Магазин

Ако се не изувамо кад улазимо у дом, ризикујемо да се разболимо

Шуњали смо се по граду, шетали парковима, улазили у разне институције и градски превоз. Кућни праг само прескочимо и без изувања наставимо да ходамо по стану. Ова навика није добра, јер ако обућу коју носимо напољу, носимо и у кући, разносимо бројне бактерије, пестициде и отровне материје које могу бити опасне по наше здравље, тврде стручњаци.
Ако се не изувамо кад улазимо у дом, ризикујемо да се разболимо© Stockholm Paris Studio/unsplash

У сеоским домаћинствима, без обзира да ли сте гост или домаћин, изување у предсобљу се подразумева. Такође, и у градским срединама, комшије често остављају обућу на отирачу. Колико год се неким људима ово чинило примитивно, заправо је веома корисно, јер се тако мање шире заразе, болести и прљавштина по кући. Препорука стручњака јесте да се изувамо приликом уласка у свој дом, а да то исто тражимо и од посетиоца.

"Бројне су бактерије које преносимо ципелама. Од свих, највише забрињава ешерихија коли, која изазива тешке грчеве у стомаку, крваву дијареју и повраћање. Постоји студија која говори да скоро на свачијој ципели постоји и фекални материјал", каже професор Габријел Филипели.

Опасност вреба од олова и других опасних материја

Бактерије нису једина опасност која долази са прашином и прљавштином на обући: "Студије су показале, да се у урбаним срединама где постоје старије зграде, олово може наћи на површини ципела. Друга истраживања доказују да се пестициди уносе из башта преко ципела. Тешки метали попут бакра и цинка прожимају тло урбаних паркова и улица док нивои пестицида могу бити високи у руралним пољопривредним подручјима", објашњава Џил Лит професорка еколошких студија, пише Си-Ен-Ен.

Научници наглашавају да су деца посебно осетљива на токсичне ефекте тешких метала и пестицида због тога што су чешће на поду - обрћу се, пузају, играју. Такође, малишани често стављају руке у уста, па су самим тим више изложени отровним супстанцама и заразним болестима.

Под се одржава чистим крпом и водом

Пре него што замолимо госте да скину ципеле, треба да се побринемо за прашину. Наиме, саветује се да прво подове као и хоризонталне површине (столове, полице, столице) пребришемо водом и крпом: "Немојте усисавати или мести под јер ћете тако само "узбуркати" све токсине и послати их у ваздух", саветује Лит. Препоручује се да се стави и мало сирћета у воду како би дезинфекција пода била што боља. 

"Највећа концентрација заразних клица је на самом улазу, па се смањују како се удаљавамо од овог дела стана. Тепих задржава много прашине, па није лоше да га скроз уклонимо, како због прашине тако и због потенцијалних здравствених проблема", додаје. 

image