Магазин

"Развод на једну ноћ", ДИНК и други трендови у емотивним односима који су обележили 2023. годину

Крај календарске године је идеално време за "свођење рачуна", а будући да је тема емотивних односа једна од најважнијих за све нас, одлучили смо да направимо кратку рекапитулацију трендова који су ове године били актуелни. О некима од њих смо писали и раније, али има и оних који су чекали баш крај године како бисмо их споменули. Шта је то обележило 2023. годину када су љубавни односи у питању?
"Развод на једну ноћ", ДИНК и други трендови у емотивним односима који су обележили 2023. годину© Canva / mediaphotos

Трендови у области емотивних односа се разликују од културе до културе, од генерације до генерације. Међутим, неки од њих су постали толико популарни, да су "захватили" читаву планету. Њиховој популаризацији су делимично допринеле и друштвене мреже, на којима се данас може пронаћи велики број експерата из области психологије и партнерских односа, али и корисника који су поделили своја лична искуства. Трендове су диктирале и велике глобалне промене и феномени - прелазак већег броја људи на рад од куће, инфлација, па чак и једна певачица.

"Развод на једну ноћ" ради одмора и квалитетнијег сна

Током 2023. године на друштвеним мрежама је посебно постао популаран "развод на једну ноћ". Сам концепт подразумева раздвајање од партнера са којим се дели животни простор на једну ноћ, ради одмора и бољег сна. Разлог за овакав начин да се партнери наспавају проистекао је из истраживања које је спровела Америчка академија медицине сна, а које је показало да више од трећине становништа има проблем са несаницом. Клинички психолози овакав концепт одобравају, наводећи да се захваљујући њему пар може зближити за рачун мањег броја конфликата који настају као последица неиспаваности.

"Отворени кастинг" - већи број кандидата, као на филму

Термин "отворени кастинг" је у свет забављања дошао право из филмске индустрије, у којој се глумци за улогу често бирају од великог броја потенцијалних кандидата. Овај концепт  је посебно постао познат након што је певачица Тејлор Свифт, после емотивних односа са својим колегама, одједном у јавности усликана са спортистом Тревисом Келсијем. Њени фанови су одмах претпоставили да је Свифт партнера пронашла јер је коначно променила тип мушкараца који јој се допадају.

Избегавање емотивних односа због страха од финансијске нестабилности

Један од кључних разлога због којих млађе генерације (миленијалци и зумери) избегавају улазак у емотивни однос јесте страх од финансијске нестабилности, која је данас већа него икада. Док су у прошлости изласци били далеко једноставнији и сведенији, а самим тим и приуштивији, данас млади размишљају о томе како ће платити рачун у ресторану за двоје, или одлазак у биоскоп или позориште. Једна анкета је показала да чак 60 процената испитаника показује знаке забринутости због трошкова везаних за изласке, а ови расходи се не односе само на цену хране и пића у ресторанима или кафићима, већ и на путовања, као и поклоне партнерима.

ЛАТ бракови у којима супружници живе на две адресе

Концепт ЛАТ брака веома је једноставан: двоје људи су у брачној заједници и део времена проводе заједно, као и сви други брачни парови, али свако од њих има и своју некретнину која им пружа осећај сигурности и даје могућност да имају лични простор. На овај начин, оба партнера могу да имају време за себе и своје хобије, као и мир када је он потребан, а са друге стране, заједнички стан је попут мирне луке у којој могу да деле емоције и креирају заједничке успомене. Показало се и да брак или озбиљна веза са партнером са којим се не дели заједнички кров над главом посебно одговара зрелијим особама, али и онима који имају различите типове личности.

Везе на даљину су доживеле експанзију

Доба дигинализације и пандемија Корона вируса, за собом су "повукле" и могућност рада на даљину, а овај концепт се, неминовно, одразио и на емотивне односе. Након што се ситуација у свету стабилизовала а границе отвориле, многи млади људи су одлучили да истраже свет и искористе прилику да раде из било које тачке кугле земаљске, што је њихове партнере ставило пред важну одлуку: поћи са њима, раскинути везу или је одржавати на даљину. Велики број младих се одлучио управо за последњи формат односа, чак трећина испитаника једне апликације за упознавање је изјавило да им је сасвим прихватљиво да имају емотивни однос са неким ко живи на другом крају света.

(Пред)брачни уговори су постали норма

Истраживања су показала и да је током 2023. године све већи број парова у свету одлучио да пред ступање у брак склопи (пред)брачни уговор или се на неки други начин осигура да у случају развода неће доћи до стресне деобе имовине. Интересовање ка овом формату обезбеђивања се са америчког континента проширио и на многе европске земље. Ни Србија није изузетак: Породични закон Републике Србије даје супружницима право да закључе брачни уговор којим могу уговорити имовинска питања у браку или ванбрачној заједници, а документ може обухватити и постојећу и будућу имовину супружника. Статистика, пак, показује да се на нашим просторима оваквих уговора склопи тек десетак годишње, а адвокати наводе да је непостојање уговора овог типа велика грешка.

image
VV inauguration
banner