Магазин

У свемиру изгубљена торба са алатом астронаута, може се видети двогледом

Торба са алатом које су изгубиле астронауткиње НАСА Јасмин Могбели и Лорал О'Хара, може се видети како лебди у свемиру чак и двогледом. Астронауткиње су биле у својој првој свемирској шетњи изван Међународне свемирске станице када им је торба с алатом одлетела.
У свемиру изгубљена торба са алатом астронаута, може се видети двогледом© Youtube/NASA TV

Могбели и О'Хара изгубиле су торбу док су поправљале Међународну светску станицу (ИСС) у свемиру 1. новембра, пренео је "Гардијан". 

"Током поправке, једна торба са алатом је изгубљена. Торба је уочена помоћу спољних камера али ће, пошто је процењено да не представља ризик по станицу, највероватније остати да 'плута' у свемиру и да се заједно са станицом окреће око Земље", навели су из Насе.

Белу светлуцаву торбу већ су приметили астрономи из различитих делова Земље, јер се може видети чак и двогледом.

Јапански астронаут Сатоши Фурукава спазио је торбу прошле недеље док је прелетала изнад планине Фуџи.

Објекат ће остати у Земљиној орбити неколико месеци, а затим ће изгорети по поновном уласку у атмосферу.

Ово није први пут да је објекат изгубљен у свемиру, нити чак прва изгубљена торба с алатом. Атронауткиња Хејденмери Стефаниш Пајпе је 2008. године је посматрала  како јој торба одлази током покушаја поправке оштећеног дела на ИСС-у. Губитак те торбе натерао је контролоре мисије да промене планове за преостале свемирске шетње планиране током мисије свемирског брода "Ендевер".

image