Магазин

Организовање журке је добро не само за расположење, већ и за здравље

Журке могу бити добар повод за забаву, кување, плес, састајање са пријатељима, али осим што нам поправљају расположење, да ли сте знали да журке могу да имају позитивне ефекте и на наше здравље? Услед великог проблема усамљености широм света, стручњаци сматрају да једна врста лека може бити организовање доброг провода и дружење са блиским људима, а празнични период је савршена прилика за испробавање ове теорије.
Организовање журке је добро не само за расположење, већ и за здравље© Freepik/freepic.diller

Организовање журке, било да је за празнике, рођендан или било коју прилику, може бити добро за наше самопоуздање, учвршћивање односа с другима, али и за наше здравље. Како забавно друштвено окупљање које припремимо може да утиче на нас? Сигурно је да је свака журка прилика за добар провод и социјализацију, али она коју сами организујемо може имати додатне бенефите.

Врста терапије

Постоје бројни детаљи који се морају узети у обзир, који наизглед могу да буду извор стреса и притиска, али заправо имају врлу позитивну страну. Када организујемо журку у сопственом дому или простору који смо сами одабрали, добијамо прилику да пустимо машти на вољу - друштвени догађај овог типа није само забава, већ и јединствена вежба креативности. На пример, можемо да осмислимо посебну тему вечери, која ће да се прожима кроз све главне компоненте забаве (музика, храна, пиће, облачење...).

Организовање журке се често везује за идеју коју имамо о сопственом идентитету, интересима, о деловима наше личности на које смо поносни и које радо показуемо спољашњем свету. Друштвено окупљање које ми испланирамо је права прилика да наше добре стране буду приказане у најбољем светлу, објашњава терапеут Нилофар Есмелпор за портал "Рефајнери 29 ".

"Онај који организује журку има прилику да игра улогу у којој жели да заблиста, може да покаже да је добар пријатељ, добар кувар... Креирање и организовање журке може бити врста личног успеха, који повећава самопоуздање."

Другим речима, добра журка може бити "неконвенционална терапија", у којој дружење и примењивање сопствених креативних вештина (смишљање концепта вечери, украшавање простора, кување, спремање пића) представља спољашњу валидацију, која ће нам помоћи да се осећамо самоуверено и задовољно.

Социјализација као лек

Када присуствујемо окупљањима које нисмо сами припремили, можемо да посматрамо догађај "са стране" и не морамо бити толико активни, док је организовање сопственог догађаја мало другачије.

Најважнији аспект код организовања славља је друштвени, поготово ако правимо журку у нашем дому, када је догађај више интимне природе. Када преузмемо улогу домаћина, имамо одређену одговорност према нашим гостима, од нас се очекује да им се посветимо, да свакоме пожелимо добродошлицу, да разговарамо са њима у току вечери, да се побринемо да су задовољни...

Можда ова врста "задатка" некоме звучи исувише захтевно, али у савременом добу је дружење и разговарање "лицем у лице" често занемарено, због огромне улоге коју је преузела дигитална комуникација у нашем свакодневном животу. У новембру ове године, СЗО је прогласила усамљеност глобалним здравственим проблемом, тако да журка на којој ћемо да уживамо са блиским људима може да буде прави "лек".

Хормони "среће" и "љубави"

На крају, док посматрамо задовољне госте и позитивну атмосферу коју смо створили, подстичемо лучење хормона као што су допамин и окситоцин. Допамин ("хормон среће") игра велику улогу у систему награђивања у мозгу и помаже нам да се осећамо пријатно и задовољно, док се окситоцин ("хормон љубави") лучи када успостављамо односе са другима, када осећамо наклоност, емпатију...

image
VV inauguration
banner