Магазин

Како да заштитите дом од пролећних инсеката

Већина нас је срећна када дође пролеће, топлије је, више је сунчаних дана, воћа, цветова - али и буба. Чак и оне које нису опасне могу да вам покваре лепе и сунчане дане, али могуће је одвући их од вашег простора на неколико једноставних начина. Како да очистите и припремите дом да бисте спречили привлачење ових непожељних гостију?
Како да заштитите дом од пролећних инсеката© Freepik/freepik

Када је у питању заштита вашег дома од пролећних инсеката, потребно је размотрити сваку просторију у кући адекватно припремити. Од спаваће собе до купатила, ево на шта би највише требало да обратите пажњу и урадите да бисте одбили бубе:

Спаваћа соба

Нико не жели да дели своју удобну собу у којој спава са инсектима. У спаваћој соби могу бити присутни пауци, буве, бубашвабе, стенице и мрави. Да бисте избегли привлачење ових инсеката, препоручљиво је да упрљану одећу и постељину чувајте у корпи за веш, а не да је оставите на кревету/на поду собе.

Увек покривајте своје душеке заштитним навлакама, тако да елиминишете једно од омиљених места за скривање стеница. Редовно усисавајте свој дом и склоните сав неред који "купи прашину", тако што ћете сортирати своје ствари и одрећи се свега што нисте користили неко време.

Ако волите да једете у својој спаваћој соби, увек почистите за собом. У супротном, мрави и бубашвабе ће се "радовати" вашим остацима и мрвицама од хране и вероватно се појавити у просторији где спавате.

Дневна соба

Муве, мрави, стенице и смрдибубе могу напасти вашу дневну собу, посебно када често отварате прозоре. Посебно обратите пажњу на тепих када усисавате дневну собу, јер је ово уобичајено место за живот одређених инсеката, као што су стенице и друге мале бубице.

Такође можете да помешате бело сирће са водом и нанесете мешавину на полице за књиге, прозорске даске и други намештај у дневној соби, како бисте спречили да се инсекти шире по вашем тепиху и другим кућним елементима. Ову комбинацију воде и сирћета такође можете нанети на тепих.

Ако имате камин и приметите налет инсеката, то је прво место на које треба да гледате када покушавате да пронађете одакле долазе. Пукотине у старинском камину могле би да обезбеде улаз за инсекте. Смрдибубе или чак пацови и мишеви су међу већим штеточинама које могу ући у ваш дом кроз димњак.

Купатило

Вода може привући плесни, муве, бубашвабе, шећерне четинаше... Бубашвабе, на пример, могу издржати неколико недеља без хране, али не дуже од два дана без воде, тако да ће вероватно потражити извор течности у купатилу.

Проверите да ли цеви лавабоа у купатилу не пропуштају како бисте били сигурни да је купатило чисто, суво и да неће привући бубе које воле воду.

С обзиром да многи инсекти воле влажна окружења, будите сигурни да имате адекватну вентилацију у вашем купатилу. То је једноставан и ефикасан начин да спречите штеточине да ваше купатило претворе у свој нови дом.

Кухиња

Многи људи гледају на кухињу као на "срце" своје куће, а вероватно и многе бубе мисле исто. Инсекти се хране мрвицама са кухињског стола, остацима хране у смећу или на поду, презрелим воћем у чинијама, просипањем течности по поду, састојцима за кување у ормарићима...

Добро прегледајте своје кухињске ормаре и оставу, како бисте спречили инсекте који потенцијално траже посластице. Уклоните храну којој је истекао рок трајања, а остатак чувајте у херметички затвореним контејнерима.

Пре него што одложите остатак хране, обришите унутрашњост ормарића и оставе. Очистите унутрашњост канте за смеће и искористите сунђер и средство за прање судова да изрибате сто и под. Такође, сваки пут када завршите са вечером, одмах оперите судове или их барем поквасите, како се бубе не би могле лепити за остатке хране.

Подрум или остава

Често занемарен подрум/остава могао би бити идеално уточиште за инсекте у вашем дому. Ово је посебно случај ако имате гомилу папира или картонских кутија пуних робе, коју нисте дирали годинама.

Да спречите да ваш подрум постане уточиште инсеката, очистите подрум и решите се свега што вам није потребно. Мање нереда значи и мање места за скривање инсеката.

image