Магазин

Грешке у радној биографији које вас могу коштати посла

Процес конкурисања на нови посао сам по себи је ноћна мора за већину људи, а када додамо и припремање радне биографије - стрес је још већи. Чињеница је да је данас задивити регрутере прави изазов, али избегавањем појединих грешака олакшаћете им посао да у мору радних биографија баш вашу уоче.
Грешке у радној биографији које вас могу коштати посла© pixels/cottonbro studio

Грешка #1 - шаблонска радна биографија (CV)

Ништа не одбија послодавца односно регрутера као шаблонскa радна биографија у који није уложено ни мало труда. На интернету можете пронаћи безброј бесплатних форми у едитабилном формату које уз мало труда можете прилагодити позицији за коју аплицирате и тиме показати да сте заинтересовани за позицију и вољни да се потрудите да добијете посао за који сте конкурисали.

Грешка #2 - приказивање искуства које није релевантно

Набрајање целокупног радног искуства, претварајући радну биографију у бесконачан списак позиција друга је грешка у низу која може покварити укупан утисак. Водите се правилом мање је више - идеална радна биографија треба да има највише 3 стране, са приказаним релевантним искуством у области за коју конкуришете.

Грешка #3 - непрегледни фонтови и дречаве боје

Коришћење нечитљивих фонтова и дречавих боја је велико “НЕ” приликом израде биографије, које не само да одаје утисак непрофесионалности, већ и умара и иритира регрутере. Препорука је да се користе фонтови попут "Arial", "Helvetica", "Georgia" или "Calibri" који се сматрају једноставним, док, уколико желите изаћи из стандардне црно-беле варијанте, можете користити тамно плаву, тамно љубичасту или бордо боју текста, на контрастној, односно светлој позадини.

Грешка #4 - фокус на задацима уместо на достигнућима

Послодавци или њихови регрутери нису заинтересовани за стандардне описе послова у оквиру вашег претходног радног искуства, већ је за њих релевантан податак која сте то достигнућа на претходној позицији имали, а која су применљива на позицију за коју се пријављујете. Стога, уместо да једноставно набрајате сва ваша задужења, акценат ставите на метрике које говоре колико сте успешни у томе што радите и на који начин сте допринели развоју компаније или организационог дела.

Грешка #5 - непрофесионална адреса електронске поште и личне информације

Шта бисте помислили о кандидату који у радној биографији наведе имејл адресу попут "ljubilica99@štagod.com" и да ли бисте запослили такву особу? Вероватно не. Непрофесионална и неприкладна адреса електронске поште је "црвена заставица" међу регуртерима, стога приликом израде радне биографије обратите пажњу на то да ваш мејл буде састављен од имена и презимена, уз евентуални додатак тачке између (ради боље читљивости) или неког броја на крају. Када је реч о личним информацијама попут брачног статуса, вероисповести или политичке опредељености - њима није место у радној биографији.

Грешка #6 - изостављање кључних речи

Кључне речи одличан су начин да "зачините" вашу биогарфију, а изостављање релевантних, приликом израде потире сав претходно уложен труд. Међутим, ову грешку врло једноставно можете исправити тако што ћете анализирати оглас за посао и сличне позиције и истражити сајт послодавца, а на основу добијених информација у радну биографију уврстити кључне речи и захтеване вештине.

Поједине компаније чак приликом постављања огласа у самом тексту наведу нешто попут "у вашој апликацији користите реч `candy" (или неку другу, потпуно неповезану реч), како би се уверили да сте детаљно прочитали оглас а не само кликнули на дугме "аплицирај".

И за крај, приликом апликације за посао путем имејла обавезно проверите да ваша радна биографија буде у пдф формату, насловљена вашим именом и презименом, док у пољу "тема" треба да стоји назив позиције за коју конкуришете. Тиме ћете избећи ситуацију да се ваша радна биографија загуби у мору свих других, а и регрутер ће вам бити захвалан.

image