Магазин

Да ли и ви правите ове грешке у теретани

Иако је тренинг неопходан за здравље (не само физичко, већ и ментално), чак и ова добра навика може да нам донесе проблеме, као што су мање/веће повреде, премор... Због тога, ако неправилно вежбамо, можемо да добијемо контра ефекат, то јест да направимо више штете него доброг. Срећом, начин на који вежбамо и колико смо опрезни зависи само од нас и постоји неколико начина како да избегнемо негативне последице.
Да ли и ви правите ове грешке у теретани© Freepik/freepik

За некога је тренинг обавезан део свакодневне рутине, некоме служи искључиво за побољшање физичког изгледа, некима за ментално здравље, некима оба... Ипак, без обзира да ли смо почетници или већ неко време тренирамо, додатни опрез и концентрација никада нису на одмет. Непажња током тренинга може да доведе до мањих повреда и премора, због којег је онда неопходно да направимо привремену паузу, али постоје и озбиљнији случајеви, када повреде могу бити толико опасне да чак могу да оставе трајне последице.

Према подацима америчке организације "Нешнал сејфти каунсел (National Safety Council)" у 2022. години је забележено око 3.6 милиона случајева хоспитализације због повреда током рекреативног спорта, а скоро пола милиона ових повреда је настало током коришћења справа за вежбање у теретани. Осим ако се механизам машине покварио, у већини случајева, до повреде може да дође из следећих разлога:

Неправилно извођење вежбе

Када желимо да постигнемо одређен фитнес циљ, често смо нестрљиви, желимо да напредујемо брзо, па сваки пут покушавамо да пређемо сопствене границе. Амбиција је важна за успех, али некада може да нас "заслепи" и тада престајемо да обраћамо пажњу на извођење вежбе, добро држање и правилно коришћење машина.

Фитнес стручњаци су за Си-Ен-Ен објаснили да ће правилно извођење  увек победити брзину, тежину и снагу коју користимо када вежбамо. Када извођење није добро, онда тренинг губи значај, јер вежба неће бити довољно ефикасна. Уместо да ојачавамо мишић за који је вежба намењена, додатно оптерећујемо друге мишиће и лигаменте, који иначе не би требало да буду укључени у ту вежбу.

Добро је да обратимо пажњу и на "правилно одморање": када дође време за паузу, у зависности од врсте тренинга који обављамо, морамо да будемо сигурни да мишић који желимо да ојачамо није активиран током паузе, јер ће ова "брза регенерација" да диктира ефикасност следеће серије вежби.

Кардио

Трчање може да доведе до бројних повреда, које се често не могу "видети и осетити" док није прекасно. Због тога је веома важно да форма кардио тренинга буде исправна, као и да будемо поптуно сконцентрисани на своје кретање и сигнале које нам тело шаље док трчимо.

Предугачки кораци, нагло дочекивање на пету и неправилно држање су само неке од грешака које могу не само да нам отежају тренинг, већ и доведу до повреде. Најбоље да се консултујемо са фитнес стручњаком или чак са физијатром, који може угледати промене на телу које могу настати услед неправилног начина трачања.

На крају, исувише интезивни кардио (као и претеривање у било којој вежби) увек може донети више лошег него доброг. За почетнике се увек препоручује да крену од брзог ходања и да постепено напредују, јер се тако умањује ризик не само од повреде, већ и од преоптерећења и умора, што би само додатно спречило добијање жељених резултата.

Бицикл

Можда вожња бицикла не делује толико захтевно, али грешке током ове вежбе, било да возимо у теретани или напољу, могу да укључују бол у доњим леђима и коленима, који се временом може погоршати и постати велика препрека.

Седиште мора бити у равни са нашим куковима када стојимо поред бицикла, како бисмо били сигурни да не оптерећујемо доњи део тела. Поред тога, када седимо на бициклу и мирујемо, ако само ножним прстима можемо да додирнемо тло, онда је седиште на доброј висини.

"Што више, то боље"

Сваку врсту тренинга морамо да прилагодимо сопственим способностима и искуству. Ако смо почетник, не можемо да пратимо програм некога као што је, на пример, наш пријатељ који већ годинама иде у теретану. Потребно је да све вежбе буду адекватне за наше циљеве, наше границе издржљивости и праг толеранције. Ово правило је још важније ако немамо константи надзор професионалца. 

Ако осећамо бол током и данима након сваког тренинга, то не значи да смо "успели", већ да смо вероватно већ прешли своје границе и не би требало даље да се форсирамо. Најбољи резултати долазе постепено, уз адекватан режим исхране и довољно одмора. 

image