Магазин

Заспао у Царској Русији, пробудио се у СССР: Невероватна прича Руса који је спавао 22 године

Невероватна животна прича једног Руса ни деценијама касније не престаје да интригира научнике, који сматрају да је Иван Качалкин један од људи са најмистичнијим здравственим феноменом. Како је овај Рус преспавао две револуције?
Заспао у Царској Русији, пробудио се у СССР: Невероватна прича Руса који је спавао 22 године© Youtube / Исторический факт

Прича о Ивану Качалкину била је једна од најинтригантнијих прича 20. века, а многи научници ни данас не могу да одгонетну мистерију медицинског феномена по имену летаргичан сан.

Иван је у сну провео скоро 22 године, не показујући никакве знаке живота. Међутим, ова прича можда не би била толико занимљива да он није заспао у доба Царске Русије, а пробудио се већ у време Совјетског Савеза.

Летаргичан сан дуг преко две деценије

Херој наше данашње приче је био окорели монархиста, кога су дешавања у царству у том периоду веома погађала. Потресна смрт императора Александра II, a затим и прогресивна болест и смрт цара Александра III су на Ивана Качалкина оставиле велики траг. Доживљавајући овакве ситуације веома емотивно, Иван је, 1896. године, упао у такозвани летаргичан сан - стање у коме човек не даје никакве знаке живота, али је жив.

На самом почетку овог стања, Иван Качалкин је могао да климне главом, преврне очима и макар на неки начин покаже да је мислима присутан, а управо захваљујући томе је избегао да буде сахрањен жив. Ипак, након кратког времена, његов сан постао толико дубок да се чак ни пулс, ни дисање, нису могли разазнати.

Научници занемели пред случајем Качалкина

У она времена, стање летаргичног сна било је сасвим неистражено, а научници су се нашли у небраном грожђу: како помоћи човеку чије им је стање непознато и ново? Око случаја Ивана Качалкина су се окупили сви врсни стручњаци руске, европске, па и светске науке и медицине који су одлучили да је најбоље да га сместе у болничку палату и посматрају даљи развој ситуације.

На његово стање је посебно мотрио познати руски физиолог, добитник Нобелове награде, Иван Павлов, коме је након буђења Качалкин испричао шта је све проживео током 22 године дубоког сна. У дневнику доктора, који је касније објављен, постоје чак и записи из тог времена: "Сада устаје из кревета. Рационално прича. О свом прошлом стању каже да је разумео све што се око њега дешавало, али да је осећао страшну, непремостиву тежину у мишићима. То је био разлог зашто се није кретао, јео, ни говорио."

Заспао у Царској Русији, пробудио се у СССР

Када се пробудио из летаргичног сна, Качалкин је лекарима испричао да је све време био потпуно свестан апсолутно свега што се око њега дешавало: чуо је разговоре медицинских сестара у палати, и знао је да је под будним оком особља клинике. Једино што није могао је да на било који начин одговори.

Међутим, након буђења Качалкин није знао једну важну ствар, а то да је "напољу" није више Царска Русија, већ Совјетски Савез. Бољшевици, нови начин живота, крај владавине Романових - све ово је за нашег хероја било ново и поражавајуће. Обузет новим бригама, Качалкин није још дуго поживео, а 1918. године је преминуо услед срчаног удара.

image