Магазин

Симбол Холивуда имао мрачну и тешку историју: Чувени холивудски знак напунио 100 година

Када кажемо Холивуд, прва помисао су познате личности, стаза славних, као и натпис "Холивуд" (Hollywood) који је постављен на брдима изнад Лос Анђелеса. Чувена бела слова су постала заштитни знак "града анђела", а градско веће Лос Анђелеса је у уторак прославило 100 година култног знака истакавши да је "светионик за амбициозне звезде". Пано је симбол поп културе, а његову историју су обележили не тако славни моменти - са њега се убила британска глумица, а био је занемарен и запуштен.
Симбол Холивуда имао мрачну и тешку историју: Чувени холивудски знак напунио 100 година© Paul Deetman/pexels

Све је почело давне 1923. године, када је знак постављен на узвишењима Лос Анђелеса - првобитно је писало Hollywoodland и намера је била да ова џиновска слова промовишу ново стамбено насеље. Овакав натпис се одржао скоро четврт века. 

Иако је у више наврата био запоставњен, славу коју данас има нико не може да му оспори. 

Иконичан знак Hollywood сматра се симболом града и саставни је део поп културе. Висок је око 13 метара, а дуг је око 137 метара. Челници Лос Анђелеса су веома поносни на њега, те су му за празник Ноћ вештица уприличили и симболичну стогодишњу прославу. Истакнуто је да је култни натпис један од разлога зашто људе хрле у овај град: "Знак са девет једноставних белих слова стоји изнад града сталних промена и он је светионик за амбициозне звезде из свих сфера живота", кажу из града.

"Фејслифтинг" пре рођендана

Радови на обнови знака почели су прошле године у септембру и трајали су око осам седмица. Акција је почела прањем слова која су потом фарбана. Медији су преносили да је за овај подухват било потребно 1500 литара заштитног премаза и беле боје. Такође, ово није једино улешавање славног паноа - и 2012. године био је подвргнут једној од највећих рестаурација, где се исто није штедело на прању и фарбању: 

"Поносан сам. Да, поносан сам што сам фарбао холивудски знак. Моја деца су поносна што је њихов отац офарбао холивудски знак", рекао је тада молер Виктор Галиндо. 

Током свог стогодишњег живота, пано је сведок и тешких догађаја. 

Трагедија на слову Х

Британска глумица Пег Ентвистл забележила је успех на Бродвеју, међутим њен сан је био да успе у Холивуду. Добила је улогу у филму "Тринаеста жана", али је њена улога избачена у финалној верзији. Године 1932. глумица је скрхана неуспехом и борећи се с депресијом одлучила да себи одузме живот. Пег се попела на прво слова култног знака и скочила у смрт.

Хју Хефнер био укључен у његову обнову

Крајем седамдесетих, натпис Hollywood је био скроз оронуо, зарђао и у фази распада. У његову рестаурацију се укључио оснивач магазина "Плејбој" Хју Хефнер и јавно се обавезао да ће га рестаурирати. Одржао је аукцију и са још донатора успео да обезбеди средства за његову обнову. 

Тежак пут до Холивуда

Знак је смештен у Грифт парку и сматра се једном од највећих туристичких атракција града. Обилазе га посетиоци широм света и хиљаде људи жели да га "ухвати" у позадини својих слика. Ипак, близак контакт је скоро немогућ и то због безбедносних разлога. Ватрогасна служба Лос Анђелеса истиче да Грифт Парк, где се налази знак, је подручје високог ризика од пожара због грмља и суве климе. Локално становништво се жали на честе гужве у саобраћају и наводе да кривудави путеви на брдима нису пројектовани за толико аутомобила и пешака. Управо зато су и написали и лажне знакове "забрањен приступ" и друге обмањујуће поруке, како би обесхрабрили људе да посете ову локацију.

image