Магазин

Студија показује да "ноћне птице" зарађују мање

Постоје бројни докази који указују да људи који су углавном активни ноћу могу имати већи ризик од различитих здравствених проблема, али најновија анализа коју су спровели истраживачи у Финској показује да овакав стил живота може утицати не само на физичко и ментално стање, већ и на приходе. Да ли је у питању само недостатак способности или ноћни стил живота заиста директно утиче на обављање послова?
Студија показује да "ноћне птице" зарађују мање© Freepik/Freepik

Нова студија, у којој је анализирано дванаест хиљада људи на Универзитету у Оулу, показала је да људи који су најактивнији у ноћним сатима зарађују око четири одсто мање новца, у поређењу са људима који су активни током дана. Утврђено је да постоји јака веза између циркадијалног ритма, то јест човековог "унутрашњег сата" и зараде. Поред тога, откривено је да "ноћне птице" већином имају карактеристике људи који зарађују мање.

Истраживачи су упоређивали животне навике, здравствена стања, пословне животе и образовање учесника и открили су да људи који су активнији ноћу чешће пију алкохол и пуше, ретко вежбају, хране се нездраво и дуже гледају у екране, што је везано за ниже приходе у средњим годинама.

Један од аутора студије је за "Сајенс директ" објаснио да људи који су ноћни типови углавном имају мање људских интеракција, мање су друштвени и имају више проблема са здрављем. Додаје да људи који најбоље функционишу ноћу се можда не осећају довољно одморно и сконцентрисано током радног времена, што погоршава њихов ниво продуктивности и директно утиче на зараду.

Осим тога, постоји и могућност да компаније направе флексибилније распореде за ноћне типове, како би запослени заиста могли да дају свој максимум. До тада, остаје на "ноћним птицама" да пронађу добар баланс између личних навика и свакдоневног распореда који морају да прате, како би одржавали стабилност у каријери и животу.

Ипак, поједине студије показују да ноћни типови могу имати и одређене предности, као што је висок ниво интелигенције. Неки од најпознатијих генијалаца који су били ноћне птице су били Винстон Черчил, Чарлс Дарвин и Елвис Присли. Дакле, нижи приходи не морају бити последица недостатка способности, већ последица неусклађених рутина у односу на опште прихваћене стилове живота.

image