Магазин

Која је улога црвене, плаве и беле боје у пасти за зубе

Већину људи паста за зубе асоцира на три главне боје: белу, као основу, у комбинацији са црвеном и плавом "тракицом". Које је значење ових боја, да ли представљају само маркетиншки трик или имају посебну функцију?
Која је улога црвене, плаве и беле боје у пасти за зубе© Freepik/lookstudio

Свежина и здравље зуба се најчешће везује са белом, плавом и црвеном бојом, јер бројне пасте за зубе управо користе ову комбинацију колорита у својим тубама. Постоји интересантна теорија о функцијама ових боја и зашто су оне одабране као најпопуларнији избор боја за овај свакодневни хигијенски производ: 

Бела

Бели део пасте, који углавном има највећу запремину у туби, углавом има улогу у уклањању плака, што избељује зубе. Због тога, лако је направити везу: бела боја једнако је бели, блистави зуби.

Плава

У већини паста за зубе, плава боја садржи антимикробне компоненте, које освежавају дах и унутрашњост уста. Пошто плава боја асоцира на хладноћу и лед, исто тако може бити и знак да се у пасти налазе састојци који дају "ледену" свежину. 

Црвена

Црвена боја, која је веома близу нијанси десни, управо служи као знак да се у пасти налазе састојци који одржавају здравље десни и зуба. 

Интересантно је да све три боје могу директно указивати на функције које обављају. Наравно, постоје различите варијације колорита у пасти за зубе, а у неким случајевима, брендови могу убацити другачије боје у пасту само како би деловала привлачније. За праве састојке сваке пасте за зубе, најбоље је пажљиво прочитати састојке или се консултовати са зубаром за одабир. 

image