Магазин

Десет хиљада дремки у току дана: Пингвини шампиони у кратком спавању

Често нам се догоди да задремамо на кратко док успављујемо дете, читамо књигу или радимо за рачунаром. Ова "микроспавања" од само пар минута, позната су и у свету животиња, а изгледа да огрличасти пингвини у томе посебно предњаче. Могу да спавају само 4 секунде, пробуде се и тако понављају "ритам" чак десет хиљада пута у току једног дана.
Десет хиљада дремки у току дана: Пингвини шампиони у кратком спавању© @ wirestock/freepik

Код људи, као и код птица, "микроспавање" се догађа током хроничног умора и исцрпљености, а посебно су изражена када се добију потомци. Новопечени родитељи у стању су да задремају на пар минута било где и било када, али за огрличасте пингвине може се рећи да су шампиони у кратком спавању.

Наиме, дневно спавају више од 11 сати, али сан их "ухвати" на само 4 секунде. Спавају на кратко, а могу да понављају овај ритам преко 10 хиљада пута дневно. "Чини се да су кратке дремке довољне да се испуни бар неки од ресторативних функција сна", говоре научници чија је студија објављена на порталу Сајенс.

Спавају у фрагментима, најдуже регистровано спавање је било од само 34 секунде

Током истраживања проучавано је 14 пингвина који су се гнездили на острву Кинг Џорџ на Антарктику. Закључено је да током десет дана посматрања, птице никада нису дуго спавале. Најдуже регистровано спавање било је само 34 секунде: "Најзанимљиваје је било то што ови пингвини спавају у фрагментима и дању и ноћу", каже Пол Антоан Либурел, физиолог и један од аутора истраживања.

Да би прикупили податке о активности мозга, истраживачи су уградили електроде у лобање пингвина. Ово је омогућило научницима да идентификују када су птице ушле у стање спороталасног сна, који је доминантан облик сна код птица, а такође се јавља и код људи.

Утврђено је да су имали више од 600 дремки сна на сат. Постајале су још краће и чешћи када су птице бринуле о јајима, највероватније због тога што су морале да буду будније током инкубације, кажу истраживачи.

"Познато је да птице спавају у краћим интервалима од сисара. То што се ови пингвини одлично сналазе са тако кратким сном је заиста невероватно", каже биолог Мадлен Скриба, а преноси Нејчер.

Санкају се на стомацима, имају "огрлицу" испод браде

Ове необичне птице су добиле име по танкој црној црти испод браде, која изгледа као да је огрлица, што га чини једном од најпрепознатљивијих врста пингвина. "Санкају" се на стомацима, пуштајући се низ низбрдицу и помажући се ногама и крилима.

Занимљиво је да ово скорашње откриће није остало незапажено на мрежи "Икс" - наиме, многи су шаљиво коментарисали да је 10 хиљада дремки сасвим довољно и човеку, као и да су веома "љубоморни" да пингвине јер могу толико да спавају.  

image