Магазин

Реч 2023. године је "риз" према Оксфордском речнику

Издавачка кућа Оксфорд јуниверзити прес, која објављује Оксфордски речник, прогласила је "rizz"(риз) за реч године, наглашавајући популарност термина ког користи генерација Зед. Дефинише се као способност да се привуче или заведе друга особа, а велику примену има на друштвеним мрежама одакле је заправо и потекла.
Реч 2023. године је "риз" према Оксфордском речнику© astize/pixabay

Оксфордска реч године је "rizz" која подразумева интернет сленг за романтичну привлачност и углавном је користе млади људи. Веома је популарна на друштвеним мрежама и хештег #rizz има милијарде прегледа на ТикТоку.

"Употреба ове речи доказује да фразе које потичу из интернет културе све више постају део свакодневног говора", рекао је Каспер Гратвол из Оксфорд ленгвиџа, а пише Би-Би-Си.

Реч се дефинише се као способност да се привуче и шармира романтични или сексуални партнер и сматра се да је настала скраћивањем речи харизма (charisma). Такође, постоји и глагол "rizz up", чији би превод био привући, завести или флертовати са неким.

На њену полуларност су утицали јутјубер Каи Сенат, као и глумац Том Холанд који је на питање шта је тајна његовог "риза" рекао да је нема и да је своју девојку, глумицу Зендају освојио упорношћу.

Листа "финалиста" - шта значе речи које су ушле у ужи избор

На списку за Оксфордску реч године, "такмичило" се још осам речи, али после гласања на интернету, четири су ушле у ужи избор, после чега су реч године прогласили стручњаци.

"Beige flag" - карактерна особина која се односи на особе којима недостаје оригиналност.
"Situationship" - романтична или сексуална веза која се не сматра формалном.
"Parasocial" - означавање везе коју карактерише једнострани, неузвраћени осећај интимности коју осећа обожавалац неке познате личности.
"Heat dome" - систем високог притиска изнад одређене географске области.
"Swiftie" - ентузијастичан обожавалац певачице Тејлор Свифт, у преводу код нас "свифтовци"
"Prompt" - инструкција дата програму вештачке интелигенције, алгоритму која одређује или утиче на садржај који генерише.
"De-influencing" - пракса обесхрабривања људи да купују одређене производе, или охрабривања људи да смање потрошњу посебно преко друштвених мрежа.

Оксфордова реч године за 2022. била је  "goblin mode", жаргонска реч за понашање које је безобзирно, самодовољно, лењо, аљкаво или похлепно.

image