Магазин

Да ли генетика утиче на атлетске способности

Без обзира колико вежбали у теретани, трудили се да одрадимо захтевне тренинге, некад једноставно немамо неке резултате. Многи кажу да се упорност и труд исплате, али не будемо сви на крају Новак Ђоковић или Јусеин Болт. Па, да ли бисмо можда имали више успеха ако би нам спорт био "записан у генима"? Научници кажу да генетика утиче на атлетске способности јер помаже да се утврди шта је наш потенцијал, али напомињу да успех зависи од још много фактора.
Да ли генетика утиче на атлетске способности© standret/freepik

Можда имамо генетску предиспозицију да будемо добар спортиста, али ако се преједамо и не вежбамо, сигурно од наше каријере у спорту нема ништа. С друге стране, ако особа нема генетску предиспозицију за спорт, могу се пронаћи начин да се ово надокнади, и да постане солидан спортиста, тврде стручњаци. 

На наше спортске предиспозиције утиче много фактора као што су исхрана, мотивација, интересовање, окружење, па чак и напредак у дизајнирању опреме. Такође, научници истичу да спортскe перформансe могу имати везе са генетиком и то конкретно са генима који регулишу кардиоваскуларну издржљивост и мишићна влакна, говори студија објављена на порталу Американ Физиолоџикал Сосајети.

Генетика има велики утицај на снагу, величину мишића и састав мишићних влакана, анаеробни праг, капацитет плућа, флексибилност и, донекле, издржљивост, пише Вери вел фит. Неоспорно је да нас гени обликују на много начина, укључујући и наш капацитет да се истакнемо у спорту.

Тренинзи, исхрана, брига о менталном здрављу играју значајну улогу у развоју спортског потенцијала, док гени помажу да се утврди шта је тај потенцијал.

Генетска ограничења утичу на атлетске способности

Једно од ограничења које утиче на атлестке предиспозиције је способност срца да путем крвотока испоручи довољно кисеоника скелетним мишићима. Друго ограничење је способност мишићног ткива да ефикасно користи кисеоник и створи аденозин трифосфат, "гориво" које омогућава мишићну контракцију и кретање. Доказано је да генетика има мањи утицај на карактеристике као што су равнотежа, агилност, време реакције и тачност. Многе од ових вештина могу се знатно побољшати уз одговарајуће тренинге.

Други фактори који утичу на атлетске способности

Добра и избалансирана исхрана има огроман утицај на атлетске перформансе, као и брига о менталном здрављу. Ове две технике, заједно са учењем тактике и стратегије спорта, коришћењем одговарајуће опреме и избегавањем повреда су кључ спортског успеха који имају врло мало везе са генетиком. Чињеница је да су многи елитни спортисти благословени правом генетиком за спорт и одличном рутином тренинга. Али и рекреативци могу максимално искористити своје способности уз оптималну кондицију, добру исхрану и позитиван став.

image