Магазин

Како се носити са смрћу кућног љубимца

Када особа коју волимо премине, природно је да осећамо тугу, плачемо. Они који никад нису имали кућног љубимца, не могу баш увек да разумеју да људи често имају иста осећања туге када изгубе вољеног љубимца. Сасвим је у реду да жалимо за псом, мачком или другом животињом која нам је била као члан породице. Сећање на лепе тренутке које смо провели са њима могу да помогну да кренемо даље.
Како се носити са смрћу кућног љубимца© Tanner Vines/unsplash

Многи од нас деле интензивну љубав и везу са нашим животињским сапутницима. За нас, кућни љубимац није "само пас" или "само мачка", већ вољени члан наше породице, који доноси друштво, забаву и радост у наше животе. Кућни љубимац може додати структуру нашем дану, одржати нас активним и друштвеним, помоћи да превазиђемо неуспехе и изазове у животу, чак да нам пружи осећај смисла и сврхе. Дакле, када драги љубимац умре, нормално је да се осећате узнемирено од туге и губитка.

Процес туговања није линеаран - он "вијуга", појављује се у фазама, идемо напред-назад са емоцијама. Није неуобичајено да почнемо да се осећамо боље, а онда нас одједном преплави талас туге и плача. Можемо осећати бес, кривицу, често смо депресивни, не видимо сврху живота.

Када се ова осећања смире, то не значи да смо заборавили нашег љубимца или га преболели, него полако прихватимо да га више нема и успевамо да га се сетимо са благим осмехом на лицу. Ова емоција је у ствари истинска туга. 

Суочавање са тугом

Немојте дозволити никоме да вам каже како треба да се осећате, и немојте ни сами себи говорити како треба да се осећате. Ваша туга је ваша, и нико други вам не може рећи када је време да "наставите даље" или "преболите". Дозволите себи да осећате шта год осећате без стида или осуде. У реду је бити бесан, тужан, плакати или не плакати. Такође је у реду смејати се, пронаћи тренутке радости и отпустити ову емоцију када будете спремни.

Иако је туга лично искуство, не морамо се сами суочавати са губитком. Породица и пријатељи могу да помогну, као и стручњаци.

Ако ваши пријатељи и чланови породице не саосећају са вама поводом губитка љубимца, пронађите некога ко јесте. Често друга особа која је такође доживела губитак вољеног љубимца може боље разумети кроз шта пролазите.

Такође, у наставку прочитајте савете који могу да буду од користи у оваквим ситуацијама:

  • Ништа неће шкодити ако се исплачемо
  • Требало би да покушамо да не размишљамо о последњим моментима које смо провели са својим љубимцем. Корисније је да се усредсредимо на живот који смо делили са љубимцем и подсетимо се неких од омиљених успомена
  • Стручњаци саветују да имамо на уму да је бол љубимца прошао и да смо ми ти који болују и да морамо да о себи бринемо са љубављу и пажњом
  • Уколико дужи период не можемо да дођемо себи, разговор са стручњаком би могао да помогне
  • Ако имате друге љубимце, покушајте да одржите своју уобичајену рутину. Преживели љубимци такође могу доживети губитак када љубимац умре, или могу бити узнемирени вашом тугом.

Свима је тешко кад премине кућни љубимац

За кућног љубимца се веома везују деца. О смрти пса, маце или папагаја са малишанима је потребно разговарати пажљиво и дозволити им да се кроз процес туговања "крећу" на емоционално здрав начин. Ако се очекује смрт љубимца, можемо припремити децу на губитак тако што ћемо им дозволити да се опросте. Ако је смрт љубимца била неочекивана, требало би да кажемо истину о томе шта се догодило, пише Хјуман Сосајети.

Смрт кућног љубимца може код детета да отвори много питања и покрене страхове везане за смрт чланова породице. Зато је битно разговарати о свим њиховим осећањима. 

Такође, суочавање са губитком љубимца може бити посебно тешко за старије особе. Они који живе сами могу осетити велики губитак и огромну празнину. Смрт такође може изазвати болна сећања на друге губитке и подсетити власника на његову сопствену смртност. Кључно је да власници  љубимаца предузму кораке да се изборе са својим губитком и поврате осећај сврхе.

image