Магазин

Тајне луцидних снова: Ваша лична виртуелна стварност и "терапија"

Ако сте се некада заспали и осећали се као да се налазите у филму, али да га у исто време и гледате и контролишете, онда постоји велика вероватноћа да је то заправо био луцидан сан. Осим што овакви снови могу бити узбудљиви, јер можемо да "пустимо машти на вољу" и креирамо сан у коме ћемо да уживамо, могу бити добри и за наше ментално здравље, да ублаже симтптоме анксиозности или чак да нам помогну да усавршимо моторичке способности.
Тајне луцидних снова: Ваша лична виртуелна стварност и "терапија"© Canva/Анђела Ћосо

Снови у којима смо свесни да сањамо и које можемо да контролишемо (до одређене границе) се називају луцидни снови. Када сањамо на овај начин, имамо прилику да утичемо на догађаје у сновима: на пример, можемо да спречимо ноћну мору или да улепшамо досадан сан, а можемо и да будемо пасивни посматрач и гледамо како се наш унутрашњи свет природно одвија.

Још увек није познат механизам у мозгу који омогућава ову врсту сањања, али поједини научници их називају "хибридним стањем свести". Код људи који су имали луцидне снове, у исто време су били активирани делови мозга који су радили и када су били будни и када су били у РЕМ фази сна, показали су резултати су експеримента објављеног у журналу "Оксфорд академик".

"Неки који имају луцидне снове не желе да их мењају, већ желе да их истражују и да виде шта њихов ум може да им открије," рекао је за "Националну географију" Антонио Задра, професор психологије Универзитета у Монтреалу. Додао је да луцидни снови могу бити прилика за дубље анализирање сопствене подсвести, али, осим што могу бити забавни, које још добробити доноси овај феномен?

Креативност, вештине, емоције

Снови увек могу бити извор инспирације, а када имамо способност да их мењамо по жељи, стварамо различите сценарије који могу да нам помогну код развијања креативности. Истраживања су показала да чак и "вежбање" одређених практичних и моторичких вештина у луцидном сну може да унапреди исте вештине и у стварном животу.

Поред тога, могу да нам открију детаље о себи којих претходно можда нисмо били свесни, да нам одговоре на дилеме које имамо у стварном животу или чак могу бити део духовне трансформације.

Могу помоћи и код регулисања сопствених осећања - многи волонтери за истраживања луцидних снова су рекли да им је контролисање сна помогло код ублажавања емоционалног терета, процеса жаљења и исцељења. На пример, неки би се "састали" са преминулом драгом особом, па би након буђења описали да се осећају "растерећено и весело".

Терапеутски ефекат

Луцидни снови могу да ублаже симптоме анксиозности, јер нам дају прилику да вежбамо успостављање контроле над ситуацијом (иако "није стварна"), закључили су истраживачи у студији из журнала "Тејлор и Френсис" раније ове године.

Научници верују да луцидни снови могу бити и врста спаса за оне који редовно имају ноћне море, јер ако научимо да активно "учествујемо" у сну, можемо да променимо лоше догађаје и елеминишемо страшне призоре. Ипак, ако нам је тешко да поптуно променимо ситуацију, онда је некада довољно да кроз ово "хибридно стање свести" себе подсетимо  да у том тренутку сањамо, да непријатне сцене нису стварност, да нећемо бити повређени...

image