Магазин

Успех партнера као окидач за љубомору

Партнер је добио унапређење и ми, уместо да се истински радујемо, само се кисело смешкамо и у себи признајемо да смо ипак љубоморни на његов успех. Ова ситуација је без сумње компликована, јер срж проблема највероватније ипак лежи у незадовољству које осећамо у самом односу.
Успех партнера као окидач за љубомору© @ master1305/.freepik

Партнер је направио велики корак у каријери - добио је бољу радну позицију и плата му је скоро дупло већа. Наравно да је он радостан због успеха, али то код нас заправо изазива љубомору - криво нам је због његовог достигнућа. Зато ћемо му само да честитамо уз мали, кисели смешак. Јасно је да ово није најбољи сценарио у вези. Да је обрнута ситуација, сигурно да нам не би било драго да партнеру "иде пара на уши" због наших успеха. 

Стручњаци наглашавају да се ово осећање зависти или љубоморе, па чак и љутње није појавило као гром из ведра неба, него највероватније "лебди" у односу већ неко време.

"Ако већ признајемо да смо љубоморни на партнеров успех, требало би да покушамо да схватимо шта нам то осећање заправо говори. Могуће је да указује на дубље проблеме и незадовољство које ми имамо на нашем послу. Такође, могуће је да смо незадовољни и самом везом. Мало је вероватно да смо у великој љубави, и онда кад је партнер унапређен, ствари се одједном распадну", каже психолог Ребека Шарлкрос, а пише Бизнис Инсајдер.

Поремећена равнотежа у односу може да буде окидач

Психолози не искључују могућност да напредак у каријери заправо може пољуљати однос, посебно у случајевима када неко време партнери имају стабилне послове и слична примања. Уколико се промени ситуација једног партнера, а не и оног другог, ремети се успостављена равнотежа. Самим тим се често јави и осећај љубоморе, зависти.

Преусмеравање енергије у своју корист

У оваквим околностима, не би било лоше да "обрнемо игрицу" и ствари одрадимо у своју корист. Препоручљиво је да се запитамо да ли партнер заиста умањује наш пословни допринос и да ли негативно утиче на нашу каријеру. Такође, његов успех можемо да гледамо као нешто што би могло да нас мотивише да боље радимо или да, ако смо незадовољни, променимо посао. 

Уколико нам већ неко време смета то што је партнер унапређен или је добио повишицу, време је да отворено поразговарамо. Идеја је да му се предочи ситуација и каже шта нам је ту заиста засметало, јер комуникација помаже да градимо квалитетне односе. Ипак, ако он није вољан да води овакве или сличне разговоре, треба размислити да ли таква веза има смисла.

image