Магазин

Кит белуга Хвaлдимир, опет шпијунира за Русе или само тражи девојку

Када се пре четири године кит белуга први пут појавио, морски биолози из Норвешког директората за рибарство су му скинули појас на коме су се налазили носач погодан за акциону камеру и натпис "Опрема Санкт Петербурга" одштампан на пластичним копчама. Кит белуга је аутоматски оптужен да је руски шпијун. Зашто је свратио у шведске воде и ко му је дао име Хвaлдимир ?
Кит белуга Хвaлдимир, опет шпијунира за Русе или само тражи девојку© pexels/mjimages

"Не знамо зашто је сада толико убрзао и веома брзо се удаљавао из свог природног окружења. Могуће и да је био усамљен, јер су белуге веома социјална бића - можда је тражио друге белуга китове", рекао је Себастијан Странд, морски биолог из организације "OneWhale" за већ доброг знанца који се појавио овог пута у близини обале Шведске. 

Најближа популација белуга китова налази се у архипелагу Свалбард, на пола пута између северне обале Норвешке и Северног пола. Странд сматра да су кита хормони навели да потражи партнерку за парење, јер се верује да је кит стар између 13 и 14 година и да је сада у периоду када су му нивои хормона веома високи.

Од када је први пут откривен у севернонорвешкој приморској области Финмарк, овај белуга кит се више од три године спуштао низ горњу половину норвешке обале пре него што је пре неколико месеци изненада убрзао, прешао другу половину пута и ушао у воде Шведске.

А пре четири године, када је први пут "свратио" у ове воде, званичници норвешке обавештајне агенције су саопштили да је мушки кит, назван Хвaлдимир, вероватно побегао из неког ограђеног простора где су га, сматрају они, руски маринци тренирали, јер је изгледало да је навикао на људе. Москва никада није издала званичан одговор на спекулације Норвешке да је кит можда руски шпијун. А име је добио спајањем речи "хвал", која на норвешком значи кит и имена руског председника Владимира Путина, преноси Би-Би-Си. 

Баренцово море, јужно од Свалбарда, стратешка је геополитичка област у којој се прате активности западних и руских подморница. То је, такође, капија за северни поморски пут, који скраћује путовања морем између Атлантског и Тихог океана. Белуга китови, који могу да достигну дужину од скоро готово шест метара и животну доб од 40 до 60 година, природно насељавају ледене воде у околини Гренланда, северне Норвешке и Русије.

image