше да сте постали потпуно глуви за потребе партнера. Добра ствар је што вам никада није тешко да признате своју грешку, исповедање и тај одушак који доноси истина којом тражите од другога да вас разуме и опрости, готово вам је слатки грех коме се често враћате. У везама где тога нема, вероватно недостаје поверење па се ту зато више користите правдањима и изговорима, подсећајући партнера на све оно што са његове стране није било фер пре три ипо године у априлу.

Здравствено сте добро, иако ћете бринути током читавог октобра док је Венера у Девици и трудити се да испоштујете све што је до вас. Незадовољство изгледом је нормално када Сатурн транзитира вашим знаком, чак и да нисмо поружнели, почели лошије да се облачимо или видно остарили, осећај да нисте довољно привлачни може вас повремено тиштити.

image