Магазин

Након шест деценија откривено где је сахрањена Пупинова ћерка

За живота Варвара је упознала многе значајне Србе – Пају Јовановића који је урадио њен портрет 1902/1903. у Америци, Николаја Велимировића коме је Пупин био домаћин приликом његових посета САД, али и Николу Теслу. Никада нико није положио цвеће на Варварин гроб…
Након шест деценија откривено где је сахрањена Пупинова ћерка© Приватна архива

Ћерка нашег научника, професора на Универзитету Колумбија и почасног конзула Србије у САД, Михајла Идворског Пупина коју је добио у браку са Катарином Саром Џексон, рођена је 1889. а преминула је у хотелској соби последњег јулског дана 1962. године.

Од тада, па до данас, њен живот је обавијен велом тајне, а место где је сахрањена било је непознато. Многи Пупинови биографи наводили су различита места сахране, од тога да почива на Сиротињском гробљу у Њујорку, у Њу Џерзију…

Али Варвара је сахрањена на истом месту где се налази и гроб њених родитеља – на гробљу Вудлон у Бронксу. Како сазнајемо од Сусане Олсен, директорке за подршку клијентима Вудлон гробља из Бронкса, поред Пупина и Катарине Саре почива и Варвара Пупин Смит и њен (други) супруг Луис Г. Смит, од кога се она развела после очеве смрти.

Како Варвара ни у једном браку није имала своје потомство, на гробљу Вудлон нема њене надгробне плоче. Пре Варваре, умрли су и њени брат и сестра по мајци.

На докторској дисертацији у Берлину, пред завршетак студија, Пупин се заљубио у Катарину Сару, сестру свог америчког колеге која је тада боравила у Европи. Млади пар се венчао у грчкој православној цркви у Лондону, крајем октобра 1888.

Наредне године добили су ћерку Варвару, која је имала брата и сестру по мајци. Наиме, Катарина Сара је била удовица када је упознала Пупина. О дечаку који је имао сâмо осам година и шестогодишњој девојчици које је довела са собом у брак, Пупин је бринуо с очинском љубављу.

Нажалост, када је кренула у основну школу, Варвара је остала без мајке која је изненада преминула. Катарина је, наиме, често водила белешке током Пупинових истраживања, па му је помагала и док је радио на открићу секундарног X зрачења. После четири месеца рада са X-зрацима, без заштитне одеће, Пупин и његова супруга су се озрачили. Пупин је једва преживео.

Како је веома рано остала без мајке, Варвара није имала срећно детињство. Њен живот је био психолошка трагика материјално ситуираних особа која је актуелна и данас, најчешће у западним друштвима. У то време, младе девојке из елитних кругова су тренирале тенис и јахање, па је и Варвара као богата и млада девојка тренирала ове спортове. Рано се удала, а њен (први) муж је на венчању узео презиме Пупин, како би лакше напредовао у каријери.

Да иронија судбине буде већа, на дан када је Пупин преминуо (12. марта), протојереј-ставрофор Ђокан Мајсторовић из Америке држи помен Пупину и његовој супрузи Катарини Сари и не слутећи, јер нема никаквог спомен обележја, да ту почива и њихова ћерка јединица.

Свештеник Ђокан је 18 година служио у цркви Св. Саве у Њујорку, а од 2016. парох је наше цркве у Њу Џерзију. Он редовно одржава помен на Пупиновом гробу од 2006. и тада се ту окупи већи број Срба. Овом догађају увек присуствује и конзул Србије у Њујорку. У марту 2024. јереј Ђокан ће први пут служити помен и Варвари, тачно 62 године након њене смрти.

За живота Варвара је упознала многе значајне Србе – Пају Јовановића који је урадио њен портрет 1902/1903. у Америци. Николаја Велимировића коме је Пупин био домаћин приликом његових посета САД, али и Николу Теслу. Варвара и Тесла су се видели пар дана пре Пупинове смрти, када га је Тесла посетио у болници.

"Ово је велико откриће. Никада нико није положио цвеће на Варварин гроб… Варвара је једино дете великог професора и научника српског порекла, о којој и данас не знамо много. Пропустили смо да нам Варвара лично говори о свом оцу због актуелне политике, која је тек 17 година након њене смрти 'допустила' да Пупинова величина дође до нас, који смо рођени у времену када је Пупинов значај систематски скриван", каже др Драгољуб Цуцић, руководилац Регионалног центра за таленте "Михајло Пупин".

Ипак, с обзиром на то да је Варвара живела до 1962, остаје запрепашћење над чињеницом да је Пупинова ћерка, иако даровита на оца, чак јој је признат и један патент, имала тескоба у животу и да је сахрањена тако да јој се све до сада ни гроб није знао…

image