Магазин

Ово су најмањи музеји на свету, неки су величине кутије

Посета значајним музејима свакако је незаобилазна када одлазимо у Париз, Барселону, Пекинг, Москву. Ипак, треба имати на уму да се уметност, култура и историја могу конзумирати у "малим дозама" и да ће нам посебну драж дати необичне поставке у маленим просторима. Иако многе неће одушевити флаше од шампона које стоје у старом њујоршком лифту или научникова шупа у Лондону, најмањи музеји неретко настали снагом и енергијом неколицине људи и да откривају више о месту на ком се налазе. 
Ово су најмањи музеји на свету, неки су величине кутије© Raychan/unsplash.

Одлазак у музеј је драгоцено и важно искуство за сваког човека. Међутим, иако велики музеји пружају прилику да видимо значајна уметничка дела, информишемо се о животу сликара и вајара, упознамо се са научним открићима, не би требало да занемаримо "мини музеје" који немају скупоцене збирке, али сведоче о нечијем поглед на свет или дају бољи увид у историју локалног становништа. Ове необичне институције су често смештене у минијатурне објекте у којима не могу да стану два човека.

"Micro" у Сан Франциску  - кутија

Овај необичан музеј постоји захваљујући научницима и дизајнерима који су огроман и сложен свет "сабили" у кутије величине аутомата: "Ми реплицирамо музеје и кутије са артефактима и шаљемо их на разна места у граду. Циљ је да се што више деце и одраслих упозна са системима који управљају космосом и природом". Кутије са предметима су мало више од просечног човека и за њихов обилазак не треба више од пар минута. Посетиоци могу да се информишу, на пример, о мекушцима и добију одговоре на разна питања везана за ове животиње. Ове мини-галерије су посебно интересантне деци.

"Mmuseumm" у Њујорку - лифт

Необичан простор је смештен на Менхетну и описан је као "модерни музеј природне историје". Лоциран је у некадашњем лифту, а збирку чине ствари као што су средства за хигијену, шампони, пасте за зубе, телефони, писане поруке које су људи остављали једни другима. Посете су отворене преко целог дана и за многе, овај мали музеј, је заправо јако чудна колекција неповезаних артефакта, пише Тајм Аут.

"The Warley Museum" у Ворлију - телефонска говорница

У западном Јоркширу у Великој Британији, налази се село Ворли које би можда прошло незапажено да се на њему не налази чувена црвена телефонска говорница препуна експоната повезаних са историјом овог места. Старе фотографије и лични предмети говоре о минулим временима, а музеј се налази поред локалног паба, те "обилазак" музеја се може завршити чашом пива.

Најмањи етнолошку музеј у свету у Северној Македонији

Само један посетилац може ући у овај изузетан етнографски музеј који поседује више од хиљаду предмета, у насељу Џепчиште. На вратима пише "најмањи етнолошки музеј на свету", али по броју предмета представља праву ризницу македноске културе и уметности. Већина артефакта је из касног деветнаестог и почетка двадесетог века, али се налази и керамике која датира од пре пет миленијума.

"The Faraday Effect" у Лондону - шупа

Овај мали музеј је у суштини шупа и налази се на пристаништу у Лондону, у близини места где је научник и хемичар Мајкл Фарадеј радио више од 30 година. Унутра се налази поново креирана научникова радионица - зидови су обложени историјским документима, техничким цртежима и прибором за пецање.

Необична поставка на зиду у Хиландарској улици

Уколико сте пре коју годину пролазили Хиландарском улицом у нашој престоници, вероватно сте приметили да су на зиду једне зграде остављане разне "џиџабиџе" - од играчака, мушема, кишобрана, вештачког цвећа, па до офингера и ташни. Наводно је одбачене предмете сакупљао становник ове улице и ту их остављао. Јасно је да ово није музеј нити галерија, али оваква улична "поставка" интригира пролазнике које би волели да више сазнају о особи која их ту поставља. 

image