Магазин

Научници рекреирали најстрашнији звук на свету који производи "астечка пиштаљка смрти"

Захваљујући савременим технологијама, научницима је пошло за руком да рекреирају звук астечке пиштаљке, а верује се да је овај древни народ справицу користио у својим верским ритуалима. Оригинални предмет археолози су годинама доживљавали као обичну играчку, али је захваљујући радозналости једног истраживача, 15 година касније откривена мрачна истина.
Научници рекреирали најстрашнији звук на свету који производи "астечка пиштаљка смрти"© Canva / SergeyNivens

Најстрашнији звук на свету, звук астечке пиштаљке смрти, рекреиран је захваљујући младим научницима који стоје иза Јутјуб канала Екшн Леб, а видео на коме се чује језив звук који подсећа на "врисак хиљаде лешева" и леди крв у жилама обишао је читав свет.

Астечка пиштаљка смрти - психолошко оружје или предмет за верске ритуале?

Оригинална пиштаљка у облику лобање, која је откривена деведесетих година на територији Мексика, тадашњим археолозима је најпре изгледала као обична играчка. Ипак, проналазак је крио мрачну тајну, која је отркивена тек 15 година касније, када је један раднознали истраживач одлучио да у њу дуне.

Како каже енглеска пословица: "Радозналост је убила мачку" - звук који је произвела пиштаљка у научнику је изазвао шок и језу, а након тога је овај предмет и добио свој нимало ласкави назив, "астечка пиштаљка смрти". Након тога, научници су на ову реликвију гледали потпуно другачијим очима и одлучили да открију чему је она заправо служила.

У овом тренутку постоји неколико теорија за шта се језива пиштаљка могла користити. Према једној од њих, она је служила као психолошко оружје на бојним пољима, будући да својим звуком и заиста леди крв у жилама. Друга теорија указује на то да су је Астеци користили током својих верских ритуала и чина приношења жртава, а сматрали су да ће уз овакав звук, душе жртава лакше пронаћи прави пут у загробни живот. Ова је теорија и најпопуларнија, премда је пиштаљка приликом археолошких ископавања пронађена у рукама обезглављеног скелета. 

Савремене технологије у служби науке

Захваљујући 3D штампачу, савремени научници успели су да креирају идентичну копију "астечке пиштаљке смрти", а том приликом установљено је да је унутрашњост ове реликвије верна копија форме људског гркљана. Унутар пиштаљке налазе се и посебне куглице од дрвета које додатно утичу на звук који из њега излази, а које и утичу на то да он звучи као "врисак хиљаде лешева".

Тим који стоји иза овог пројекта је нагласио и како видео који је креиран не би треебало да репродукују осетљиве особе са слабим нервним системом, будући да је узнемирујућ и може изазвали мучнину, бол у стомаку, главобољу, па чак и дијареју.

image