Магазин

И Прада иде на Месец: Модна кућа дизајнира одела за астронауте

Астронаути ће путовати свемиром и то у великом стилу. Наиме, италијански бренд Прада ће дизајнирати свемирска одела за астронауте који ће путовати на Месец 2025. године у оквиру мислије Артемис III.
И Прада иде на Месец: Модна кућа дизајнира одела за астронауте© Bradley Dunn/unsplash/илустрација

Луксузна мода "иде" на Месец. Прада и свемирска компанија Аксиом Спејса су удружили снаге како би искреирали специјална одела Насину мисију. Најављено је да ће Прадини дизајнери радити са стручним тимом Аксиом Спејса током целог процеса пројектовања - укључујући избор специјалних материјала, као и рад на самом дизајну одела предвиђеном за лунарно окружење.

Компанија Аксиом доноси специјализовано знање о свемиру, Прада елегантан дизајн.

"Прадина "нарав" је да стално размишља о будућности за човечанство, а сада се проширила на жељу за авантуром и храбрим новим хоризонтима - свемиром", рекао је Лоренцо Бертели, директор маркетинга Прада Групе и додао: "Деценије експериментисања, врхунске технологије и дизајнерска знања сада ће бити примењене на дизајн свемирског одела за Артемисову еру. То је истинско слављење моћи људске креативности и иновација за унапређење цивилизације", преноси Вог.

Модни стручњаци сматрају да ће ово партнерство отворити нови терен за моду, која је дуго била заинтересована за истраживање свемира. Модна индустрија је често инспирисана свемиром, али сада мода има прилику да улаже у техничке материјале и одећу која може да испуни практичне потребе везане за истраживање космоса. 

Свемирско одело Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU) "надовезује" се на дизајн свемирског одела Nasa’s Exploration Extravehicular Mobility Unit и приликом усавршавања одела узимају се у обзир флексибилност одеће, као и заштита од суровог окружења.

"Одушевљени смо партнерством са Прадом", рекао је Мајкл Суфренди из Аксиома и истакао да ће "Прадина техничка експертиза у погледу сировина, производних техника и иновативних концепата дизајна донети напредне технологије које обезбеђују удобност астронаутима, али одговарају и потребама људи".

Прада - од црвеног тепиха до Месеца

Праду је основао 1913. године у Милану Марио Прада. У својим почецима ово је била модна кућа која је продавала луксузне кожне производе и детаље. Компаније је постала позната када је на чело дошла Мариова унука Мијучија, која је у потпуности "подигла" пропадајући бренд. Прадина оригиналност ју је учинила једним од најутицајнијих модних кућа, а креације ове модне куће су незаобилазне на црвеном тепиху свих великих светских фестивала. А сада изгледа да ће Прадина одела "засијати као права звезда" на Месецу. 

image