Магазин

Да ли је трчање ефикасно као антидепресиви у борби притив депресије

Када се лечи депресија или анксиозност, трчање може бити ефикасно као и антидепресиви, говоре најновија истраживања. Ипак, стручњаци истичу да ови резултати не важе за сваког и да је у борби против депресије кључан разговор са лекаром и индивидуалан план лечења.
Да ли је трчање ефикасно као антидепресиви у борби притив депресије© freepik/freepik

Нерасположење које траје недељама и месецима, безвољност, усамљеност, невољно обављање основних дневних активности, несаница, су само неки од симптома депресије. Зову је и "тихи убица", а многи стручњаци сматрају да ће по учесталости превазићи кардиоваскуларне болести.

Управо зато, научна истраживања често у свој фокус стављају депресију и анксиозност, а недавни резултати из Амстердама сугеришу да трчање и друге аеробне вежбе могу бити једнако ефикасно средство против депресије као и лекови.

Стручњаци са Врије Универзитета у Амстердаму су неко време проучавали који су то најбољи начини да се ублаже ефекти ових стања и испитивали су да ли би антидепресиви или одређена интервенција у начину живота имали утицај на ментално здравље. Такође, упоређивали су и какве ефекте имају антидепресиви и трчање на анксиозност, депресију и опште здравље, а све је објављено магазину Џурнал оф ефектив дисордер.

Трчање у предности у односу на антидепресиве

"Антидепресиви су генерално сигурни и ефикасни. Они помажу већини људи. Знамо да нелечење депресије доводи до лошијих исхода, тако да су антидепресиви генерално добар избор. Ипак, морамо да проширимо наш арсенал лечења јер не реагују сви пацијенти на антидепресиве, нити су сви вољни да их узимају", рекла је коауторка студије Бренда Фенинкс, професорка психијатријске епидемиологије, а преноси Си-Ен-Ен. 

Научници су током 16 седмица упоређивали пацијенте који су узимали антидепресив, у овом случају есциталопрам, и оне који су трчали 45 минута, два до три пута недељно. Након предвиђеног периода, око 44 одсто испитаника у обе групе доживело је побољшање, показујући да су лекови и трчање подједнако ефикасни. Код оних који су су трчали, примећено је побољшања у корекцији тежине, обиму струка, крвном притиску и здрављу срца, док је у групи која је узимала лекове примећено благо погоршање ових параметра.

"Овде видимо да се у неким случајевима вежбање може показати једнако корисним као и антидепресив, са мање нежељених ефеката и више користи за физичко здравље", рекао је Кармел Чои, клинички психолог. Стручњак истиче да је доследност јако битна. 

"Ако размишљате да покушате да ублажите депресију помоћу фитнеса, знајте да време које је потребно некоме да доживи олакшање од депресије кроз вежбање варира. Неки појединци могу почети да примећују побољшања у року од неколико недеља бављења редовним вежбама. Међутим, другима ће можда бити потребно неколико месеци посвећеног труда. Из тог разлога, доследност је кључна", објашњава Чои.

Питање које остаје и даље отворено - да ли су бољи лекови или вежбање

"То зависи од много фактора", каже је Кармел и додаје: "Не знамо са сигурношћу да ли су позитивни ефекти, које показује истраживање, настали због лекова или вежбања. Такође, могуће је да су настали због других фактора као што су лични интереси и мотивација у вези са здрављем".

Студија закључије да група која је одабрала само антидепресиве јесте била депресивнија од оних који су се одлучили за трчање. Ипак, истраживачи напомињу да ови резултати не важи за сваког пацијента.

Најбољи метод у борби против депресије

Научници наглашавају да је веома важан персонализован план лечења. Поред подршке пријатеља и породице, лекар игра веома битну улогу: 

"Кључ у броби против депресије је у отвореној дискусији са лекаром који може да процени специфичну ситуацију и да помогне да донесете одлуку прилагођену вашим потребама", каже Бен Синг сарадник на Универзитету Јужне Аустралије.

Студије које упоређују вежбање и антидепресиве имају ограничња

Истраживачи напомињу да је студија из Амстердама базирана на лакшим облицима депресије а опција лечења у том случају делимично зависи од личних преференција, укључујући мотивацију особе да вежба или забринутости због нежељених ефеката лека.

"Већина студија теже да се фокусирају на блаже облике депресије јер су чешћи и сигурнији за проучавање", рекао је Бен Синг, научни сарадник на Универзитету Јужне Аустралије.

"Нема разлога да се од пацијената тражи да изаберу само једно. Такође, нема додатних ризика у узимању таблета и вежбању. Они се међусобно не искључују", рекао је Филипе Барето Шух, професор психијатрије на Универзитету Санта Мариа у Бразилу.

Професор истиче да постоје и ограничења у истраживањима које упоређују вежбање и интервенције лековима на депресију и огледа се у томе да ли су прописане дозе антидепресива и вежбања биолошки упоредиве. 

image
VV inauguration
banner