Србија и Балкан

Додиков саветник: Обраћањем Шмита у СБ направљен највећи преседан у историји УН

Стављањем резолуције о Сребреници на хитну Седницу савета безбедности Уједињених нација ситуација у БиХ је кулминирала, истиче саветник председника Српске Марко Ромић
Додиков саветник: Обраћањем Шмита у СБ направљен највећи преседан у историји УН© Selcuk Acar/Anadolu

Обраћањем нелегитимног и нелегалног високог представника у БиХ Кристијана Шмита, направљен је највећи преседан у историји Уједињених нација, рекао је саветник председника Републике Српске, Марко Ромић.

Стављањем резолуције о Сребреници на хитну Седницу савета безбедности Уједињених нација, истиче Ромић, ситуација у БиХ је кулминирала.

"Страшно је да се лице које се лажно представља, да се обраћа на тако важном и битном догађају", наводи Ромић. 

У свом обраћању Кристијан Шмит је показао да не познаје правила, каже Ромић, те да их управо он и крши.

Коментаришући амбасадора БиХ при УН Златка Лагумџију навео је да  је учинио нешто што се зове злоупотреба службеног положаја, што је, како каже, кривично дело.

"Лагумџију штити његов имунитет и позивање на радне обавезе. Ми врло добро знамо да он не може да делује самоиницијативно, да мора имати јасна упутства Председништва БиХ и упутство Министарства спољних послова", поручује Ромић.

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић је у обраћању Савету безбедности УН указала да у БиХ тренутно постоји неколико великих изазова по мир и стабилност, а већину користе у разним манипулацијама и иницирају страни и домаћи политички актери који настоје да "поново напишу" Дејтонски споразум, Устав БиХ, законе БиХ и међународно право.

Представници Русије заказали су ванредну седницу Савета безбедности како би упозорили да је БиХ на ивици оружаног сукоба, али и због тога што је амбасадор БиХ при УН Златко Лагумџија без сагласности покренуо причу о резолуцији о Сребреници.

image