Магазин

Још један виралан тренд "вреба" на ТикТоку: Лажни експерти препоручују "тренинг за косу"

Са прикупљених преко 166 милиона прегледа, хаштаг #hairtraining је један од најпопуларнијих трендова који се тренутно "врте" на ТикТоку. Креатори се сви до једног куну у позитивне ефекте оваквог тренинга за косу: након само 30 дана она је гушћа, сјајнија и мање се масти. Али, да ли је то баш тако? И, да ли оваква (не)брига о коси може имати штетне последице?
Још један виралан тренд "вреба" на ТикТоку: Лажни експерти препоручују "тренинг за косу"© Canva / puhhha

На ТикТоку је готово преко ноћи постао виралан чудан тренд у коме корисници не перу косу 30 дана. Креатори садржаја овакву праксу називају "тренингом за косу", а како тврде у видео снимцима које објављују, ефекти су задивљујући! О чему се овде ради и шта кажу експерти из области дерматологије и трихологије по питању оваквог начина (не)бриге о коси?

"Тренинг за косу" броји милионске прегледе на ТикТоку

Иако се тренд појавио релативно недавно, популарност коју је стекао је просто невероватна: хаштаг #hairtraining већ сада броји преко 166 милиона прегледа! Идеја тренда је у прању косе само једном месечно, а лажни стручњаци тврде да је након оваквог тренинга коса неупоредиво гушћа, блиставија и мање подложна машћењу. Нажалост, у питању је само још један у низу виралних трендова који немају никаквог ефекта, већ могу изазвати ширење штетних честица на кожу лица и врата, па и запаљенске процесе.

Међутим, као ни многи други трендови на ТикТоку, ни овај нема никакву научно-истраживачку позадину. Једини агрумент у корист оваквог "тренинга" је да је пречесто прање косе и третирање различитим средствима штетно, и доводи до исушивања епидермиса, а последично и дисбаланса у исхрани фоликула длаке. Наравно, под прекомерним третирањем косе стручњаци подразумевају прање сваки дан, а не чешће од једном месечно.

Шта утиче на машћење косе

Пре свега, важно је да разумемо да је машћење косе природан процес који настаје као последица лучења себума из жлезда које се налазе на површини коже. Током дана, наше жлезде луче и до 20 грама себума који прониче у длаку и штити је од исушивања. Дакле, то је нешто што је својствено свима нама и има своју сврху.

Оно што се разликује од особе до особе јесте интензитет рада ових жлезда: он је условљен годинама живота, здравственим стањем појединца, генетиком и многим другим факторима. Чак и место становања може утицати на то колико се наша коса брзо масти. Обично становници великих градова који су изложени већем загађењу примећују веће лучење себума од оних који живе у мањим срединама или на селу. И то је нормално.

Шта кажу стручњаци - колико често треба прати косу

Универзални одговор на ово питање не постоји, будући да је и само машћење косе индивидуално. Али, постоји нешто што се односи на апсолутно свакога: косу не би требало прати сваки дан. Пречесто прање косе може нашем темену и власима донети више штете него користи.

Једно истраживање објављено у магазину Скин Апендеџ Дисордерс је показало да је оптималан број прања на недељном нивоу - пет до шест. Дакле, не сваки дан, али сваки други, а понекад и сваки. На тај начин се кожа главе не исушује превише, а опет се скалп и коса одржавају чистим и уредним.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner