Магазин

Гугл планира да избрише неколико милиона налога: Да ли је ваш безбедан

Почевши од децембра, Гугл ће аутоматски избрисати милионе неактивних налога, као и сав садржај који се налази на њима. Према званичном обавештењу, поред Мејла, и Гугл Драјв, Документи, Календар, Мит и Фото налози који одређено време нису коришћени ће такође бити избрисани, како би се умањио ризик од хакерских напада и злоупотребљавања неактивних профила.
Гугл планира да избрише неколико милиона налога: Да ли је ваш безбедан© Unsplash/Solen Feyissa

Гугл ће слати обавештења налозима који су у опасности од брисања неколико месеци пред уклањање. Из ове компаније кажу да је промена потребна да би се смањио ризик да неактивне налоге отму криминалци и користе за нежељену пошту или други злонамерни садржај, преноси "Дејли мејл". 

Брисање, које је први пут најављено још у мају, почеће са налозима који су креирани једном и никада више нису коришћени, као што су они који су направљеним за приступ бесплатним пробним верзијама различитих интернет услуга.

Да ли је мој налог безбедан

Ако сте забринути да би ваш налог могао да буде избрисан, све што је потребно да би налог био обележен као "активан" је да се пријавите на њега једном у две године. Гугл каже да би активности попут читања е-поште, гледања видео снимка на Јутјубу или коришћења Гугл претраге биле довољне да се избегне брисање.

На пример, ако чувате слике на налогу Гугл Фотос (Google Photos), мораћете да се пријавите на ову услугу да бисте избегли трајно брисање ваших фотографија. Налози преко којих се одржава активна претплата на услуге као што су новинске публикације или апликације преко свог Гугл мејл налога такође неће бити обрисани. Ако преко налога имате објављене видео снимке на Јутјубу, онда ће налог бити сачуван, а промена се такође не односи на пословне и школске налоге.

Рут Кричели, потпредседница за управљање производима, каже да је промена неопходна да би "заштитили кориснике од безбедносних претњи, попут нежељене поште, превара, крађе идентитета и отмице налога". Заборављени налози или налози без надзора су у већој опасности него налози који се активно одржавају.

Разлика у ризику између активних и неактивних налога је велика, зато што се стари налози често ослањају на застареле или поново коришћене лозинке и десет пута је мања вероватноћа да ће имати постављену двофакторску аутентификацију, према интерној анализи Гугла. "Ови налози су често рањиви, а када је налог компромитован, може се користити за било шта, од крађе идентитета до нежељеног или чак злонамерног садржаја, попут "спам" поште", додаје госпођа Кричели.

Недавне анализе показују да се хаковани Гугл налози продају на дарк-нету за само око 60 долара. Ако сте забринути да ћете изгубити приступ налогу, Гугл саветује да подесите посебну адресу е-поште за повратак налога, како бисте били сигурни да ћете поново имати приступ профилу.

Осим што би требало да буду активни на запостављеним налозима, корисници такође могу да преузму и извезу податке о свом налогу на друге платформе преко функција које могу да направе резервну копију налога. Преко опције Менаџера неактивних налога, корисници такође могу да одлуче шта ће се десити са њиховим неискоришћеним налозима.

image