Магазин

Да ли сода бикарбона помаже у отклањању акни

Често можемо да чујемо да је сода бикарбона у много чему одличан састојак - јефтина је, одлично се показала у рибању кухиње и купатила, прању патика, користи се у припремању разних посластица. Такође, многи се куну да је одлична у неговању коже, а посебно у отклањању бубуљица. Иако у овом тврдњама има истине, стручњаци сматрају да треба бити обазрив како и колико је користимо.
Да ли сода бикарбона помаже у отклањању акни© @ ArtPhoto_studio/freepik

Поред примене у купатилу и кухињи, сода бикарона је апсолутни хит и у домену неге и лепоте. На друштвеним мрежама често можемо да налетимо на разне савете у којима је кључна реч управо сода бикарбона.

Да ли заиста је ефикасна у отклањању акни и бубуљица

"Сода бикарбона има и антиинфламаторна и антисептичка својства. Акне су често изазване присуством бактерија које се хране себумом. Сода бикарбона може помоћи у смањењу акни и упала, тако што исуши бубуљице", објашњава др Киран Миан, естетски дерматолог.

Такође, овај састојак може да има значајну улогу у регулисању ПХ вредности коже.

"У неким случајевима, кожа склона акнама може бити превише кисела, тако да повремена употреба алкалног производа поможе у остваривању баланса", каже др Гета Јадав, дерматолог.

Не би требало да је користимо стално

"Наша кожа је природно кисела, а то је кључно за њено правилно функционисање; употреба алкалне соде бикарбоне може бити корисна, али ако је користимо с времена на време. Ако је стално стављамо на кожу изазваће иритације и могуће је да ће кожа постати сува", упозорава др Миан и додаје да "честа употреба бикарбоне на лицу може да учини да кожа постане осетљивија".

Управо из овох разлога, важно је користити соду бикарбону за акне циљано и повремено.

Сува кожа и сода бикарбона не иду заједно

"Прво и најважније, требало би да размислите о употреби соде бикарбоне само ако је ваша кожа заиста масна и склона акнама. Овај састојак није прави избор ако је кожа сува. Друго, користите соду бикарбону као третман циљано, само на одређеним бубуљицама, а не као маску за лице", упозорава др Јадав и додаје.

Шта је сода бикарбона

Натријум хидрогенкарбонат, сода-бикарбона или натријум бикарбонат је бели прах који је растворљив у води. Има слани, алкални укус и користи се у производњи прашка за пециво, у козметици, као и у производњи пенушавих пића. Од давнина је позната и њена широка примена у поједине здравствене сврхе и може да помогне да се доведе у равнотежу ПХ ниво наше коже. Ипак, са њеном самоиницијативном применом у домену лепоте треба бити обазрив, јер може да има контра ефекат, стварајући на кожи црвенила и осипе.

image