Магазин

Звезда је рођена: Телескоп Џејмс Веб забележио рађање нове звезде удаљене 1.300 светлосних година

Сцена величанственог рађања нове звезде у центру космичког објекта ХХ212 забележена је захваљујући телескопу Џејмс Веб, а снимци ружичастих млазова који су настали као последица праска су очарали цео свет.
Звезда је рођена: Телескоп Џејмс Веб забележио рађање нове звезде удаљене 1.300 светлосних година© Приватна архива

Фасцинантне фотографије рађања нове звезде унутар космичког објекта ХХ212 су преко ноћи обишле свет. Снимак је направљен захваљујући телескопу Џејмс Веб, а претпоставља се да је ова "свемирска беба" стара не више од 50.000 година.

Ружичасти млазови преплавили космос

У тренутку рађања нове звезде у самом центру "звезданог породилишта", догодила се права магија. Телескоп је успео да забележи баш тај тренутак - протозвезда се налази у центру и сакривена је унутар густог, усковитланог диска који чине гасови и космичка прашина.

Нешто даље, са леве и десне стране, могу уочити невероватни ружичасти млазови, настали као последица праска. Ови живописни млазови указују на присуство молекуларног водоника, молекула сачињеног од два водонична атома.

"Мислимо да су то млазови и изливања, да се магнетна поља привлаче једно другом, а онда се део сакупљеног материјала који улази кроз диск повлачи магнетним пољима и избацује кроз полове. Зато ове структуре називамо биполарним", појаснио је научник за Би-Би-Си.

Објекат ХХ212 се налази у сазвежђу Орион

Објекат ХХ212 у коме се догодило рођење "свемирске бебе" се налази у сазвежђу Орион, које је од Земље удаљено чак 1.300 светлостних година. Иако доста удаљен од наше планете, овај објекат је научницима интересантан већ пуне три деценије, а нарочито од како је развијен телескоп Џејмс Веб, који је и до десет пута прецизнији од других.

За читав период проучавања, астрономи су успели да направе неколико невероватних сникама, који када се поређају од најстаријег до овог, најновијег, приказују део животног века сазвежђа, са свим, па чак и минорним променама.

image