Магазин

Мачка, јаје, слон и водоторањ: Ове куће у Русији су све само не обичне

Русија је позната по својој упечатљивој архитектури, али када је неко спомене, обично су прва асоцијација велелепни храмови, петербуршки дворци или московски небодери. Међутим, то није једино чиме се ова земља може похвалити. Где се у Русији могу пронаћи куће у необичним облицима и како су оне настале?
Мачка, јаје, слон и водоторањ: Ове куће у Русији су све само не обичне© Youtube / Телеканал Первый Ярославский. Ярославль

Некима се допадају куће у класичном стилу, други преферирају модернизам, док има и оних који се одушеве објектима у стилу сецесије. Али, како каже наш народ: "О укусима се не расправља". Ма колико се некима необичне куће допадале или не, оне јесу јединствене, а због своје несвакидашњег облика често постају и предмет дивљења. Ове куће у Русији су све само не обичне и баш због тога смо и желели да вам их покажемо.

Кућа-слон у Подмосковљу

Недалеко од престонице Русије, у области која се зове Подмосковље, налази се веома занимљива грађевина, а овај слон (у сваком смислу те речи) је плод бујне маште и непресушне инспирације архитекте Сергеја Кожура. Идеју за овако несвакидашњу кућу Кожуро је пронашао у индијској култури.

Иако је план архитекте био да ову кућу-слона сагради као експерименталну грађевину, а затим и прода, ствари се нису одвијале баш онако како је он то замислио. На крају крајева, слон је због доста високе цене, која прелази  пола милиона еура, остао у власништву архитекте, али је зато постао знаменитост због које туристи долазе у Подмосковље.

Ко живи у водоторњу у руском граду Томск?

Сибирски град Томск је познат по својој задивљујућој архитектури која се градила вековима уназад. Међутим, и данашњи становници су пуни креативних идеја и занимљивих решења за стамбени простор. Један од најупечатљивијих примера јесте водоторањ који је захваљујући Александру Луњеву, становнику Томска, претворен у кућу. На идеју да се настани у водоторњу Луњев је дошао још давне 2012. године и тада је успео да локалне власти убеди да му продају грађевину из 19. века која је деценијама чамила празна.

Након успешне куповине, уследило је чак 8 година рестаурације како би водоторањ постао оно што данас јесте - кућа са 6 спратова у којој се налази 6 одвојених просторија. Због комплексности пројекта пренамене, од пуног капацитета куће за живот је у потпуности оспособљен тек један спрат, али је Луњев оптимистичан када је опремање куће у питању.

"Мачкаста" кућа у Јарослављу

У престоници Златног прстена Русије, граду Јарослављ, налази се изванредан пример креативности. У питању је кућа у облику мачке, коју је "изградила" комапнија која се бави 3D штампањем у грађевинарству. Процедура њене израде захтевала је коришћење најсавременијих технологија, а ова "мачкаста" кућа, односно викендица је склапана попут лего коцкица: сваки елемент је засебно рађен у радионици уз помоћ 3D штампача, а затим састављан на одабраној локацији. 

Финални производ је заиста оставља без даха: грађевина је висока скоро 5,5 метара, док је корисна површина животног простора само 23 квадрата. Међутим, акценат овог пројекта уопште није на његовој употребној вредности, већ на општем утиску, а мачка која у шапама држи Рубикову коцку је засигурно покупила све симпатије.

Кућа-јаје у Московској области

Једна од најзнимљивијих кућа налази се у Московској области, а за ово чудо архитектуре можемо захвалити изузетно талентованом руском скулптору Григорију Орехову. Идеја за овакву концептуалну грађевину футуристичког дизајна Орехов је добио сасвим спонтано, када је тражио идеалну кућицу за играње за своју ћерку Агату.

"Ћерка је годинама маштала о кућици у дворишту у којој ће се играти. Међутим, све класичне опције су биле или исувише обичне, или потпуно неодговарајуће", објаснио је Орехов. Отуд се и родила идеја да у њиховом дворишту "никне" ово јаје, а судећи по фотографијама које Орехов дели на свом налогу на Инстагфраму, рекло би се да је ово решење прави погодак.

image